Patelnie i garnki marki Moneta z pewnością zachwycają swoim niespotykanym designem i nowoczesnością. Będą nie lada gratką dla amatorów eleganckiego wyposażenia kuchennego. Ale jak włoska technologia sprawdza się w praktyce? Czy patelnie ceramiczne Moneta są rzeczywiście takie zdrowe, a patelnia grillowa przypadnie do gustu miłośnikom grilla? Bierzemy pod lupę patelnie, garnki i brytfanny marki Moneta – sprawdź opinie i zdecyduj, czy chcesz je mieć we własnej kuchni.
Słyszeliście o włoskiej marce Moneta? A może macie już któreś z produktów tej firmy w swoim kuchennym wyposażeniu? Przyznam się, że patelnie i garnki Moneta odkryłam stosunkowo niedawno, ale już mogę co nieco o nich powiedzieć. Naczynia kuszą swoim eleganckim i nowoczesnym wyglądem, ale to nie jedyny aspekt, przez który można je oceniać. Zdecydowanie warto przyjrzeć im się bliżej. Są to patelnie ceramiczne, takie z powłokami imitującymi kamień oraz inne nieprzywierające – Moneta daje nam tu szeroki wybór. Klasyczne, do naleśników, grillowe… Patelnie, garnki, rondle i brytfanny… Trochę tego jest, dlatego warto sobie to wszystko uporządkować, by wyrazić na ten temat opinie. Krótka recenzja pomoże Ci podjąć decyzję zakupową.
Patelnie, garnki i inne naczynia Moneta – rodzaje
W ofercie włoskiej marki Moneta znajdziemy nie tylko patelnie, ale również garnki, rondle i brytfanny. Choć zdecydowanie najpopularniejsze są te pierwsze, czyli naczynia do smażenia potraw, to warto zwrócić uwagę również na te do gotowania i zapiekania dań. Wszak każdy z tych produktów sprawdzi się w codziennym, ale i odświętnym przygotowywaniu posiłków. Tylko spójrzcie:
1. Patelnie Moneta
Zdecydowanie flagowy produkt tej włoskiej marki. Patelnie Moneta to spory wybór. Są to naczynia zakwalifikowane do danej serii – o różnych średnicach, różnych powłokach wewnętrznych i różnym zastosowaniu. W ofercie znajdziemy patelnie klasyczne, przeznaczone do codziennego smażenia produktów, ale również specjalne patelnie do naleśników, do grillowania i do dań kuchni azjatyckiej.
2. Garnki Moneta
Można ugotować w nich makaron, ziemniaki, warzywa, a także zupę. Korpus naczyń wykonany jest z aluminium, a powłoka, którą został pokryty materiał ma właściwości nieprzywierające. Dzięki temu, możliwe jest wstępne podsmażenie składników, a później ich duszenie czy gotowanie.
3. Rondle Moneta
Rondle z solidnym uchwytem sprawdzą się do tego, czego zazwyczaj wymagamy od tego typu naczynia. Podgrzejemy w nich mleko, przygotujemy sos, podsmażymy cebulkę na maśle. Podobne do garnków Moneta, ale zamiast dwóch uchwytów, mają jeden dłuższy, równie solidny.
4. Brytfanny Moneta
Do dań nieco bardziej wymagających – zapiekanki makaronowej z sosem beszamelowym, pieczonej kaczki z jabłkami czy chrupiącego kurczaka ze złocistą skórką. Brytfanny również pokryte są powłoką nieprzywierającą, dzięki czemu jedzenie łatwo odchodzi od formy i nie przypala się od spodu i po brzegach w trakcie pieczenia.
