Jak zrobić pyszny omlet na słono? Poznaj prosty przepis na omlet z warzywami – ze szpinakiem, z pomidorami i ze świeżym szczypiorkiem. Taki tradycyjny omlet z jajek i z mąką, doprawiony różnymi dodatkami to doskonały pomysł na pożywne śniadanie, ale i lekką kolację. Przepis na omlet szpinakowy na słono możesz dowolnie modyfikować, dodając swoje ulubione warzywa i przyprawy.
Przepis na omlet ze szpinakiem to świetny pomysł na śniadanie. Ale omlety można przyrządzać na wiele sposobów, na słono i na słodko, dzięki czemu nigdy nam się nie znudzą! Dodatki to tylko kwestia wyobraźni. Co przyda się nam do przygotowania omletu?
Reklama
- Jajka – obowiązkowo.
- Dodatki: tym razem stawiam na szpinak i słodkie pomidorki koktajlowe dojrzewające w naszym polskim słońcu!
- Dobry sprzęt! Mam na myśli oczywiście patelnię dobrej jakości. Dwustronna patelnia do omletów będzie idealna.
A teraz poznaj przepis na omlet warzywny ze szpinakiem i pomidorami!
Omlet na słono ze szpinakiem i pomidorami - przepis
Wyjątkowo prosty przepis na omlet na słono z warzywami: ze szpinakiem, pomidorami i szczypiorkiem. Doskonały pomysł na śniadanie!
Autorką przepisu i zdjęć jest Wioleta Gargula z bloga gotujimieszkaj.pl
Autorką przepisu i zdjęć jest Wioleta Gargula z bloga gotujimieszkaj.pl
Persons
2
Notatki
Omlet z warzywami najlepiej przygotować na dwustronnej patelni, dzięki której z łatwością obrócisz omlet, nawet ten z wieloma dodatkami.
Składniki
- 1 łyżka masła
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 mały ząbek czosnku
- 3 jaja
- 40 g żółtego sera
- kilka pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz
- szczypiorek
Sposób przygotowania
- Na patelni rozgrzej masło, zetrzyj do niego czosnek i podsmaż około 1 minutę.
- Do czosnku dodaj szpinak, dopraw solą i pieprzem.
- Smaż aż liście szpinaku "zwiędną" (jakieś 2-3 minuty).
- W międzyczasie w miseczce rozmąć jajka, dodaj do nich starty żółty ser, odrobinę soli i pieprzu. Wylej masę na patelnię, gdzie znajduje się podduszony szpinak.
- Na patelni ułóż również przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
- Omlet smaż pod przykryciem około 2-3 minuty z jednej strony, aż większość jaj się wyraźnie zetnie.
- Następnie przekręć dwustronną patelnię. Teraz wystarczy dosłownie 30 sekund i gotowe!
- Omlet zsuń na talerz i posyp dużą ilością szczypiorku.