Czy miód jest zdrowy? Z pewnością tak – to jeden z najstarszych, naturalnych leków. Właściwości lecznicze i zastosowanie miodu zależą jednak od danego rodzaju. A jest ich wiele! Jaki miód jest zatem najzdrowszy, który stosować na przeziębienie i co jeszcze warto o nim wiedzieć?
Duży słoik naturalnego miodu to mój nieodłączny towarzysz w okresie jesienno-zimowym. Ale miód warto stosować także wiosną czy latem, bo ma wiele właściwości zdrowotnych. Dodany do herbaty czy porannej owsianki nie tylko doda słodkiego smaku, ale będzie cennym zastrzykiem witamin. Miód ma różne rodzaje, a każdy z nich wykazuje inne właściwości lecznicze. Warto poznać rodzaje miodu i ich zastosowanie, by wiedzieć jaki miód będzie najlepszy na kaszel i gardło, a jaki na serce i na żołądek.
- miód wielokwiatowy
- miód lipowy
- miód gryczany
- miód spadziowy
- miód wrzosowy
- miód akacjowy
- miód rzepakowy
- miód manuka
Wybrany rodzaj miodu zawsze warto mieć w swojej szafce kuchennej, by dodawać go do herbaty, deserów i wypieków zamiast cukru. Pamiętaj, by nie rozpuszczać go w zbyt wysokiej temperaturze, bo wtedy straci swoje cenne właściwości. Przechowuj go w słoiku do miodu lub w pojemniku na miód. Do nabierania gęstej cieszy warto wykorzystać specjalną łyżkę do miodu – drewnianą lub metalową.
Miód wielokwiatowy i jego właściwości lecznicze
Miód wielokwiatowy nektarowy pozyskuje się z letnich kwiatów. Przybiera najczęściej jasnobrązowy kolor, zapach uzależniony jest od rodzaju zebranego nektaru, a smak jest wyjątkowo słodki.
Miód wielokwiatowy znajduje zastosowanie w leczeniu chorób serca, alergii oraz regulacji ciśnienia. Jeśli zatem męczy Cię wiosenna alergia spowodowania pyleniem roślin, sięgnij po ten rodzaj miodu, który załagodzi alergiczne objawy. Pomocny także przy przeziębieniu, ogólnym zmęczeniu oraz anemii. Porcja miodu zadziała uspokajająco!
Miód lipowy – właściwości zdrowotne i zastosowanie
Jak sama nazwa wskazuje, miód lipowy pozyskuje się z kwiatów lipy. Wyróżnia się jasną, herbacianą barwą i dość gorzkawym smakiem. Zawarte w nim olejki eteryczne, witamina C oraz inne składniki działają napotnie, wykrztuśnie oraz zbijają gorączkę. Miód lipowy jest zatem sprzymierzeńcem w walce z przeziębieniem i grypą. Pomoże Ci także odstresować się i spokojnie zasnąć.
Miód gryczany – jakie ma właściwości lecznicze i zastosowanie?
Ten rodzaj miodu wyróżnia się ciemną barwą, mocnym zapachem i ostrym smakiem, co sprawia, że z łatwością odróżnisz go od innych miodów. Pozyskuje się go z kwiatów gryki. Miód gryczany ceniony jest za swoje nieocenione właściwości zdrowotne. Zawiera substancję wzmacniającą naczynia krwionośne – rutynę, dlatego powinny go zajadać szczególnie starsze osoby, narażone na miażdżycę. Zawarta w nim rutyna przyspiesza także proces gojenia ran i tkanki kostnej przy złamaniach. Sięgnij po miód gryczany, jeśli czujesz zmęczenie fizyczne lub psychiczne, bo skutecznie łagodzi te objawy.
Miód spadziowy i jego właściwości lecznicze – na co pomaga?
Nietrudno się domyślić, że miód spadziowy powstaje ze spadzi, czyli bardzo lepkiej substancji, którą znajdziemy na jodłach, świerkach, dębach, klonach czy brzozach. Poznasz go po lekko zielonym kolorze i korzennym posmaku. Na co jest dobry miód spadziowy? Wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, dlatego stosuje się go przy gruźlicy, nieżytach dróg oddechowych oraz przy astmie. Miód spadziowy powinny spożywać osoby z chorobami serca, a także cierpiące na depresję czy nerwicę.
Miód wrzosowy – jakie są jego właściwości lecznicze?
Wrzosowy rodzaj miodu powstaje z kwiatów wrzosu i cechuje się ciemnobrunatną barwą, która po skrystalizowaniu przyjmuje kolor bursztynowy. Zastosowanie miodu wrzosowego obejmuje schorzenia układu moczowego, dolegliwości jelitowe oraz choroby wątroby. Posiada antyseptyczne właściwości, które na pewno okażą się pomocne przy problemach związanych z jamą ustną i stanach zapalnych gardła.
Miód akacjowy a zdrowie – wartości odżywcze
Miód ten charakteryzuje się bardzo jasną barwą oraz sporą zawartością fruktozy. Miód akacjowy ceniony jest ze względu na swoje właściwości lecznicze – zapobiega wrzodom żołądka, polepsza trawienie oraz działa moczopędnie i bakteriobójczo, co ma znaczenie przy schorzeniach układu moczowego. Zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych i jest zalecany diabetykom.
Miód rzepakowy – jakie ma właściwości lecznicze i na co pomaga?
Miód rzepakowy uzyskuje się z kwiatów rzepaku. Cechuje go bardzo jasna barwa, niemal biała oraz słodki smak z nutą goryczy. W jego skład wchodzą aminkowasy, witaminy, glukoza oraz olejki eteryczne. Miód rzepakowy ceniony ze względu na swoje właściwości zdrowotne – pomocny w leczeniu schorzeń dróg moczowych, trzustki oraz wątroby. Działa wzmacniająco i detoksykacyjnie – łagodzi szkodliwe skutki alkoholu i papierosów.
Miód manuka – właściwości lecznicze i kosmetyczne
Miód manuka powstaje z nektaru krzewów manuka, występujących w Nowej Zelandii. Doceniane są jego właściwości antybakteryjne i wzmacniające. Zawarte w nim aktywne substancje działają jak naturalne antybiotyki – pomagają w walce z bakteriami, takimi jak paciorkowce i gronkowiec złocisty. Regularnie spożywany wzmacnia odporność organizmu i pomaga w utrzymaniu równowagi bakteryjnej naszych jelit. Siegnij po miód manuka, kiedy dopadnie Cię infekcja wirusowa lub bakteryjna, a także po to, by złagodzić ból gardła i katar. Manuka używany jest również jako kosmetyk – wystarczy nałożyć miód na skórę twarzy i trzymać około 15 minut. Taka miodowa maseczka oczyści i wygładzi skórę.
Każdy rodzaj miodu znakomicie smakuje jako dodatek do herbaty lub ziół, do pieczywa, owsianki i deserów. Jest niezastąpionym składnikiem grzanego piwa i wina oraz wypiekanych na święta pierniczków! Właściwości lecznicze i zdrowotne miodów są nieocenione w walce z różnymi chorobami i w ogólnej regeneracji organizmu.