Patera piętrowa, z kloszem, kwadratowa, a może na nóżce? Wybór jest ogromny i można się pogubić. A jak wiadomo nie od dziś, jemy także oczami. Dlatego tak ważne jest, aby wybrać odpowiednie naczynie i w elegancki sposób eksponować nasze wypieki. Ale czy wiecie jaką paterę najlepiej wybrać i jak ładnie podać ciasto? Nie tylko estetyka się liczy, ale także łatwość zdejmowania słodkości i ich przejrzysta prezentacja.
Na paterze możemy z powodzeniem podawać ciasta, torty, muffinki, ale także owoce czy cukierki. Należy tylko dobrać odpowiedni kształt i materiał wykonania. Jeśli interesuje nas eleganckie naczynie, idealna będzie patera porcelanowa lub szklana. Na co dzień lepiej sprawuje się patera srebrna, czyli wykonana ze stali nierdzewnej. Jest bardziej trwała i odporna na zniszczenia. Dobrym wyborem jest też patera ceramiczna. Jeśli zależy Wam na wyjątkowym efekcie, godna polecenia jest patera ze wstążką – hit każdego przyjęcia.
Klasyczna patera na tort na nóżce lub niska
Niezbyt wysoka patera z płaską górą idealnie nadaje się do serwowania ciasta oraz tortów. Dzięki nóżce wypieki są delikatnie wyniesione ponad inne potrawy i każdy z łatwością może wybrać interesujący go kawałek placka. Patera przeznaczona do podawania tortów nie może mieć wysokich ścianek – płaska powierzchnia ułatwia krojenie i nakładanie porcji wypieków. Najlepiej sprawdzają się klasyczne patery na ciasta osadzone na nóżce, szklane lub wykonane z białej porcelany i ceramiki. Pasują one do każdej zastawy stołowej i na każdą okazję. Na rynku dostępne są również patery niskie, pozbawione nogi, często w komplecie ze specjalną łopatką do nakładania kawałków tortu i ciast. Swoim wyglądem przypominają duże talerze, czasem zdobione są wzorami. Również mogą być wykonane ze szkła, porcelany lub ceramiki.
Patery piętrowe na ciasto
Patery dwupoziomowe lub wyższe, zwane także etażerkami, idealnie sprawdzą się podczas dużych przyjęć okolicznościowych. Zajmują niewiele miejsca, a dzięki temu że pną się ku górze, możemy umieścić na nich znacznie więcej wypieków. Patery świetnie sprawdzają się w sytuacjach, kiedy podajemy więcej niż jeden rodzaj smakołyków. Dzięki kilku piętrom możemy rozłożyć kawałki ciasta tak, aby każda porcja była dobrze widoczna i łatwo dało się po nią sięgnąć. Piętrowe patery wykonane ze szkła, ceramiki, drewna lub tworzywa sztucznego możemy wykorzystać nie tylko do serwowania ciast, ale i innych deserów, takich jak muffinki, babeczki, czekoladki, małe deserki w słoiczkach i owoce.
Owocarka, czyli patera na owoce
Patera na owoce swoim kształtem przypomina elegancką miskę na nóżce. Dzięki takiej budowie owoce z niej nie spadają i są ładnie wyeksponowane. Ponadto stabilna nóżka ułatwia przenoszenie naczynia i sprawia, że nie zajmuje ono dużo miejsca na stole. Głęboka, szklana owocarka pozwala nie tylko na serwowanie całych, nieobranych owoców, ale i sałatek owocowych. Innym naczyniem do podawania owoców jest półmisek ze specjalnymi otworami, dzięki którym produkty dłużej zachowują świeżość. Owoce serwować możemy także na paterach piętrowych, dwu lub trzypoziomowych – obłożone bananami, winogronami, mandarynkami i innymi owocami będą prezentować się nadzwyczaj efektownie. Owocarki mogą być wykonane z przeróżnych materiałów. Misy na nóżce wykonuje się zazwyczaj ze szkła, by ładnie wyeksponować ich zawartość, a patery poziomowe z ceramiki, kolorowego szkła, drewna lub bambusa. Nie brak także ozdobnych naczyń platerowanych.
