Czy ktokolwiek potrafi wyobrazić sobie wyposażenie kuchni i codzienne przygotowywanie posiłków bez patelni? To wizja wręcz niemożliwa, żeby nie powiedzieć – fantastyczna. Patelnia jest jednym z tych akcesoriów, bez których trudno się obejść. Na rynku znajdziemy wiele ich typów o różnych właściwościach. Dużo osób boryka się z wyborem między patelnią ceramiczną a teflonową. Którą wybrać i co każda z nich ma nam do zaoferowania?
Chociaż różnimy się pod względem smaków i ulubionej kuchni, każdemu amatorowi gotowania na pewno zależy na tym, by przygotowywane przez niego posiłki były smaczne i zdrowe oraz by w całym procesie nie napotykać na niepotrzebne trudności. Dlatego tak ważny jest wybór patelni, na której szybko i bez problemów usmażymy ulubione danie. Nieważne, czy będą to naleśniki, mięso czy warzywa. Produkty nie powinny przywierać do powierzchni, co groziłoby przypaleniem – tak niemiłym zarówno dla smaku, jak i zapachu, który nierzadko trudno potem usunąć. Ważne też, by jedzenie smażyło się równomiernie, co pozwala wydobyć pełnię jego walorów smakowych, ostatecznie trafiających na nasz talerz i cieszących podniebienie. Nie dziwi więc, że szukamy wyposażenia o świetnych właściwościach nieprzywierających i konstrukcji umożliwiającej odpowiednie rozprowadzanie ciepła. Która patelnia – ceramiczna czy teflonowa – lepiej spełnia wszystkie te wymagania? A może obie sprawdzą się w codziennym przygotowywaniu posiłków?
Patelnie ceramiczne – zalety i wady
Patelnie ceramiczne to dokładniej patelnie z powłoką ceramiczną. Nie są w całości wykonane z ceramiki. Posiadają aluminiowe lub stalowe korpusy, które pokryte są od wewnątrz bezpieczną dla naszego zdrowia powłoką ceramiczną. Takie patelnie uznaje się za alternatywę dla patelni teflonowych. Dlaczego?
Zalety:
- są bardziej wytrzymałe i odporne na zarysowanie – nie trzeba się z nimi obchodzić tak ostrożnie, jak w przypadku patelni teflonowych, a w razie zarysowania nie musimy obawiać się, że jakiekolwiek szkodliwe dla naszego zdrowia substancje trafią razem z jedzeniem na nasz talerz,
- patelnia ceramiczna jest nie tylko bezpieczna dla naszego zdrowia, ponieważ wolna jest od niklu, metali ciężkich, związków PFOA, PTFE i BPA, ale jest również bezpieczna dla środowiska,
- nie wymagają używania dużej ilości tłuszczu, co sprawia, że są odpowiednim wyborem dla osób dbających o zbilansowaną, zdrową dietę,
- patelnie ceramiczne to patelnie typu non-stick, czyli takie, które przeciwdziałają przywieraniu potrawy do dna, jednak warto wiedzieć, że ich nieprzywierające właściwości nie są tak mocne jak w przypadku patelni teflonowych,
- są bardzo odporne na wysokie temperatury,
- materiał, z jakiego są wykonane, nie wpływa na smak i zapach potraw,
- design patelni ceramicznych jest bardzo atrakcyjny – często ich powierzchnia ma estetyczny biały lub beżowy kolor,
- patelnie ceramiczne o wysokich ściankach umożliwiają również duszenie potraw, a tym samym można wykorzystywać je na różne sposoby,
- można ich używać na różnych typach kuchenek, a w tym na płytach indukcyjnych.
Wady:
- patelni ceramicznych nie można myć w zmywarce,
- wymagają stosowania większej ilości tłuszczu do smażenia niż te teflonowe.
