Pieczeń rzymska, zwana też klopsem, to nic innego jak pieczone mięso mielone. Jest to danie tanie i proste do przyrządzenia. Sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno – na kanapkach. Jesteście ciekawi, jak ją wykonać? Poniżej znajdziecie przepis na pieczeń rzymską wieprzową.

Pieczeń rzymską podajemy pokrojoną na plastry. W zależności od upodobań kulinarnych, można do środka dodać na przykład jajko ugotowane na twardo w całości czy marchewkę – zapewni to nie tylko ciekawe doznanie smakowe, ale też wizualne. Pamiętajcie, że najlepsze mięso mielone to takie, które sami zmielimy. Przyda Wam się w tym celu maszynka do mięsa. To, co także może okazać się bardzo przydatne podczas wykonywania tego przepisu, to keksówka, czyli wąska, prostokątna blacha do pieczenia. Znajdzie ona zastosowanie nie tylko podczas przygotowywania pieczeni rzymskiej, ale także podczas pieczenia chleba.

Reklama

Pieczeń rzymska wieprzowa na obiad przepis

No votes yet.
Please wait...