Patera na ciastka
Patera na ciastka przyjmuje różnorakie kształty i formy. Jedno jest ważne – musi mieć dość wysokie ścianki, dzięki którym ciastka nie będą zsuwać się i spadać z naczynia, nawet podczas przenoszenia. Dobrze sprawdzą się szklane, głębokie patery na nóżce, podobne do tych przeznaczonych do serwowania owoców. Ładnie wyeksponują ciasteczka i pomieszczą nawet ich sporą ilość. Mogą być bardziej lub mniej głębokie, o wyższych lub niższych ściankach. Dostępne są także wyjątkowo ozdobne naczynia platerowane, również w formie misy osadzonej na nodze lub w formie lekko zagłębionego półmiska na niskich nóżkach. Przezroczyste patery na ciastka świetnie sprawdzą się podczas przyjęć dla dzieci. Ciastka można wtedy przejrzyście rozłożyć, aby każdy miał łatwy dostęp do swoich ulubionych smaków.
Patera obrotowa do dekoracji tortów
Patera obrotowa to podstawowe narzędzie pracy każdego domowego cukiernika. Pozwala w łatwy sposób ozdobić wypieki z każdej strony. Dzięki łatwemu obracaniu możemy zrobić precyzyjne wzory z kremu na torcie i innych wypiekach. Patera świetnie nadaje się też do serwowania przygotowanych słodkości. A dzięki temu, że jest obracana, każdy gość może wybrać ten kawałek ciasta, na który ma ochotę. Niezależnie od tego, po której stronie stołu siedzi.
Patera na muffinki i babeczki
Patera na muffiny pozwala w ładny sposób wyeksponować babeczki, bez obawy o ich uszkodzenie. Każdy wypiek ma na niej wydzielone miejsce, dzięki temu się nie stykają i zachowują ładny wygląd. Szczególnie ważne jest to w przypadku babeczek z dużą ilością kremu. Patera najczęściej ma kilka poziomów, aby każda babeczka była dobrze widoczna. Dzięki temu goście mogą wybrać swój ulubiony smak i z łatwością po niego sięgnąć. Świetnym rozwiązaniem jest też patera w formie karuzeli, która można dowolnie obracać.
Patera na ciasto z kloszem
Patera do ciasta z kloszem sprawdzi się w różnych sytuacjach. Patera z plastikową pokrywką przyda się podczas grillowana, garden party i innych spotkań na świeżym powietrzu. Klosz ochroni wypieki przed zabrudzeniem, owadami oraz nadmiernym wysychaniem. Z kolei patera ze szklanym kloszem jest niezastąpiona podczas długich spotkań i przyjęć, a także do wyeksponowania słodkości w cukierni. Dzięki temu, że wypieki są przykryte dłużej zachowują świeżość. Przezroczysta pokrywa, szklana lub plastikowa, pozwala na podejrzenie smakołyków, bez konieczność podnoszenia klosza.
Patery świąteczne
To szczególny typ naczyń, przeznaczony na specjalne okazje. Patery ze świątecznym wzorem dostępne są w przeróżnych formach i kształtach. Mogą być to klasycznie okrągłe etażerki lub takie w kształcie gwiazdy. Zdobione motywem choinki, Mikołaja, śnieżynek lub ostrokrzewu. Z dodatkiem czerwieni i zieleni. Przydadzą się do serwowania bożonarodzeniowego makowca, sernika, piernika i pierniczków. Są nie tylko praktyczne, ale i bardzo estetyczne. Pięknie ozdobią stół podczas Bożego Narodzenia, kiedy to szczególnie zależy nam, by prezentował się on wyjątkowo. Będą też świetnym pomysłem na prezent dla każdego amatora wypieków, któremu zależy na wyjątkowej oprawie stołu.
Mam nadzieję, że teraz już wiecie, jaka patera jest najlepsza do serwowania waszych ulubionych wypieków. Jak widać wybór jest ogromny, a każde naczynie pozwala w elegancki sposób serwować inne słodkości i owoce.