Jak zrobić dobre gołąbki w kapuście i w sosie pomidorowym? Najlepszy przepis na to danie znają zapewne nasze babcie, ale warto spróbować i swoich sił w tym kulinarnym zadaniu. Poznaj prosty przepis na pieczone, pyszne gołąbki domowe, zawijane w kapuście z mięsem i ryżem, podawane w sosie pomidorowym. Doskonale smakują z ziemniaczkami, ale również jako samodzielne przekąski. Aż ślinka cienkie!
Jeśli mam w domu główkę białej kapusty (zakupioną do przygotowania innej potrawy), nigdy nie mogę oprzeć się pokusie, by z pięknych dużych liści nie zawinąć kilku gołąbków. W mojej zamrażarce zawsze znajdzie się własnoręcznie zmielone mięso, które tylko czeka na odpowiedni moment. Pyszne, domowe gołąbki w sosie pomidorowym serwuję jako danie główne w towarzystwie ziemniaczków posypanych koperkiem lub jako popołudniowe przekąski do zjedzenia z kromką chleba – palce lizać! Przepis na dobre gołąbki w kapuście podpatrzyłam u mojej babci i z chęcią się nim podzielę. Babcia kiedyś danie gotowała, a dzisiaj przygotowuje gołąbki z piekarnika, racząc całą rodzinę wyśmienitymi przysmakami! 🙂
Reklama
Co może Ci się przydać?
- Naczynie żaroodporne – czyli brytfanna do zapiekania, na jej dnie wyłóż liście kapusty lub startą włoszczyznę. Ułóż gołąbki i zapiekaj, najpierw pod przykryciem, a później bez pokrywki, by gołąbki się ładnie przypiekły.
- Tarka kuchenna – do ścierania na dużych oczkach marchewki, pietruszki i selera.
Pieczone gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym – przepis
Kategoria Przepisy kulinarne Przepisy na obiad
Persons
8
Składniki
Gołąbki:
- Główka kapusty - 8-10 dużych liści
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 torebka ryżu
- 1 bułka pszenna (najlepiej czerstwa)
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 g pieczarek (jeśli mamy, ale niekoniecznie)
- sól
- pieprz,
- słodka papryka w proszku,
Sos:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka bulionu
- 2 łyżeczki śmietany 18%
- 1 łyżeczka mąki
Dodatkowo:
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
Sposób przygotowania
Farsz na gołąbki
- Z kapusty wykrój głąb, włóż ją do dużego, wysokiego garnka z gotującą wodą. Poczekaj aż zacznie mięknąć i zdejmij 8-10 pierwszych, największych liści z wierzchu.
- Ryż ugotuj w odsolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
- Czerstwą bułkę namocz w ciepłej wodzie.
- Mięso mielone włóż do miski, dodaj ugotowany ryż, odsączoną bułkę, startą na tarce cebulę i czosnek. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Wbij jajko i mieszkaj do połączenia składników.
- Do masy mięsnej możesz dodać drobno posiekane pieczarki, ale nie jest to konieczne.
Zawijanie gołąbków
- Lekko ostudzone liście, które nabrały miękkości i elastyczności, delikatnie rozbij tłuczkiem. Nakładaj masę mięsno-ryżową i porządnie zawijaj.
Sos pomidorowy
- Bulion przelej do rondelka, dodaj koncentrat pomidorowy, mieszaj do rozpuszczenia. Do szklanki nalej trochę zimnej wody, dodaj mąkę, wymieszaj i przelej do garnka z bulionem. Mieszaj, aż sos się zagęści.
Pieczenie gołąbków
- Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, umyj i zetrzyj na tarce.
- Przygotuj naczynie żaroodporne, na dnie ułóż część startych warzyw, następnie zawinięte gołąbki oraz kolejną warstwę startych warzyw. Zalej przygotowanym sosem. Nałóż pokrywkę.
- Piekarnik nagrzej do 180°C i wstaw naczynie z gołąbkami.
- Po godzinie pieczenia, wyjmij gołąbki z piekarnika i dodaj śmietany w miejscu, w którym widoczny jest sos, zamieszaj. Tym razem nie przykrywaj naczynia. Piecz do miękkości, ok. 30 minut.