Wielkanocne menu to mnóstwo pyszności – zarówno słodkich, jak i wytrawnych. W ich przygotowaniu pomogą nam wielkanocne formy do pieczenia ciast, a także formy do maślanego baranka i tradycyjnego pasztetu. Nie możemy zapomnieć również o odpowiednim podaniu potraw na Wielkanoc!
Świąteczny stół zastawiony jest tyloma pysznościami, że nigdy nie wiem za co się zabrać najpierw. Ale, by się nimi zajadać, wpierw trzeba je wszystkie przygotować! Ugotowanie jajek i dodanie do nich majonezu to pikuś, ale gdy dochodzi do tego wypiek słodkiego mazurka, babki i sernika, a także przyrządzenie aromatycznych mięs, kiełbasek, pasztetu, żurku i sałatek… Można się pogubić. Dlatego koniecznie sprawdź listę niezbędnych akcesoriów, których nie może zabraknąć w czasie wielkanocnych przygotowań. O niczym nie zapomnisz, a świąteczne kucharzenie stanie się zdecydowanie łatwiejsze i przyjemniejsze!
1. Forma do pieczenia babki wielkanocnej
Puszysta, mięciutka, niezbyt sucha i krucha – babka wielkanocna! Ach! Aż ślinka cieknie, gdy pomyślę sobie o tej słodkiej przyjemności hojnie oblanej lukrem i posypanej kandyzowaną skórką pomarańczy. Zdecydowanie jeden z najlepszych przysmaków Wielkanocy (moim skromnym zdaniem). 🙂 Na świątecznym stole na pewno nie może jej zabraknąć. Ja zazwyczaj przygotowują babki na Wielkanoc w klasycznej wersji – drożdżowe z cytrynową nutą. Ale może być to również babka marmurkowa, czekoladowa z wiśniami, budyniowa, pomarańczowa, piaskowa z makiem lub jeszcze inna, którą sobie wymarzycie!
A żadnej babki nie będzie bez… formy do babki! Dlatego jest to obowiązkowy element na liście kuchennych akcesoriów na Wielkanoc. Może być tradycyjna, metalowa blacha do babki lub forma silikonowa czy ceramiczna – z tuleją lub bez niej. Formy do babek z kominkiem pozwalają na wypiek ciasta z charakterystycznym otworem w środku. Babka wielkanocna może przybrać nawet kształt serca, róży, słonecznika, a nawet zamkowej wieży! Wszystko jest możliwe.
2. Forma do gotowania babki
Wielkanocną babkę możemy tradycyjne wypiec w piekarniku albo… Ugotować! Tak, tak, to możliwe. I powiem więcej – babka gotowana jest przepyszna, odpowiednio mokra i puszysta! Zdecydowanie warta wypróbowania. Formy nie muszą być tylko do pieczenia, ale również do gotowania babek wielkanocnych! Ciasto przyjmuje idealnie wysoki kształt, co sprawia, że będzie dobrze prezentowało się na stole pełnym pyszności. To doskonała alternatywa dla tych, którzy za pieczeniem nie przepadają, nie mają piekarnika lub po prostu chcą spróbować czegoś nowego. Do takich wariacji niezbędna będzie specjalna forma do babki gotowanej wykonana z blachy i zamykana od góry. Koniec z przypalonym ciastem!
Formy do gotowania babek wypełnia się odpowiednią masą, zamyka i wkłada do wysokiego garnka z gorącą wodą. I czeka, aż wszystko się ugotuje! W przypadku gotowania babki, odchodzą wszelkie obawy o przypalenie ciasta. Po przestudzeniu formy, można z niej wyjmować babkę, by oblać ją słodkim lukrem lub czekoladową polewą i obsypać kolorową posypką, wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami lub płatkami migdałów. Pycha! Pięknie wygląda i świetnie smakuje.
