Aromatyczna kawa z kawiarki włoskiej to prawdziwe niebo na ziemi. Na czym właściwie polega zaparzanie kawy w kawiarce, by przygotowany napar zachwycał swoim smakiem i aromatem? Obsługa kawiarki nie jest wcale taka skomplikowana, a wszystko można zamknąć w paru krokach. Zobacz instrukcję, jak prawidłowo wykonać parzenie kawy w kawiarce krok po kroku.

Kawiarka ciśnieniowa, inaczej kafetiera, kafeterka, czajniczek moka lub makinetka, to urządzenie do parzenia kawy. Pozwala przygotować prawdziwie włoską kawę, intensywną w smaku i aromacie. Zaparzanie kawy w kawiarce owocuje filiżanką espresso lub kubkiem klasycznej kawy z mlekiem. Poznaj wszystkie sekrety włoskiego sposobu parzenia. Jaka jest najlepsza kawa do kawiarki, ile należy jej wsypać, do którego poziomu wlać wodę i przede wszystkim jak bezpiecznie używać kawiarki? Kawiarka – instrukcja obsługi w przystępnej formie znajduje się w dalszej części artykułu.

Reklama

Włoska kawiarka – co to właściwie jest?

Każda kawiarka ciśnieniowa składa się z 3 głównych elementów:

  • zbiornika na wodę
  • zbiornika na zaparzoną kawę
  • sitka na świeżo zmieloną kawę

Nie można nie wspomnieć także o zaworze bezpieczeństwa oraz o uszczelce, które pełnią ważną rolę w kawiarce. To właśnie zawór jest odpowiedzialny za regulację ciśnienia w zbiorniku z wodą. By spełniał swoją funkcję, należy pamiętać o odpowiednim poziomie wody wlanej do zbiornika w kawiarce. Większość kawiarek, tak jak kawiarka Bialetti, mają wyznaczoną linię, której nie należy przekraczać. W przeciwnym razie, kawiarka nie tylko nie spełni swojej funkcji, ale może nawet wybuchnąć!

Kawiarenka aluminiowa łaciata na 6 filiżanek


Każda kawiarka ciśnieniowa składa się z trzech podstawowych części: zbiornika na wodę, sitka na kawę i dzbanka na espresso.

Uszczelka do kawiarki to produkt, który niestety szybko ulega zniszczeniu – na szczęście zamienniki uszczelek i inne części wymienne w kafetierze są łatwo dostępne. Należy zadbać o to, by urządzenie było zawsze w dobrym stanie.

Zasada działania kawiarki opiera się na ciśnieniu, które wytwarza się w dolnym zbiorniku. Wrząca woda wytwarza parę wodną, a ta swym ciśnieniem wypycha wodę ku górze, przez warstwę kawy i sitka filtrujące fusy
.

Jaka kawiarka ciśnieniowa będzie najlepsza?

Kawiarki do parzenia kawy dostępne są w różnych wielkościach – mierzonych w filiżankach espresso. Przykładowo kawiarki Gat i kawiarki Bialetti występują w pojemności od 1 do 18 filiżanek espresso. Przy kupnie kawiarki należy wziąć zatem pod uwagę liczbę osób, dla których trzeba będzie jednorazowo zaparzyć kawę.

Kafetiery do kawy mogą różnić się także materiałem wykonania. Najczęściej spotkamy kawiarki aluminiowe lub kawiarenki ze stali nierdzewnej. Co ciekawe, dostępne są również ciśnieniowe kawiarki elektryczne, wyposażone w funkcję automatycznego wyłączania. Występują w różnych rozmiarach, kolorach i wzorach.

Parzenie kawy w kawiarce krok po kroku:

Kawiarka włoska – instrukcja wstępna

KROK 1. Zmiel ziarenka kawy w ręcznym lub elektrycznym młynku do kawy. Warto mielić ziarna tuż przed parzeniem, by przygotowana kawa była jak najlepszej jakości. Wodę przefiltruj w specjalnym dzbanku do filtrowania wody lub/i przegotuj, by w kawiarce nie osadzał się kamień.

KROK 2. Do dolnej części kawiarki, czyli zbiornika na wodę, wlej przefiltrowaną wodę do wyznaczonego poziomu. Uważaj, by nie przekroczyć zaworu bezpieczeństwa, który znajduje się na ściance kafeterki. Zawór reguluje wytwarzane ciśnienie i zabezpiecza sprzęt przed wybuchem.

