Parowniki bambusowe to akcesoria cieszące się ogromną popularnością w szeroko pojętej kuchni azjatyckiej. Zasada ich działania jest niezwykle prosta, a w efekcie możemy otrzymać zdrowe dania pełne witamin i minerałów, które dodatkowo oczarują głębokim smakiem i oryginalnym aromatem z nutą Orientu. Wiecie jak i dlaczego warto kupić parowar bambusowy i jak z niego korzystać? Jeśli nie, idealnie trafiliście – mam nadzieję, że Was przekonam 🙂
Bambusowy parownik do gotowania – co to takiego?
Bambusowy parownik – lub inaczej parowar – to specjalny koszyk wykonany właśnie z naturalnego bambusa, który stworzony jest do gotowania na parze. Każdy bambusowy garnek parowy składa się z jednego lub więcej sitek do układania potraw oraz pokrywki. Naczynia wykonywane są ręcznie, dzięki czemu są niepowtarzalne i wyjątkowe. Parowniki wykonuje się w różnych rozmiarach, a także kształtach.
Bambusowe naczynie do gotowania na parze – jak z niego korzystać?
Na sitku koszyka układa się przeznaczone do parowania składniki (głównie warzywa, mięsa, ryby), przykrywa pokrywką, a całość umieszcza się na naczyniu z wodą. Najczęściej wykorzystuje się do tego charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej, głębokie patelnie typu wok, ale z powodzeniem zastąpić je można garnkami o odpowiednio dopasowanych wymiarach. Można również do tego celu użyć brytfanny – o ile oczywiście przystosowana jest do stawiania na kuchence. Najważniejsze jest to, aby sitka bambusowe do gotowania na parze nie miał bezpośredniego kontaktu z wodą. Gotowane składniki umieścić możemy wewnątrz bambusowego koszyka, ale w przypadku niektórych potraw (takich jak np. bardziej tłuste pierożki typu chińskiego) warto uprzednio wyłożyć go cienkim pergaminem. Tradycyjnie do tego celu wykorzystywane bywają także liście bananowca.
Dlaczego warto używać parownik do gotowania na parze?
- Cyrkulacja pary wodnej w koszyku wykonanym z naturalnego, ekologicznego surowca sprawia, że przyrządzane potrawy stanowią kwintesencję zdrowej kuchni. Nie tylko nie wypłukuje się z nich ich najcenniejszych właściwości, ale także aromatyzuje je w oryginalny i niepowtarzalny sposób.
- Bambus doskonale pochłania wilgoć, dzięki czemu ugotowane danie nie będzie mokre od skraplającej się i ściekającej po ściankach pary wodnej.
- Podczas parowania uzyskuje się zdecydowanie wyższą temperaturę niż w czasie gotowania, co sprawia, że twarde mięso np. wołowina poddawana parowaniu jest miękka i soczysta.
- Parownik bambusowy to najtańszy z dostępnych na rynku garnków do gotowania na parze.
- Bambus przy kontakcie z wysoką temperaturą nie wydziela szkodliwych substancji wpływających na potrawy, jest w 100% bezpiecznym materiałem.
- Naczynie jest lekkie, wygodnie się z niego korzysta, ponadto jest odporny i trwałe na uszkodzenia mechaniczne.
Mimo, że takie jest jego tradycyjne przeznaczenie, bambusowy pojemnik do gotowania na parze sprawdzi się nie tylko podczas przyrządzania dań kojarzonych z kuchnią rodem z Azji. Oprócz standardowych korzyści zdrowotnych, użycie koszyka wykonanego z naturalnego bambusa pozwoli każdej potrawie nadać oryginalny, bambusowy aromat, a więc zarazem lekko przyprawić, co bez wątpienia wniesie do naszej kuchni nową paletę smaków do odkrycia.
Jak wybrać najlepszy parownik bambusowy?
Wybierając parownik musicie zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii, aby dokonać odpowiedniego wyboru. Przede wszystkim na sposób wykonania naczynia i jakość użytego materiału. Dobry parownik wykonany jest w całości z bambusa, nie posiada wystających nitek czy metalowych drucików.
Ważne jest także dobranie odpowiedniej średnicy parownika. Musimy wziąć po uwagę ilość przygotowywanego jedzenia oraz fakt, czy posiadamy odpowiednio duży garnek lub wok. Jeśli gotujemy dla całej rodziny warto zaopatrzyć się w naczynie z dwoma lub trzema sitkami bambusowymi, dzięki temu możemy na raz przyrządzić więcej warzyw lub mięsa.
I co, przekonałem Was? Mam nadzieję, że tak! To naczynie to na prawdę świetne rozwiązane, jeśli chcecie gotować zdrowo i smacznie. Czekam na Wasze przepisy na pyszne potrawy przygotowane na parze.