3. Forma do mazurka wielkanocnego
Zaraz obok wielkanocnej babki powinien stanąć słodki mazurek wielkanocny z bakaliami! Upieczony na kruchym cieście, z kajmakową masą i dowolnymi dodatkami. Tradycyjny kajmakowy lub czekoladowy, cytrynowy czy marcepanowy z kandyzowaną żurawiną. Już kawałek takiego ciasta zaspokaja ochotę na „coś słodkiego”. I nie można zapomnieć o tych pięknych wzorach, wykonanych z bakalii, które zdobią jego wierzch – wiosenne bazie, kwiaty, pisanki, baranek i wiele innych. Forma do mazurka po prostu musi znaleźć się wśród niezbędnych akcesoriów wielkanocnych! Kwadratowa, prostokątna lub okrągła. Blacha do mazurka może mieć gładkie lub karbowane brzegi. Niektóre z nich mają wyjmowane dno, które sprawi, że z łatwością wyjmiemy z ciasto z formy.
4. Forma do baranka wielkanocnego
Wielkanocny baranek to symbol Zmartwychwstałego Chrystusa, ale również łagodności i niewinności. W różnej formie gości w mojej święconce i na świątecznym stole, przy którym w rodzinnym gronie spożywamy wielkanocne śniadanie. Zamiast kupować już gotowego baranka, zawsze przygotowuję go sama. Może być wykonany z masła, masy cukrowej, marcepanu, wędzonego sera lub upieczony na bazie ciasta zbliżonego do babki czy biszkoptu. Słodki wypiek dodatkowo oblewam lukrem lub czekoladą. Za każdym razem wykonuję go z różnych produktów. Pomaga mi w tym forma – baranek wielkanocny. Drewniana forma pomaga w wykonaniu baranka z masła. Wystarczy, ze włożę do niej masło lub inną masę i zacisnę. Po ochłodzeniu formy i zastygnięciu masy, oczom ukazuje się baranek! Z kolei forma na baranka wielkanocnego wykonana z blachy czy ceramiki umożliwia wypieczenie różnej wielkości ciasta w kształcie baranka. Na pewno zachwyci wszystkich gości!
5. Tortownica do sernika na Wielkanoc
Wielkanocna babka, mazurek, ale i… sernik! No bo czemu nie? Puszysty i rozpływający się w ustach. Tradycyjnie wykonany z pysznej serowej masy z dowolnymi dodatkami. Posypany cukrem pudrem lub oblany czekoladą. Sernik na Wielkanoc jest przepyszny w każdej wersji! Aby dobrze go przyrządzić przyda nam się tortownica – specjalna blacha z odpinaną obręczą. Dzięki takiej formie podamy wielkanocny sernik o idealnie kolistym lub prostokątnym kształcie. Bez problemy wyjmiemy go z tortownicy, co sprawia, że nie musimy obawiać się o rozpadnięcie się ciasta. Już sam sernik jest raczej prosty w wykonaniu, a odpowiednia tortownica dodatkowo ułatwi nam zadanie. Do dzieła!
6. Forma do pieczenia pasztetu
Oprócz słodkich wypieków, na świątecznym stole nie może zabraknąć również tych wytrawnych. Mówię tu o domowym pasztecie wypiekanym w zaciszu własnej kuchni. Pasztet wielkanocny jest idealny na świąteczne śniadanie, ale i na inne okazje. Świetnie smakuje z kromką chleba, ale i osobno – z żurawiną, konfiturą z czerwonych borówek czy z chrzanowym lub tatarskim sosem. Różne gatunki dobrych mięs oraz ziołowe i warzywne dodatki to przepis na udany pasztet na Wielkanoc. Tradycyjnie wypiekany w podłużnej formie do pasztetu, która sprawdzi się także przy wypieku domowego chleba. Kawałek takiego chlebka wkładam do koszyczka ze święconką, a resztę podaję do wielkanocnego śniadania.
7. Ozdobny talerz do jajek faszerowanych
Wielkanocne menu nie może obejść się bez jajek! Zwyczajnie ugotowane na twardo, podane z majonezem i posiekanym szczypiorkiem, faszerowane lub zapiekane. Bardzo smaczne i sycące. Warto podać je tak, by wyglądały na jeszcze bardziej apetyczne. Specjalne talerze do jajek z wgłębieniami nie tylko dobrze wyeksponują przygotowane jajeczne przekąski, ale również same będą ozdobą stołu! Możemy wybrać prosty, jednokolorowy talerz na jajka faszerowane lub bogato zdobione naczynia. Proste talerze, wolne od zdobień, można udekorować samemu – gałązkami bukszpanu, rzeżuchą czy kolorowymi pisankami. Porcelanowy talerz na jajka marki Chodzież, z delikatną złotą obwódką i delikatnym wzorem róży, to propozycja dla zwolenników klasyki i prostoty. Z kolei talerz na jajka z oferty Bolesławiec jest nieco bardziej ozdobny i zachwyca pięknymi ludowymi motywami. Ach, jakie to wszystko ładne! Jajka będą znikać w oka mgnieniu!
