Pieczeń rzymska, zwana też klopsem, to nic innego jak pieczone mięso mielone. Jest to danie tanie i proste do przyrządzenia. Sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno – na kanapkach. Jesteście ciekawi, jak ją wykonać? Poniżej znajdziecie przepis na pieczeń rzymską wieprzową.
Pieczeń rzymską podajemy pokrojoną na plastry. W zależności od upodobań kulinarnych, można do środka dodać na przykład jajko ugotowane na twardo w całości czy marchewkę – zapewni to nie tylko ciekawe doznanie smakowe, ale też wizualne. Pamiętajcie, że najlepsze mięso mielone to takie, które sami zmielimy. Przyda Wam się w tym celu maszynka do mięsa. To, co także może okazać się bardzo przydatne podczas wykonywania tego przepisu, to keksówka, czyli wąska, prostokątna blacha do pieczenia. Znajdzie ona zastosowanie nie tylko podczas przygotowywania pieczeni rzymskiej, ale także podczas pieczenia chleba.
Reklama
Pieczeń rzymska wieprzowa – przepis na obiad
Persons
4
Składniki
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 cebula
- Garść fasolki szparagowej
- 2 jajka
- 3 łyżeczki ketchupu
- Kilka plastrów wędzonego boczku
- 1 bułka
- Pół łyżeczki curry, słodkiej i ostrej papryki
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Bułkę moczymy w wodzie, delikatnie wyciskamy, dodajemy do mielonego mięsa.
- Cebulkę siekamy na drobne kawałki i dodajemy do mięsa. Jeśli mięso mielimy samodzielnie, możemy przemielić je razem z cebulką.
- Fasolkę myjemy, drobno kroimy i także dodajemy do mięsa.
- Do mieszanki dodajemy ketchup oraz wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy (można w tym celu użyć dłoni).
- Przygotowaną masę przekładamy na blachę do pieczenia (idealnie nadaje się do tego keksówka).
- Formujemy w owalną bryłę i obkładamy plasterkami wędzonego boczku. Wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy przez 45 minut. Po upieczeniu mięso przykrywamy aluminiową folią na 15 minut.
- Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub do chleba, po ostygnięciu.