Przepis na wegańskie naleśniki na słono z pieczarkami, cebulą i mocnymi przyprawami to świetny pomysł na pożywny obiad i na kolację. Wytrawne naleśniki wegetariańskie są lekkie, a zarazem bardzo sycące. Usmażone na nieprzywierającej patelni nie ociekają tłuszczem. Jak zrobić takie naleśniki na słono z pieczarkami? Zapraszam na przepis wege!
Naleśniki można jeść na wiele różnych sposobów. Chyba nikt z nas nie oprze się naleśnikom z owocami, bitą śmietaną, dżemem czy kremem czekoladowym. Uwielbiamy naleśniki na słodko i często serwujemy je na deser. Warto jednak pamiętać o tym, że równie dobrze smakują w wersji wytrawnej np. z warzywami i świetnie sprawdzą się na obiad lub kolację.
Wegańskie naleśniki na słono z pieczarkami – przepis
Autorką przepisu i zdjęć jest Iwona Szulgo z bloga mojapasjazycie.pl
Notatki
Naleśniki najlepiej smażyć na specjalnej patelni do naleśników z nieprzywierającą powłoką, dzięki czemu nie będą przywierać do powierzchni i łatwo będzie je odwrócić na drugą stronę.
Składniki
Ciasto na naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 ½ szklanki wody lub mleka roślinnego
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Farsz:
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ¼ łyżeczki papryki ostrej
- pieprz czarny
- sól
Sposób przygotowania
- Cebulę obierz i posiekaj. Wrzuć na rozgrzany olej i podsmaż.
- Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli, dopraw papryką w proszku, pieprzem i solą i wymieszaj. Trzymaj na gazie do czasu aż pieczarki będą miękkie i cała woda wyparuje, od czasu do czasu mieszaj.
- Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe połącz ze sobą za pomocą miksera lub blendera.
- Bardzo mocno rozgrzej patelnię i wylej na nią porcję ciasta. Smaż z każdej strony po około 2 minuty.
- Na usmażonego naleśnika nakładaj dużą łyżkę farszu i zawijaj. Najlepiej smakuje na ciepło.
Patelnia z powłoką nieprzywierającą pozwala wysmażyć cienkie naleśniki bez przypalania.