Znane pod nazwą oregano to tak właściwie lebiodka pospolita, czyli roślina wieloletnia. Oregano ma swoje zastosowanie jako przyprawa w kuchni, ale doceniane są także lecznicze właściwości oregano. Na co tak właściwie pomaga i do czego najlepiej pasuje? Poznaj ciekawostki o tej aromatycznej przyprawie!

Bardzo często dodaję oregano do dań kuchni włoskiej – mocno pomidorowego spaghetti czy pizzy na cienkim spodzie. Doceniam nie tylko jego walory smakowe, ale również zdrowotne! Cenne jest zarówno pod postacią świeżych listków, jak i ususzonych ziół.

Reklama

Oregano i jego właściwości lecznicze

Przyprawa oregano nie tylko sprawia, że potrawy stają się bardziej aromatyczne, ale również bardziej wartościowe. Do cennych składników oregano należy olejek tymolowy, kwas kawowy, garbniki, flawonoidy oraz fitosterole. Sam olejek tymolowy sprawia, że oregano wykazuje właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze. Zawarty w nim tymol stosowany jest do dezynfekcji.

Doniczka ceramiczna na oregano

Bogactwo witamin sprawia, że oregano posiada liczne właściwości zdrowotne. Przyprawa ta może pochwalić się zawartością witaminy A, C, E, K oraz witaminami z grupy B. Szczególnie dużo zawiera witaminy C, która przyspiesza gojenie się ran, wpływa na mocne zęby oraz uczelnia naczynia krwionośne. Zawarta w nim witamina A odpowiada za dobry wzrok, wit. E nazywana jest „witaminą młodości”, wit. K wpływa na krzepliwość krwi, a dzięki wita. z grupy B nasz układ nerwowy funkcjonuje prawidłowo. W lebiodce pospolitej nie brak również pierwiastków: żelaza, fosforu, selenu, manganu, magnezu, potasu oraz wapnia.

Oregano – właściwości zdrowotne i zastosowanie w lecznictwie

Dobroczynne właściwości oregano zostały docenione w lecznictwie, bowiem przyprawa ta:

  • Jest bogata w błonnik, który wpływa na prawidłową pracę przewodu pokarmowego i zapobiega jego nowotworom.
  • Ma pozytywny wpływ na układ trawienny – działa odtruwająco i jest pomocne przy biegunce.
  • Pomaga przy cukrzycy typu II – blokuje enzymy biorące udział w wydzielaniu insuliny, podobnie jak leki zażywane przez diabetyków.
  • Zmniejsza ryzyko nowotworów, poprzez zawarte w nim przeciwutleniacze, które walczą z wolnymi rodnikami.
  • Działa przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie i przeciwwirusowo.
  • Dobroczynnie wpływa na pracę układu oddechowego – działa wykrztuśnie i rozkurczowo, dlatego oregano stosowane jest na kaszel, przy przeziębieniach i w infekcjach gardła oraz jamy ustnej.
  • Polecane jest także na bezsenność oraz by pobudzić apetyt.

Pojemnik ochronny na świeże zioła Cuisipro


Uprawa oregano w Twojej kuchni

Możesz hodować oregano we własnej kuchni! Kuchenny parapet będzie doskonałym miejscem dla tej roślinki. Wystarczy, że wybierzesz odpowiednią doniczkę na zioła, wsypiesz do niej ziemię i zasiejesz nasionka. Dostępne są również całe zestawy do uprawy oregano, które od razu zawierają komplet potrzebnych rzeczy. Te, które zetniesz z domowego ogródka lub zakupisz w sklepie, przechowuj w pojemniku na świeże zioła, który zapewni im dostęp do wody i wydłuży świeżość. Pojemnik z ziołami musisz wstawić do lodówki.

Szczegółowe informacje o uprawie oregano znajdziesz w artykule: Jak hodować zioła w kuchni?

Zestaw doniczek do ziół Kitchen Craft


W jaki sposób suszyć oregano?

Zioło to należy do roślin olejkowych, dlatego suszenie oregano powinno odbywać się w temperaturze od 30°C do 35°C. Zbierz świeże oregano jak tylko zacznie kwitnąć, zrywając małe gałązki liści i unikając większych łodyg. W tym czasie smak zioła ma najgłębszy aromat. Łodygi zwiąż w pęki i zawieś do wysuszenia w zacienionym miejscu o odpowiedniej temperaturze. Co ciekawe, suszone liście są jeszcze bardziej aromatyczne niż te świeże! Gdy wyschną, przechowuj je w szczelnym pojemniku na przyprawy. Kiedy zdecydujesz dodać je do potrawy, zmiel je w ręcznym lub elektrycznym młynku do ziół.

Zastosowanie oregano w kuchni

W kuchni możesz wykorzystywać zarówno świeże, jak i suszone oregano. Świeże listki łatwo posiekasz za pomocą wielokrotnych nożyczek do ziół lub stalowych siekaczy do ziół. Z kolei ususzone liście oregano zmielisz przy użyciu młynka.

Stalowy siekacz do ziół Joseph Joseph


Oregano – przyprawa doskonała! Do czego dodawać?

Z oregano doskonale współgra:

  • włoska pizza,
  • spaghetti – bolognese i carbonara,
  • makaron ze szpinakiem,
  • sałatki – grecka, caprese, gyros,
  • lasagne,
  • dania mięsne – z wieprzowiny, wołowiny, jagnięciny i cielęciny,
  • potrawka z kurczaka,
  • wytrawna tarta z pomidorami,
  • zupa krem pomidorowy,
  • mięsne klopsy z jasnym lub pomidorowym sosem,
  • schab zapiekany w ziołach,
  • warzywa – pomidory, cukinia, bakłażan, cebula, papryka,
  • farsze do naleśników, krokietów czy zrazów,
  • sosy – ziołowy, pomidorowy,
  • leczo.

Oregano to przyprawa, która masz szerokie zastosowanie – zarówno w kuchni, jak i w lecznictwie. Nie żałuj jej zatem, gdy przygotowujesz mięsne, warzywne, makaronowe lub każde inne danie. Dodawaj oregano na zdrowie!

Ocena: 4.1/5.
Please wait...