Naleśniki lubią chyba wszyscy… Można przygotować je w wersji na słodko, ale i na słono. Dzisiaj serwuję naleśniki z warzywami i serem w wersji wege. Placki nadziewane różnymi warzywami, marchewką, cukinią, papryką i ogórkiem, to przepis na sycący obiad dla całej rodziny. Polecam nie tylko amatorom wegetariańskich przepisów.
Za naleśnikami przepada cała moja rodzina. Mniejsi wolą placki na słodko – z bitą śmietaną, pięknie ubrane owocami, konfiturą i polewą, posypane cukrem. Więksi z kolei są zwolennikami naleśników wytrawnych, z różnymi farszami, dodatkami i sosami. Dzisiaj proponuję przepis dla całej rodziny – naleśniki wegetariańskie z różnymi warzywami – palce lizać!
Reklama
Co będzie Ci potrzebne?
- Patelnia do naleśników – koniecznie nieprzywierająca, z niskimi brzegami, która umożliwia proste i szybkie przewracanie naleśników na drugą stronę. Możesz przygotować cieńsze lub grubsze placki, takie jak lubisz.
- Krajalnica do warzyw – usprawnia pracę w kuchni. Szczególnie przydatna, gdy przygotowujesz warzywne farsze i wieloskładnikowe sałatki. Możesz wybrać krajalnicę, która pokroi cukinię, marchewkę czy ogórka w talarki. Ale możesz wybrać także temperówkę do julienne, która pokroi składniki na cienkie paseczki.
Naleśniki wegetariańskie z warzywami i serem – przepis
Przepis na naleśniki z warzywami i serem - szybki i sycący.
Persons
9
Notatki
Naleśniki możesz podawać w towarzystwie lekkiej sałatki z pomidorków i mozzarelli. Nie zapomnij też o dipie czosnkowym lub pomidorowym.
Składniki
Składniki do ciasta:
- 2-3 jajka
- 1 szkl mleka
- 3/4 szkl wody
- 3 łyżki oleju
- 1 szkl mąki
- szczypta soli
Farsz:
- 2 marchewki
- 1 papryka czerwona
- 1/2 cukinii
- 1/2 ogórka zielonego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki koperku
- 2 łyżki pietruszki
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- szklanka startego żółtego sera
Sposób przygotowania
Ciasto na naleśniki:
- Do miski wsyp mąkę, wbij jajka i dodaj mleko, wodę i sól. Składniki zmiksuj na gładką masę.
- Podgrzej olej na patelni i dodaj do ciasta. Wymieszaj.
- Rozgrzej patelnię do naleśników, wylewaj porcję masy i smaż naleśniki z obu stron. Z tej porcji ciasta powinno wyjść 9-10 naleśników (w zależności od wielkości patelni).
Farsz:
- Warzywa obierz, umyj i pokrój na cienkie paseczki lub cienkie talarki – możesz użyć temperówki do julienne lub innej krajalnicy. Podsmaż warzywa na maśle.
- Przypraw solą, pieprzem, curry i skrop sokiem z cytryny. Dodaj posiekany koperek i pietruszkę.
- Podsmażone warzywa nakładaj na naleśniki i posypuj startym żółtym serem. Zawijaj w rulony, składaj na pół lub na trójkąty.