Cechy wspólne naczyń Moneta:
elegancki, stylowy wygląd – naczynia staną się ozdobą kuchni,
aluminiowy korpus – lekki, szybko się nagrzewa, równomiernie rozprowadza ciepło, przez co szybciej przygotujemy danie i zaoszczędzimy energię,
powłoka o nieprzywierających właściwościach – umożliwia smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu, nawet w garnku czy w rondelku,
solidne uchwyty – jeden dłuższy lub dwa krótsze, grube uchwyty nie będą się nagrzewać,
producent dopuszcza mycie w zmywarkach, ale zaznacza, że mycie naczyń w zbyt wysokiej temperaturze może powodować uszkodzenie powłoki .
Patelnie Moneta – opinie o flagowych produktach
Patelnie Moneta to zdecydowanie flagowa kategoria produktów tejże marki. Wyprodukowane we Włoszech, zachwycają swoim eleganckim wyglądem i funkcjonalnością. Oferta marki Moneta zawiera nie tylko patelnie ceramiczne, ale również takie pokryte innego typu powłokami nieprzywierającymi. Są to klasyczne patelnie, nadające się do smażenia składników na codzienny obiad, ale również patelnie z konkretnym przeznaczeniem – do naleśników, do grillowania czy do dań kuchni azjatyckiej. Takie rozwiązania z pewnością przypadną do gustu amatorom cienkich placków, grillowanych dań czy azjatyckich potraw.
PRZEZNACZENIE
1. Klasyczne patelnie Moneta
Czyli takie patelnie, które sprawdzą się do codziennego przygotowywania posiłków. Cechą wspólną wszystkich patelni Moneta, zarówno tych o średnicy 20 cm, jak i 28 cm, są dość wysokie ścianki. Głębokie naczynia pozwalają przyrządzić wieloskładnikowe dania i to bez rozrzucania składników na kuchence. Przygotowanie makaronu lub ryżu z warzywami, a nawet mięsnego gulaszu na jednej patelni nie będzie stanowiło problemu. Wysokie ścianki mogą okazać się natomiast problematyczne przy smażeniu naleśników czy omletów, ale do tego typu dań zostały przewidziane innego typu patelnie, płaskie, z niskimi ściankami. Ale o tym już poniżej.
2. Patelnie Moneta do naleśników
Patelnie do naleśników to płaskie patelnie z niskimi ściankami. Już na pierwszy rzut oka widać, że różnią się od tych klasycznych, głębokich. I bardzo dobrze. Bo różnić się mają! Nie są bowiem przeznaczone do przygotowywania wieloskładnikowych dań, ale do smażenia naleśników, cienkich placków i omletów. Niskie ścianki sprawiają, że placek łatwo jest przerzucić na drugą stronę, bez uszkadzania ciasta.
3. Patelnie Moneta WOK
Jeszcze głębsze od patelni klasycznych. Przy 28 cm średnicy wysokość ścianek wynosi 7,5 cm – naczynie jest zatem dość pojemne. Wyposażone w długą rączkę przywodzą na myśl woki mandaryńskie lub pekińskie. Patelnie wok przeznaczone są do smażenia stir-fry i przyrządzania dań kuchni azjatyckiej, takich jak wieprzowina z orzechami nerkowca, ryż z krewetkami i warzywami, chiński makaron zasmażany z jajkiem czy kurczak z imbirem… Mocno rozgrzany wok pozwala na szybkie przygotowywanie potraw z zachowaniem ich wyjątkowego smaku i aromatu, chroniąc przed przesuszeniem i zbytnim przesmażeniem. Raj dla wielbicieli kuchni Dalekiego Wschodu. 🙂
4. Patelnie grillowe Moneta
Patelnie grillowe to połączenie patelni i grilla. Naczynia posiadają charakterystycznego żeberka na powierzchni, które umożliwiają grillowanie potraw w domowych warunkach – bez względu na pogodę i porę roku. Pomiędzy żeberka wytapia się tłuszcz, który pozostaje na patelni i nie wchłania się do dania. Dzięki temu przygotowywane potrawy są znacznie mniej kaloryczne i bardziej lekkostrawne niż te smażone na zwykłej patelni. Na patelni możemy grillować przede wszystkim mięsa i warzywa.