8. Foremki do gotowania jajek na twardo
Ja chętnie wcinam ugotowane jajka z majonezem, ale mam w rodzinie małych niejadków, którzy nawet na takie jajka nie spojrzą! A to przecież bogactwo witamin i minerałów! Jak zachęcić dzieciaki, by spróbowały jajecznych przysmaków? Jak zwykle podstępem… Wystarczy ugotować jajka w ciekawej formie, a od razu wydadzą się smaczniejsze. Jajko w kształcie serca czy kurczaczka? Tak, to możliwe! I wbrew pozorom bardzo proste – odpowiednia foremka do jajek pozwoli uformować je w pożądanym kształcie. Dzieci najedzone, a wielkanocny stół od razu piękniejszy! Foremki do gotowania jajek na twardo warto wykorzystać nie tylko w czasie świątecznych przygotowań, ale również do przyrządzenia codziennych śniadań i przekąsek!
9. Foremki do wycinania ciastek wielkanocnych
Ciasteczka tylko na Boże Narodzenie? Błąd! Przecież Wielkanoc też jest doskonałą okazją, by wypiec pyszne ciastka w różnych kształtach. Może niekoniecznie pierniki, ale takie kruche, maślane i z waniliowa nutą już jak najbardziej – co roku je sukcesywnie wypiekam. Ozdobione lukrem w pastelowych odcieniach będą przyciągały wzrok wszystkich naszych gości. Wielkanocne foremki do ciasteczek pozwolą wyciąć z ciasta świąteczne i wiosenne kształty – jajka, baranki, owieczki, zajączki, kurczaczki, kwiatki i inne. Wypiekanie ciastek to zawsze dobry pomysł na zaangażowanie również młodych pomocników kuchennych – nie tylko będą chętnie jadły wypieki, ale również pomogą nam je przygotować. Różnokształtne foremki do ciastek na Wielkanoc zapewnią świetną zabawę! 🙂
10. Wałek dekoracyjny do ciasta z wielkanocnym wzorem
Kruche ciasteczka mogą nie tylko przyjąć wielkanocne kształty, ale i świąteczną fakturę. Ciekawy wzór małych pisanek, zajączków, kwiatków czy kurczaczków stworzymy za pomocą dekoracyjnych wałków wielkanocnych. Wystarczy, że przejadę tym gadżetem po surowym cieście, a na jego powierzchni pojawiają się urocze wzorki. Z tak ozdobionego ciasta wycinam różne kształty i piekę kruche ciasteczka w piekarniku. Udekorowane za pomocą drewnianego wałka nie wymagają już żadnych ozdób! Bardzo szybki sposób na ciekawe zdobienie. Często wręczam takie paczuszki wypieczonych ciasteczek jako mały, słodki podarek – od zajączka, oczywiście!
11. Krajalnica do warzyw i jajek
Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem to stały bywalec świąt wielkanocnych i bożonarodzeniowych, urodzin, imienin, zjazdów rodzinnych i wielu innych okazji. Wiadomo, że polska klasyka to obowiązkowy element, ale na moim stole goszczą również inne sałatki warzywne – w lżejszych, wiosennych wersjach. W krojeniu sałatkowych składników pomaga mi bardzo prosty, ale wyjątkowo praktyczny gadżet – krajalnica do warzyw i jajek. Wystarczy ugotować składniki (np. marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, jajka) i przecisnąć przez nie krajalnicę. Błyskawicznie zyskamy idealnie równą kostkę. Wrzucam pokrojone składniki do większej miski, przyprawiam, mieszam i gotowe!