Naczynia różnych czołowych i uznanych na całym świecie marek, jak np. ceramiczne patelnie WMF, mają dodatkowo szereg udogodnień konstrukcyjnych, które pozytywnie wpływają na komfort użytkowania. Patelnie ceramiczne mają najczęściej aluminiowe korpusy, które sprawiają, że naczynie szybko i równomiernie się nagrzewa, a ponadto długo utrzymuje ciepło. Często wyposażone są też w praktyczne, dopasowane pokrywki, dzięki którym jedzenie można również dusić oraz mają ergonomiczne uchwyty, ułatwiające przenoszenie patelni oraz mieszanie produktów w naczyniu.
Polecane serie patelni ceramicznych:
- Patelnie WMF CeraDur Plus,
- Patelnie Starke Cobre, Prova, Massa,
- Patelnie Moneta Aria Finegress,
- Patelnie Brabantia Chrome.
Patelnie teflonowe – zalety i wady
Patelnie teflonowe nadal należą do klasyki kuchennego wyposażenia, choć narosło wokół nich niemało mitów, przyczyniających się do tego, że wielu użytkowników chętnie wymienia je na naczynia innego typu. Czy słusznie?
Zalety:
- patelnie teflonowe są uniwersalne – można na nich smażyć różne potrawy, a w tym mięso, warzywa, dania jednogarnkowe, naleśniki i jajecznicę,
- są to patelnie o nieprzywierającej powłoce, a więc idealne również dla początkujących użytkowników, którzy szczególnie mogą obawiać się przypalenia potraw,
- są idealną opcją dla osób ograniczających tłuszcz w swojej diecie – smażenie na patelni teflonowej nie
- wymaga użycia dużej jego ilości,
- w zależności od głębokości naczynia, można w nim również dusić potrawy,
- dzięki nieprzywierającej powłoce, patelnia teflonowa nie brudzi się tak mocno, a więc nie sprawia trudności podczas czyszczenia,
- są znacznie tańsze niż inne patelnie,
- najlepszej jakości sprzęt nadaje się do używania na różnych rodzajach kuchenek – także indukcyjnych,
- niektóre można myć w zmywarce.
Wady:
- ich powłoka łatwiej ulega uszkodzeniom, dlatego należy uważać na ewentualne zarysowania i używać na ich powierzchni przyborów drewnianych,
- niektórych patelni teflonowych nie można myć w zmywarce.
Teflonowe patelnie Zwieger, pokryte teflonem patelnie WMF oraz sprzęty produkowane przez wiele innych stawiających na wysoką jakość marek, to akcesoria bardzo wygodne i przydatne dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni i przygotowywać różne potrawy. Patelnie teflonowe posiadają korpusy aluminiowe, a więc cała konstrukcja wzbogacona jest właściwościami tego materiału – szybko się nagrzewa i jest lekka, co sprawia, że patelnię można z łatwością przenosić. Patelnie teflonowe znanych producentów posiadają dopasowane do dłoni rękojeści i bardzo często wyposażone są w pokrywki, które umożliwiają kontrolowanie tego, co dzieje się wewnątrz naczynia oraz pozwalają dusić potrawę.
Polecane serie patelni teflonowych:
- Patelnie Zwieger Diamond,
- Patelnie WMF Perma,
- Patelnie Ambition Magnat Plus, Taurus, Vikos,
- Patelnie Stellar Hard,
- Patelnie Fiskars Functional Form,
- Patelnie Kela Kerros.
Jak się okazuje patelnie teflonowe i ceramiczne, jeśli chodzi o ich właściwości, są do siebie bardzo podobne i gwarantują szybkie smażenie bardzo różnych potraw. Sprawdzą się w każdym domu i docenione zostaną przez użytkowników na różnych stopniach zaawansowania – tak stawiających pierwsze, niepewne kroki w gotowaniu, jak i osoby doświadczone. Różnica między patelnią ceramiczną a teflonową polega na tym, że używając patelni teflonowej należy być dużo bardziej ostrożnym, by nie zniszczyć jej powłoki. Powłoka teflonowa ma jednak większe właściwości nieprzywierające niż powłoka ceramiczna, a tym samym, do smażenia na patelnia teflonowych możemy używać mniej tłuszczu.