To, że owoce są zdrowe i smaczne, wiemy wszyscy. Polecane dla dzieci, osób odchudzających się oraz tych, dbających o zdrowy tryb życia. Dbając o zdrową i zróżnicowaną dietę, warto sięgać po owoce sezonowe oraz te z lokalnych ryneczków. Mają one najwięcej witamin i wartości odżywczych. Wiecie kiedy jest sezon na truskawki, morele, jabłka czy czereśnie? A kiedy jest sezon na inne owoce letnie? Jeśli nie, to świetnie trafiliście. Przygotowałem dla Was kalendarz sezonowości owoców!
Kiedy jest sezon na dane owoce?
Sezon na arbuzy
Sezon na ten soczysty owoc zaczyna się w Polsce w czerwcu i trwa do końca sierpnia. Uwielbiamy go spożywać w letnim okresie, ponieważ świetnie gasi nasze pragnienie. Arbuz składa się bowiem w 92% z wody. Wielbiciele tego owocu powinni zaopatrzyć się w krajacz do arbuza, aby ułatwić sobie porcjowanie produktu.
Sezon na maliny
Maliny uwielbiają wszyscy! I dorośli i dzieci. Chętnie robimy z nich lody, dodajemy je do deserów, ciast, a także zjadamy prosto z krzaczka. Kiedy jest sezon na maliny? W Polskich ogródkach znaleźć można je od maja, aż do września, w zależności od odmiany. Nie wymagają skomplikowanej obróbki, dlatego chętnie zamykamy ich smak w słoikach do przetworów i cieszymy się nim przez cały rok.
Sezon na czereśnie
Kiedy jest sezon na czereśnie w Polsce? Trwa bardzo krótko. Owoce te możesz kupić w czerwcu oraz na początku lipca. Choć są dostępne tylko miesiąc, ich zbiory są zawsze obfite. Dzięki temu możesz przygotować wiele pysznych wiśniowych przetworów na zimę. Z czereśni przygotujesz kompoty, dżemy, konfitury oraz soki. Pestki znajdujące się wewnątrz owoców warto usunąć za pomocą drylownicy do czereśni. Dzięki temu Twoje zaprawy będą miały jedwabistą konsystencję i będą po prostu pyszne!
Sezon na jagody
Kiedy jest sezon na jagody w Polsce? Te małe, ciemne owoce pojawiają się w naszych lasach w sierpniu i są aż do października. Chętnie wykorzystywane są jako dodatek do deserów i ciast, a także jako podstawa do rożnego rodzaju zapraw – dżemów, soków czy kompotów. Te niepozorne, niewielkie kuleczki, dostarczają nam wielu witamin i wartości odżywczych!
- Jeśli chcesz dowiedzieć się, dlaczego warto jeść jagody, zajrzyj do artykułu: Jagoda i jej właściwości zdrowotne.
Sezon na jabłka
Sezon na jabłka trwa w Polsce prawie cały rok. Dostępne jest wiele odmian tego owocu, dzięki czemu możesz cieszyć się jego smakiem zarówno latem, jak i zimą. Niezależnie od tego, czy chcesz zjeść je surowe, zrobić mus jabłkowy, czy też planujesz upiec jabłecznik, warto mieć w kuchni krajarkę do jabłek. Taka krajalnica znacznie przyspieszy i ułatwi kuchenne prace. Z łatwością usuniesz niechciany środek owocu i pokroisz jabłko na równe części.
1. Krajalnica do jabłek Westmark, 2. Krajalnica do jabłek Tescoma, 3. Drylownica do jabłek
Sezon na śliwki
Te owoce mają swój sezon w Polsce od lipca do września. Jednak ich smakiem cieszymy się przez cały rok. Są to bowiem jedne z chętniej wybieranych produktów do zapraw. Świetnie najadą się do robienia dżemów, konfitur, nalewek, a także soków. Śliwki, podobnie jak wiśnie i czereśnie, wymagają usunięcia pestki, co wykonamy szybko i precyzyjnie za pomocą drylownicy do śliwek.
Sezon na wiśnie
Sezon na wiśnie trwa zaledwie miesiąc i wypada w lipcu. Owoce te jednak pojawiają się w naszych ogródkach w dużej ilości, dlatego też chętnie je zaprawiamy. Jednym z najbardziej popularnych sposobów przetwarzania wiśni jest przygotowywanie soku, za pomocą sokownika. W ten sposób może w szybki i łatwy sposób przetworzyć duże ilości owocu i cieszyć się jego smakiem przez cały rok.
Sezon na morele i nektarynki
Na miesiące wakacyjne, czyli lipiec i sierpień przypada sezon na uwielbiane przez dzieci morele i nektarynki. Świetnie nadają się jako przekąska, ale także składnik domowych przetworów. Zarówno dżemy, musy, jak i konfitury z tych owoców, będą wyjątkowo smakowały na kanapkach czy jako dodatek do deserów i ciast.
Sezon na truskawki
To jeden z najbardziej wyczekiwanych owoców w Polsce. Truskawki pojawiają się w naszych ogródkach i na straganach w czerwcu i są dostępne do połowy lipca. Sezon truskawkowy trwa zdecydowanie za krótko. Uwielbiamy bowiem robić przetwory z truskawek, zjadać je na surowo oraz dodawać do deserów i koktajli. Niezależnie od tego, czy zaprawiamy owoce, czy jadamy je na co dzień, warto kupić niektóre akcesoria do truskawek, które znacznie ułatwiają na przykład usuwanie szypułek.
Sezon na rabarbar
Placek drożdżowy z kruszonką i rabarbarem to synonim wyczekiwanego lata. Sezon na ten owoc trwa dość długo, bo od maja do września, dlatego z pewnością każdy zdąży się nim nacieszyć. Chętnie dodajemy go do wypieków i deserów, a także przygotowujemy kompot z rabarbaru. Pamiętaj, aby odpowiednio przygotować owoc do spożycia. Należy odciąć korzenie i liście oraz obrać twarde pędy zewnętrzne.
- Przeczytaj również: 5 przepisów na lekkie ciasta z owocami na lato
Wiesz już, kiedy warto kupować poszczególne owoce. Mam nadzieję, że pokusisz się o przygotowanie przetworów w tym roku. Pochwal się koniecznie, z jakich owoców robisz dżemy, soki i inne pyszności. Podeślij w komentarzu swój sprawdzony przepis!