Miękki szarlotkowy omlet z jeżynami to prawdziwy smak dzieciństwa. Z doświadczenia wiem jednak, że nie tylko dzieci uwielbiają takie pyszności. Poznaj przepis na omlet na słodko z jabłkami w lekkiej wersji!
Omlet z jabłkami to słodka, obiadowo-deserowa klasyka wśród przepisów. Niestety w standardowej wersji są dość ciężkostrawne przez sporą ilość tłuszczu niezbędną do smażenia. W mojej fit wersji omlet jest mniej kaloryczny i lżejszy dla żołądka. Mam nadzieję, że Ci zasmakują!
Reklama
Szarlotkowy omlet na słodko z jeżynami – przepis
Przepis na puszysty omlet na słodko z jabłkami z dodatkiem jeżyn.
Autorką przepisu i zdjęć jest Jessica Meinhard z instagrama @shining_star_9
Autorką przepisu i zdjęć jest Jessica Meinhard z instagrama @shining_star_9
Składniki
- 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżka ksylitolu
- 1 jabłko
- płatki migdałowe do dekoracji
- cynamon
- garść jeżyn
Sposób przygotowania
- Jabłko obieramy i usuwamy gniazdo nasienne. Trzemy jabłko na tarce o dużych oczkach.
- Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i miksujemy kilka sekund.
- Do masy dodajemy ksylitol, mąkę, starte jabłko, cynamon i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy jeżyny i znów mieszamy.
- Smażymy z obu stron na patelni teflonowej posmarowanej tłuszczem. Podajemy z jeżynami i płatkami migdałowymi.
Do wykonania omletów wykorzystałam patelnię do naleśników dwustronną, która doskonale sprawdza się idealnie także przy racuchach i innych plackach!