MATERIAŁ WYKONANIA
Wszystkie patelnie Moneta wykonane są z aluminium. Ściślej rzecz ujmując – korpus patelni wykonany jest z aluminium. Dzięki temu, że materiał pokryty jest powłoką od wewnątrz i od zewnątrz, nie stanowi żadnego zagrożenia w bezpośrednim kontakcie z posiłkiem. Niezarysowana, szczelna powłoka stanowi dobre zabezpieczenie. Możemy zatem skupić się na tym, co dobre w aluminiowym korpusie. Otóż aluminium jest lekkie, przez co patelnie są wygodne w przenoszeniu, nawet wypełnione składnikami. Aluminiowy korpus szybko i równomiernie się nagrzewa, pozwalając szybciej przygotować posiłek i zaoszczędzić energię. By korzystać z samych zalet aluminium, dbajmy zatem o powłokę – nie używajmy ostrych przyborów, a dopiero co zdjętej z palnika patelni nie zalewajmy zimną wodą.
POWŁOKA
Powłoka pokrywająca wnętrze patelni Moneta to bardzo istotna kwestia. To właśnie gładka i szczelna powłoka chroni żywność przez bezpośrednim kontaktem z aluminiowym korpusem, a jej nieprzywierające właściwości pozwalają na smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu. To również powłoka sprawia, że patelnia prezentuje się tak, a nie inaczej, zachwycając swoim designem. Wszystkie patelnie Moneta zostały wyposażone w powłoki non-stick, ale nie zalecam smażenia zupełnie „na sucho”, bez ani kropelki tłuszczu. Patelnia służy do smażenia, a nie palenia potraw. Jeśli obawiasz się zbyt dużych ilości tłuszczu, możesz użyć rozpylacza, który natłuści całą powierzchnię patelni przy minimalnym wykorzystaniu oleju. I tak jak już wcześniej wspominałam – chroń powłokę. Niewłaściwie użytkowana, nawet ta najlepszej jakości, może ulec zniszczeniu. Używaj delikatnych przyborów kuchennych do mieszania składników (drewnianych, silikonowych lub nylonowych – te metalowe mogą uszkodzić powłokę). I nie narażaj patelni na gwałtowne zmiany temperatur – odczekaj aż patelnia ostygnie i dopiero wtedy zalej ją zimną wodą lub od razu umyj.
Rodzaje powłok:
Patelnia Moneta Greystone – opinie
Patelnia Moneta ceramiczna Aria Finegress – opinie
Patelnia Moneta ceramiczna Greswood – opinie
Patelnia Moneta Rosegold – opinie
Patelnia Moneta Nova – opinie
Tak jak w poprzednim modelu, tak i tutaj aluminiowy korpus pokryty jest od wewnątrz innowacyjną powłoką Protection Base® z mikrokryształkami. Odporna i trwała powłoka wykazuje właściwości nieprzywieralne. Wzmocnienie mikrokryształkami sprawia, że powłoka jest mniej podatna na ścieranie. Czym różni się patelnia Moneta Nova od Rosegold? Zewnętrza powłoka nie jest różowozłota, ale całkowicie czarna. Sprawdzi się zatem dla zwolenników prostej elegancji. Na czarnej powłoce nie będą widoczne przypalenia, pojawiające się wraz z biegiem użytkowania.
UCHWYTY
Nowoczesne patelnie Moneta wyposażone są w solidne, charakterystyczne uchwyty, które dodają naczyniom „charakteru”. Długie i dość grube rączki pozwalają na pewny chwyt nawet bardzo rozgrzanej patelni, wypełnionej wieloma składnikami. Nie nagrzewają się i są mocno przytwierdzone do korpusu – wykorzystano tu system podwójnego mocowania Twin Block. Te wykonane z tworzywa bakelitowego są klasycznie czarne lub imitujące drewno. W przypadku patelni z serii Rosegold będą to ognioodporne stalowe uchwyty. Każdy uchwyt posiada na końcu otwór, który pozwala na zawieszenie naczynia na osobnym haczyku lub na kuchennych relingu. Uchwytom nie można nic zarzucić – trwałe, solidne i dodające patelniom charakteru!