12. Waza do zupy biała lub wzorzysta
Wielkanoc to idealna okazja, by zaserwować pożywny żurek. Zupa smakuje najlepiej, gdy przygotowywana jest na własnej roboty zakwasie. Nabiera wtedy głębokiego smaku i wyrazu. Przyrządzana na boczku, przyprawiona majerankiem, z dodatkiem kiełbaski i ugotowanych na twardo jajek. Pycha! Smakuje wyśmienicie – zarówno z domowym chlebem, jak i z tłuczonymi ziemniakami. Elegancka waza do zupy pozwoli apetycznie zaserwować żurek i sprawi, że zupa na długo utrzyma swoje ciepło i aromat. Może być to porcelanowe naczynie w klasycznej bieli lub ceramiczna waza bogato zdobiona ludowymi wzorami. Biała waza do zupy to ponadczasowa klasyka, która sprawi, że żurek zostanie podany w iście eleganckim stylu. Z kolei bardziej wzorzyste naczynie wprowadzi do naszego domu radosny powiew wiosny. Każda z nich zachwyca oczy, ale i skrywa same pyszności!
13. Bulionówki do żurku i innej zupy
Kiedy wielkanocny żurek jest gotowy, wędruje w dużej wazie do zupy na świąteczny stół. A stamtąd trafia do małych miseczek na zupy, czyli bulionówek. Te naczynia są wprost idealne do podawania aromatycznych zup dla gości. Mogą być wykonane z porcelany, ceramiki lub szkła. Najlepiej, by pasowały do zastawy stołowej, którą posiadamy. Mnie najbardziej podobają się kolorowe, delikatnie zdobione bulionówki do zupy, które dodają kuchni czy jadalni niepowtarzalnego charakteru. Ustawione na stole od razu stają się jego ozdobą i sprawiają, że aż chce się z nich jeść! No bo kto nie miałby ochoty spróbować ciepłego, wyrazistego żurku lub białego barszczu z tak uroczego naczynia? No kto? 😉
14. Naczynie szklane lub ceramiczne z podgrzewaczem
W wielkanocnym menu chyba każdy znajdzie coś dla siebie. Są tu nie tylko jajka w majonezie i pyszny żurek, ale również przesłodkie wypieki, kruche ciasteczka, tradycyjne sałatki, a przy tym wiele potraw mięsnych – schab, pasztet i biała kiełbaska, oczywiście! Najbardziej lubię białą zapiekaną z cebulką i podaną z chrzanem. Jakie to jest dobre! Ale, żeby można było jeść, najpierw trzeba zrobić! Pomocne są w tym naczynia z podgrzewaczem. A co to takiego? Spełniają funkcję zwykłego szkła żaroodpornego, dlatego można je bez obaw włożyć do piekarnika, ale dodatkowo posiadają specjalny stojak z miejscem na małe świeczki-podgrzewacze. Naczynie do zapiekania różnych potraw z podgrzewaczem pozwoli nam cieszyć się wciąż ciepłą i apetyczną potrawą, nawet gdy ustawimy naczynie na stole. Proste, ale świetne rozwiązanie! Praktyczne naczynie z podgrzewaczem znajdziemy w ofercie wielu marek – wykonane ze szkła i wyposażone w szczelną pokrywę, która zapewnia daniom odpowiednią temperaturę.
15. Forma do pieczenia chleba
Chlebek domowej roboty już na etapie pieczenia wypełnia cały dom wspaniałym zapachem. Ach! Aż chce się go od razu zjeść! Wypieczony na zakwasie, z rumianą i chrupiącą skórką, obsypany ziarnami – to doskonały wypiek na Wielkanoc. Kiedy nadchodzą wielkanocne święta zawsze biorę się za wypiek chleba lub bułeczek. Nieodzowne są w tym formy do wypieku domowego chleba. Kawałek takiego pieczywa wkładam do koszyczka ze święconką, a resztę serwuję rodzinie w czasie śniadania. Kromki świeżego chleba lub pyszne bułeczki idealnie komponują się z innymi wielkanocnymi przysmakami – pasztetem, sałatką, faszerowanymi jajkami, pieczenią, kiełbaską i wieloma innymi. Smakują nawet z samym masłem. Palce lizać! Forma do chleba może być silikonowa, metalowa, gliniana oraz ceramiczna. Pozwoli wypiec takie pieczywo, jakie tylko chcemy! Forma jest wprost idealna do wypieku chleba, ale i mniejszych chlebków czy wieloziarnistych bułek.