Jeśli szukasz oryginalnego pomysłu na świąteczny deser, to koniecznie zerknij na przepis na pomarańczowe mini serniczki w słoikach. Przygotowane na spodzie z herbatników lub ciastek pełnoziarnistych, z dodatkiem dżemu pomarańczowego, zrobią niemałe wrażenie na gościach! Mini serniczki świetnie się prezentują i tak samo dobrze smakują!
Jeśli chcesz w czasie Świąt zaskoczyć gości, to koniecznie przygotuj mini serniki w małych słoiczkach typu weck. Tak podany deser zawsze się sprawdza, a w dodatku wyjątkowo pięknie wygląda na świątecznym stole. Co więcej, taka mała porcja ciasta może być miłym upominkiem na zakończenie wigilijnej kolacji – małe co nieco warto wręczyć naszym gościom na drogę.
A co kryje się w słoiczkach?
Spód ciasteczkowy z dodatkiem maku i aksamitna, delikatna pomarańczowa masa serowa. Moje mini serniczki ozdobiłam plastrami suszonych pomarańczy. Każdy ze słoiczków możecie ozdobić kolorowymi tasiemkami lub sznurkami pasującymi do wystroju stołu. Zapraszam na świąteczny przepis na mini serniczki na spodzie z ciastek, umieszczone w małych słoiczkach weck. Smacznego!
Mini serniczki na kruchym spodzie z ciastek – przepis
Urocze małe serniki na spodzie z ciastek, o pomarańczowej nucie, idealne do słoiczków.
Autorką przepisu i zdjęć jest Izabela Jokiel z bloga gdywbrzuchuburczy.blogspot.com
Notatki
Tak przygotowane desery przechowywać w lodówce.
Składniki
Spód makowy:
- 200 g ciastek pełnoziarnistych lub maślanych
- 100 g masła
- 6 łyżek mielonego maku
Składniki na 12 mini serniczków:
- ½ kg zmielonego dwukrotnie twarogu
- 40 g masła
- 4 żółtka
- 3 białka
- szczypta soli
- 70 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- ½ opakowania budyniu śmietankowego
- sok z ½ cytryny
- 130 g dżemu pomarańczowego niskosłodzonego
Sposób przygotowania
- Ciasteczka pełnoziarniste rozkruszyć, wymieszać z masłem i zmielonym makiem. Mak najlepiej zmielić w specjalnej maszynce do mielenia maku.
- Zagnieść ciasto i wyłożyć nim 12 małych słoiczków typu weck, o pojemności ok. 200 ml.
- Masło rozpuścić w garnuszku i ostudzić.
- Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną piane ze szczyptą soli. Dodać połowę cukru i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru.
- Żółtka upić z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel-mogel.
- Ser zmiksować z ostudzonym, rozpuszczonym masłem, sokiem z cytryny i proszkiem budyniowym. Dodać kogel–mogel oraz dżem pomarańczowy i całość starannie wymieszać.
- Na koniec masę serową delikatnie połączyć z pianą z białek. Mieszać krótko, tylko do momentu wymieszania składników. Masę wylać na ciasteczkowe spody.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C, piec około 60 minut, aż środek sernika będzie ścięty. Piekarnik wyłączyć pozostawiając w nim mini serniki tak długo aż wystygną.