POJEMNOŚĆ I ŚREDNICA
Patelnie Moneta dostępne są w przeróżnych wariantach – tych mniejszych, jak i większych. Dostępne są patelnie o średnicy 20 cm, ale również o średnicy 24 cm i 28 cm. W swojej kuchni warto mieć mniejsze, ale i większe naczynie. Jeśli zatem brakuje Ci którejś ze średnic, masz szansę to nadrobić. Patelnia o mniejszej średnicy sprawdzi się zawsze wtedy, kiedy chcemy przygotować posiłek dla jednej osoby – może być to mały omlet z warzywami, jajko sadzone, mięso w panierce, jajecznica czy porcja warzyw. Na tych nieco większych usmażysz parę placków czy ryż z warzywami dla dwóch osób. A te jeszcze większe (28 cm) sprawdzą się do przyrządzania posiłków dla całej rodziny, szczególnie tych wieloskładnikowych, gdzie wszystko razem miesza się na jednej patelni.
DOSTOSOWANIE DO KUCHENKI I ZMYWARKI
Patelnie Moneta zostały pokryte taką powłoką, która przez swoje właściwości nieprzywierające jest łatwa w czyszczeniu. Jeśli myjemy patelnię ręcznie, pamiętajmy, by nie szorować jej powierzchni druciakiem, a nawet szorstką stroną gąbki. Przy większych zabrudzeniach można najpierw zalać ostudzoną patelnię wodą, a później usunąć zanieczyszczenia miękką stroną gąbki. Większość patelni Moneta nadaje się także do mycia w zmywarkach, jednak w niskiej temperaturze i z użyciem łagodnych detergentów. W każdym razie, ja zawsze wolę myć takie powłoki ręcznie, by przedłużyć ich żywotność.
Jeśli posiadasz tradycyjną kuchenkę gazową lub elektryczną, zapewne nie masz problemu z doborem odpowiednim naczyń. Natomiast jeśli jesteś posiadaczem płyty indukcyjnej, musisz zwrócić większą uwagę na kupowane patelnie i garnki. W ofercie Moneta znajdziesz patelnie indukcyjne, czyli takie dostosowane do użytkowania na indukcji, ale nie wszystkie będą na niej działać. Więcej informacji w poniższej tabelce.
PATELNIA SERIA | INDUKCJA | ZMYWARKA | PIEKARNIK |
Moneta Greystone |
|
|
|
Moneta Gres&Wood |
|
|
|
Moneta Finegress |
|
|
|
Moneta Rosegold |
|
|
|
Moneta Nova |
|
|
|
Nieprzywierające patelnie Moneta – moje opinie
Na pierwszy rzut oka
Użytkowanie patelni
Mycie patelni
Jakie są zalety i wady patelni Moneta?
- Nowoczesny i elegancki design!
- Aluminiowy korpus jest lekki, szybko się nagrzewa i równomiernie rozprowadza ciepło – szybciej przygotujemy danie i zaoszczędzimy energię;
- Nieprzywierająca powłoka umożliwia smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu (ale nie bez!);
- Gładka i szczelna powłoka jest łatwa do czyszczenia;
- Klasyczne patelnie są dość głębokie, umożliwiają przygotowywanie wieloskładnikowych dań bez rozrzucania składników po bokach;
- Patelnie nadają się do mycia w zmywarce, ale w niskich temperaturach i z użyciem łagodnych detergentów;
- Niektóre modele nadają się do użytkowania na indukcji;
- Stabilne uchwyty mocowane w systemie Twin Block;
- Dostępność różnorodnych patelni – klasycznych, woków, grillowych i do naleśników.
