Jak zrobić dobre gołąbki w kapuście i w sosie pomidorowym? Najlepszy przepis na to danie znają zapewne nasze babcie, ale warto spróbować i swoich sił w tym kulinarnym zadaniu. Poznaj prosty przepis na pieczone, pyszne gołąbki domowe, zawijane w kapuście z mięsem i ryżem, podawane w sosie pomidorowym. Doskonale smakują z ziemniaczkami, ale również jako samodzielne przekąski. Aż ślinka cienkie!
Jeśli mam w domu główkę białej kapusty (zakupioną do przygotowania innej potrawy), nigdy nie mogę oprzeć się pokusie, by z pięknych dużych liści nie zawinąć kilku gołąbków. W mojej zamrażarce zawsze znajdzie się własnoręcznie zmielone mięso, które tylko czeka na odpowiedni moment. Pyszne, domowe gołąbki w sosie pomidorowym serwuję jako danie główne w towarzystwie ziemniaczków posypanych koperkiem lub jako popołudniowe przekąski do zjedzenia z kromką chleba – palce lizać! Przepis na dobre gołąbki w kapuście podpatrzyłam u mojej babci i z chęcią się nim podzielę. Babcia kiedyś danie gotowała, a dzisiaj przygotowuje gołąbki z piekarnika, racząc całą rodzinę wyśmienitymi przysmakami! 🙂
Co może Ci się przydać?
- Naczynie żaroodporne – czyli brytfanna do zapiekania, na jej dnie wyłóż liście kapusty lub startą włoszczyznę. Ułóż gołąbki i zapiekaj, najpierw pod przykryciem, a później bez pokrywki, by gołąbki się ładnie przypiekły.
- Tarka kuchenna – do ścierania na dużych oczkach marchewki, pietruszki i selera.
Pieczone gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym – przepis
Składniki
Gołąbki:
- Główka kapusty - 8-10 dużych liści
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 torebka ryżu
- 1 bułka pszenna (najlepiej czerstwa)
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 g pieczarek (jeśli mamy, ale niekoniecznie)
- sól
- pieprz,
- słodka papryka w proszku,
Sos:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka bulionu
- 2 łyżeczki śmietany 18%
- 1 łyżeczka mąki
Dodatkowo:
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
Sposób przygotowania
Farsz na gołąbki
- Z kapusty wykrój głąb, włóż ją do dużego, wysokiego garnka z gotującą wodą. Poczekaj aż zacznie mięknąć i zdejmij 8-10 pierwszych, największych liści z wierzchu.
- Ryż ugotuj w odsolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
- Czerstwą bułkę namocz w ciepłej wodzie.
- Mięso mielone włóż do miski, dodaj ugotowany ryż, odsączoną bułkę, startą na tarce cebulę i czosnek. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Wbij jajko i mieszkaj do połączenia składników.
- Do masy mięsnej możesz dodać drobno posiekane pieczarki, ale nie jest to konieczne.
Zawijanie gołąbków
- Lekko ostudzone liście, które nabrały miękkości i elastyczności, delikatnie rozbij tłuczkiem. Nakładaj masę mięsno-ryżową i porządnie zawijaj.
Sos pomidorowy
- Bulion przelej do rondelka, dodaj koncentrat pomidorowy, mieszaj do rozpuszczenia. Do szklanki nalej trochę zimnej wody, dodaj mąkę, wymieszaj i przelej do garnka z bulionem. Mieszaj, aż sos się zagęści.
Pieczenie gołąbków
- Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, umyj i zetrzyj na tarce.
- Przygotuj naczynie żaroodporne, na dnie ułóż część startych warzyw, następnie zawinięte gołąbki oraz kolejną warstwę startych warzyw. Zalej przygotowanym sosem. Nałóż pokrywkę.
- Piekarnik nagrzej do 180°C i wstaw naczynie z gołąbkami.
- Po godzinie pieczenia, wyjmij gołąbki z piekarnika i dodaj śmietany w miejscu, w którym widoczny jest sos, zamieszaj. Tym razem nie przykrywaj naczynia. Piecz do miękkości, ok. 30 minut.

Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoje gołąbki się nie rozpadną, możesz owinąć je zwykłą nitką. Pamiętaj o jej rozwiązaniu przed podaniem gołąbka!