Dobre noże w kuchni to zdecydowanie podstawa zarówno dla profesjonalnego szefa kuchni, jak i dla amatora. Powinny być ostre, wygodne i dostosowane do krojenia danych produktów. I takie są właśnie noże Fiskars! Dostępne w różnych seriach, z pewnością nie zawiodą nawet tych wymagających kucharzy. Co w nich takiego niezwykłego i spośród czego możemy wybierać? Poznaj najpopularniejsze serie noży Fiskars.
Jakie powinny być dobre noże kuchenne? Ostre, precyzyjne, dobrze leżące w dłoni i przystosowane do krojenia danych składników. Dlatego w kuchni osoby, która lubi gotować (albo po prostu robi to często) powinny znaleźć się noże o różnym przeznaczeniu. Potrzebne będą zarówno ostrza uniwersalne, większe przeznaczone do krojenia mięs, mniejsze do warzyw i owoców czy węższe do filetowania. Na nożach nie ma co zbytnio oszczędzać. Wiem, co mówię. Zakup najtańszych produktów może skutkować jedynie złością i szybkim pozbyciem się takiego akcesorium. Decydując się na lepsze jakościowo noże, z pewnością odczujemy różnicę – krojenie, szatkowanie, filetowanie czy porcjowanie będzie przebiegać znacznie szybciej, sprawniej i przyjemniej. Chciałbym przedstawić Wam ofertę noży fińskiej marki Fiskars oferującej elementy wyposażenia kuchni, ale i ogrodu. W kuchni sprawdzą Wam się noże i nożyce, a w ogrodzie sekatory, toporki i siekiery.
Noże Fiskars Functional Form
Nawet sama marka Fiskars przyznaje, że seria noży Functional Form nie ma sobie równych. Nowoczesne wzornictwo łączy się tutaj z bezpieczeństwem użytkowania. Stalowe noże kuchenne Fiskars Functional Form możesz zakupić osobno lub od razu zdecydować się na pełen zestaw. Komplety mogą składać się z różnej liczby elementów, a w tym z 3-5 noży.
Ostrza noży Fiskars Functional Form zostały wykonane ze stali nierdzewnej. Noże posiadają uchwyty typu SoftGrip, które dobrze leżą w dłoni i nie wyślizgują się z rąk. W tej serii znajdziesz noże o różnym przeznaczeniu, zarówno te uniwersalne, jak i specjalistyczne – do krojenia chleba i pomidorów, obierania warzyw i owoców czy filetowania ryb. Wszystkie z nich można myć w zmywarce. Fiskars oprócz serii podstawowej Functional Form, oferuje także serię Functional Form+ cechującą się twardszym rodzajem ostrzy.
Noże Fiskars Hard Edge
Kolejna warta uwagi seria noży Fiskars to linia Fiskars Hard Edge. Te noże zostały zaprojektowane w taki sposób, by pozostawały ostre jak najdłużej, a dzięki temu codzienne czynności kuchenne były jeszcze bardziej komfortowe. Noże kuchenne Fiskars Hard Edge posiadają ostrza wykonane z twardej stali nierdzewnej, wyprodukowane przy zastosowaniu innowacyjnej technologii LZR-EDGE™. Cząsteczki metalowo-karbamidowe nakładane są laserem na krawędź tnącą. Technologia ta pozwala zachować nożom ostrość 4 razy dłużej niż w przypadku standardowych produktów.
Rękojeści noży Fiskars Hard Edge są ergonomiczne, wykonane z tworzywa sztucznego i pokryte powłoką SoftGrip, dzięki czemu gwarantują pewny i bezpieczny chwyt. Noże można myć w zmywarce, a gdy nadejdzie dzień, w którym jednak trzeba będzie je naostrzyć – szybko i bez problemu naostrzysz je na zwykłej ostrzałce. Producent zaleca używanie ostrzałki szczelinowej Fiskars Roll-Sharp lub ostrzałki prętowej pod kątem około 30°.
Noże Fiskars Edge
Choć linia noży Fiskars Edge jest z nazwy podobna do wyżej wspomnianej serii, to jednak już na pierwszy rzut oka widać różnicę. Ta linia noży, w której zarówno ostrza, jak i rękojeści utrzymane są w czarnym kolorze, prezentuje się bardzo elegancko. Ostrza noży Fiskars Edge zostały wyprodukowane z japońskiej stali nierdzewnej o wysokiej jakości i trwałości. Twardość ostrza to HRC 53. I w tym przypadku rękojeści wykonane są z tworzywa sztucznego, są ergonomiczne i świetnie dopasowane do kształtu dłoni, dzięki czemu zapewniają wygodną pracę w kuchni. Noże można myć w zmywarce.
Noże Fiskars Royal
W zestawieniu najpopularniejszych serii noży Fiskars nie można pominąć serii Royal. Choć dzisiaj ustępuje miejsca nożom z linii Functional Form czy Edge, to jednak warto o niej pamiętać! Noże kuchenne Fiskars Royal to bowiem prawdziwa kwintesencja znakomitej jakości i eleganckiego designu. Noże z tej serii zostały zaprojektowane Jacoba Leth-Espensena, który w 2011 roku otrzymał nagrodę za najbardziej atrakcyjny design pośród produktów Fiskars. Cechują się nie tylko eleganckim stylem, ale i świetną jakością. Zostały wykonane z niemieckiej stali nierdzewnej o twardości HRC 55. Ostrza naostrzono na tarczy szlifierskiej, zapewniając im wyjątkową wydajność.
Ich stalowe rękojeści wykończono czarną, matową powierzchnią o antypoślizgowych właściwościach. Pod uchwytem znalazło się dość przestrzeni, by wygodnie ułożyć palce. Choć noże można myć w zmywarce, to jednak producent zaleca mycie ręczne, by na dłużej utrzymać większą trwałość ostrza.
Ostrzałki do noży Fiskars
Nawet najostrzejsze noże z czasem i tak trzeba będzie naostrzyć. Wśród produktów marki Fiskars znajdziesz nie tylko świetne noże w różnych seriach, ale również różnego rodzaju ostrzałki do noży. By noże dobrze spełniały swoje zadanie, należy pamiętać o ich regularnym ostrzeniu na odpowiedniej ostrzałce. Do wyboru masz różne ostrzałki do noży Fiskars:
- Ostrzałki szczelinowe, ceramiczne (Edge, Xsharp i Functional Form) – tradycyjne ostrzałki z ceramicznymi kamieniami szlifierskimi, wystarczy prostopadle umieścić nóż w wyznaczonym miejscu i przeciągnąć 15-20 razy po szpuli do przodu i do tyłu. Ostrzałka sama zachowa właściwy kąt ostrzenia.
- Ostrzałki prętowe, stalowe (Functional Form i Essential) – tak zwane stalki prętowe, wybierane przez szefów kuchni, mogą być używane nawet codziennie, gdy noże nie są jeszcze całkowicie stępione. By naostrzyć nóż na stalce, należy przyłożyć nóż w górnej części ostrzałki pod kątem 15 stopni i wykonywać długie pociągnięcia w dół. Taka ostrzałka wymaga nieco więcej wprawy z uwagi na konieczność utrzymania właściwego kąta ostrzenia.
Która z serii noży Fiskars podoba Wam się najbardziej?