Wady:
- Patelnie z serii Moneta RoseGold nie są dostosowane do użytkowania na kuchence indukcyjnej;
- Można myć w zmywarce, ale tylko w niskich temperaturach;
- Brak pokrywki w zestawie;
- Cena jednej patelni to koszt 100-200 zł.
Garnki, rondelki i brytfanny Moneta
Choć marka Moneta słynie z produkcji nowoczesnych, eleganckich patelni z powłoką nieprzywierającą to w ich ofercie znajdziemy również garnki Moneta, rondelki i brytfanny. Z racji tego, że już wcześniej wspomniałam co nieco o tego typu produktach, nie będę omawiała każdej z tych kategorii z osobna.
Garnki Moneta
Przydadzą się oczywiście do codziennego przygotowywania posiłków. W przeciwieństwie do takich zwykłych, stalowych naczyń, które zazwyczaj posiadamy w swojej kuchni, garnki te pokryte są powłoką nieprzywierającą, podobną do tej, która wyściela wnętrze patelni. Dzięki temu gotowane składniki nie przywierają do dna garnka. Taka powłoka umożliwia również wstępne podsmażenie cebulki, warzyw czy mięsa w garnku i późniejsze duszenie czy gotowanie dania. Nie trzeba do takich zadań używać i patelni i garnka – można to zrobić w jednym naczyniu. Aluminiowy korpus jest lekki i szybko się nagrzewa. Dobrze rozprowadza ciepło, dzięki czemu szybciej przygotujemy danie i zaoszczędzimy energię. W garnkach podobają mi się dwa solidne uchwyty, za które możemy pewnie chwycić i bezpiecznie przenieść gorący garnek w inne miejsce. Minus? Niektóre produkty nie mają pokrywki w zestawie, co w przypadku garnków jest przecież znacznie ważniejsze, niż w przypadku patelni. W garnku z powłoką nie możemy również mieszać dań stalowym widelcem czy łyżką. Tu wskazane są delikatne przybory z drewna, silikonu czy nylonu.
Rondle Moneta
Rondelki cechują się w zasadzie tym wszystkim, czym cechują się garnki Moneta. Mają aluminiowy korpus i powłokę non-stick. Zamiast dwóch uchwytów, jeden dłuższy, ale równie solidny. Rondelki Moneta są z reguły mniejsze – posłużą do przygotowania sosu czy podgrzania mleka. Można skompletować je wraz z innymi naczyniami z danej serii.
Brytfanny Moneta
Brytfanna Moneta wykonana jest z aluminium, ale pokryta powłoką non-stick, którą zauważyć możemy również na patelniach tejże marki. Dostosowana oczywiście do użytkowania w piekarniku – przygotujemy w niej zapiekanki mięsne, warzywne, makaronowe i jeszcze inne. Zapieczemy kurczaka, kaczkę, polędwiczki w sosie… Brytfannę możemy używać także na kuchence, a w tym na płycie indukcyjnej. Jest zatem bardzo uniwersalna. Mimo, iż pokrywa ją powłoka nieprzywierającą, warto wysmarować ją lekko tłuszczem lub wyłożyć folią aluminiową. Do wyjmowania dań używamy tylko delikatnych narzędzi – drewnianych, nylonowych lub plastikowych.
Włoska marka Moneta słynie przede wszystkiej z nowoczesnych patelni, ale warto zwrócić uwagę również na jej inne produkty – garnki, rondle i brytfanny. Naczynia możemy skompletować z innymi z tej samej serii, tworząc w ten sposób eleganckie wyposażenie kuchni. Dla mnie patelnie Moneta to odzwierciedlenie włoskiej elegancji i stylu. Odpowiednio użytkowanie, mogą posłużyć w naszej kuchni na długo! 😉 Mam nadzieję, że ta krótka recenzja pomogła Ci w podjęciu decyzji zakupowej.