KROK 3. Zamontuj sitko na zbiorniku z wodą i wypełnij je świeżo zmieloną kawą, według własnych preferencji smakowych. Ile kawy należy wsypać do kawiarki? Możesz wypełnić nią całe sitko. Ale pamiętaj, że im więcej kawy w sitku, tym espresso bardziej intensywne. Ziarna kawy powinno być średnio zmielone (przy drobno zmielonych woda ma trudności w przedostaniu się przez ziarna, a przy grubo zbyt łatwo się przelewa). Nie ubijaj wsypanej kawy, ale delikatnie stuknij sitkiem o blat, by się dobrze ułożyła.

Jaka kawa będzie najlepsza do kawiarki? Wybierz średnio zmieloną kawę – przy zbyt drobnych ziarnach woda nie będzie mogła przedostać się ku górze, a przy zbyt grubych – przedostanie się zbyt szybko.
KROK 4. Nałóż górną część kawiarki, czyli tę, w której gromadzi się gotowa kawa w kawiarce. Skręć urządzenie, aż do wyczuwalnego oporu.

Czerwona kawiarka aluminiowa Gat Bella


Kawiarki dostępne są w różnych pojemnościach, kolorach i kształtach.

Właściwe zaparzanie kawy w kawiarce

KROK 5.Jak zaparzyć włoską kawę w kawiarce?  Postaw kawiarkę na źródle ciepła – kuchence gazowej lub elektrycznej, a nawet na płycie indukcyjnej. Bez problemu znajdziesz kawiarki na indukcję. Odczekaj kilka minut, aż wrząca woda wytworzy ciśnienie i przedostanie się z dolnego zbiornika, przez sitko do górnego naczynia. Jeśli do zbiornika na wodę został nalany wrzątek, nastąpi to po ok. 1 minucie, w przypadku zimnej wody – po 4-5 minutach. Zarówno sama kawiarka, jak i instrukcja obsługi nie są zbyt skomplikowane.

KROK 6. Gdy tylko pojawi się odgłos bulgotania, wyłącz kuchenkę i zdejmij kawiarkę z ognia, aby się nie przegrzała. W innym razie, kawa może się przypalić i być gorzka w smaku.

KROK 7. Gotowy napar przelej do porcelanowe filiżanki do kawy lub ulubionego kubka. Małą filiżankę do espresso lub inne naczynie ogrzej wcześniej wrzątkiem. Kawa z kawiarki jest dość intensywna, dlatego możesz dolać do niej wody lub mleka spienionego za pomocą spieniacza.

Delektuj się smakiem aromatycznej kawy rodem z włoskiej kawiarni! Zarówno kawiarka, jak i jej obsługa nie powinny przynieść żadnych problemów.

Jak smakuje kawa z kawiarki?

Sama obsługa kawiarki nie jest zbytnio skomplikowana, choć wymaga oczywiście prawidłowego wykonania wszystkich kroków z instrukcji. Jak smakuje taka kawa w kawiarce? Przypadnie do gustu miłośnikom mocnej czarnej kawy czy może zwolennikom łagodnych kaw mlecznych? Miejmy na uwadze, że parzenie kawy w kawiarce prowadzi przede wszystkim do przygotowania iście włoskiego espresso, na którego bazie można stworzyć inne rodzaje kaw, dodając odpowiednią ilość wody czy mleka. Espresso z kawiarki ma średnio mocny, skondensowany smak i dość wyraźny aromat. Cechuje się też średnią zawartością kofeiny, dlatego szybko doda nam energii. Prawidłowe zaparzanie kawy w kawiarce zaowocuje aromatycznym espresso pozbawionym nadmiernej goryczki. Kawa z kawiarki będzie miała również apetyczną cremę, unoszącą się na powierzchni naparu. Dużo zależy również od wykorzystanych do parzenia ziaren, które wyróżniają się specyficznymi dla siebie nutami smakowymi, bardziej czekoladowymi, orzechowymi, kwiatowymi czy cytrusowymi.


Włoska kawiarka to przydatne urządzenie, ale należy wiedzieć, jak jej właściwie używać i jak zaparzać w niej kawę, by miała idealny smak i aromat. Postępowanie zgodnie z instrukcją sprawi, że parzenie kawy w kawiarce nie będzie problemem, a przyjemnością. Obsługa kawiarki może być naprawdę prosta!

Ocena: 3.6/5.
Please wait...