Jak zrobić pieczone nuggetsy z kurczaka w panierce kokosowej z płatkami kukurydzianymi lub bułką tartą? Domowe nuggetsy pieczone w piekarniku to idealne danie zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Zawierają znacznie mniej tłuszczu niż te, które smażymy na patelni. Podane z własnej roboty sosem są doskonałe na obiad, ale i jako przekąska na szybko. Poznaj przepis na pyszne nuggetsy z kurczaka prosto z piekarnika!
Gdy brakuje Ci pomysłu na błyskawiczny obiad, domowe nuggetsy z kurczaka okażą się strzałem w dziesiątkę. Ich przygotowanie nie zajmuje dłużej niż 5 minut, a smakują pysznie! Sprawdzą się w towarzystwie dipu czosnkowego, jak i orientalnej konfitury z mango. Pieczone nuggetsy domowe w panierce kokosowej można serwować z frytkami i sałatką Coleslaw albo jako przystawkę.
Przepis na domowe, pieczone nuggetsy z kurczaka w panierce:
Nuggetsy z kurczaka pieczone w panierce kokosowej – przepis
Autorką przepisu i zdjęć jest Izabela Kwiatkowska z bloga bobobebe.pl
Notatki
Pieczone nuggetsy z kurczaka podawaj z frytkami, sałatką i domowej roboty sosem - dipem czosnkowym, konfiturą z mango lub sosem pomidorowym.
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 0,5 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki (pszenna lub kukurydziana)
- jajko
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz
Panierka:
- szklanka bułki tartej lub dokładnie pokruszonych płatków kukurydzianych
- 4 łyżki wiórek kokosowych
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania
- Pierś z kurczaka pokrój na kawałki.
- W misce energicznie wymieszaj mleko, mąkę, jajko i przyprawy. Gdy konsystencja będzie jednolita, do miski dorzuć pokrojoną pierś z kurczaka.
- Mieszamy tak, by filety były dokładnie pokryte masą.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Następnie wyjmij kawałki kurczaka, obtocz je w bułce tartej (lub pokruszonych płatkach kukurydzianych), wymieszanej z wiórkami kokosowym.
- Kawałki kurczaka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Filety smaruj olejem za pomocą pędzelka silikonowego. Nuggetsy piecz około 15 minut w rozgrzanym piekarniku.
Pieczone nuggetsy w panierce podałam na szarym talerzu obiadowym z serii Organic. Zaserwowałam je z sosami w terakotowych miseczkach do dipów, posypałam pestkami słonecznika i koperkiem. Świetnie smakują również w towarzystwie frytek i surówki Colesław.
W odmierzeniu przypraw i innych składników pomogły mi miarki kuchenne Mon Cherry w kształcie uroczych wisienek. Wykorzystałam również długą drewnianą deskę, na której pokroiłam filet z kurczaka na kawałki.