Zakup miksera to nie lada wyzwanie. Na rynku znajdziemy bowiem mikser ręczny, elektryczny z misą, planetarny, a także mikser z blenderem. Każdy posiada dodatkowe elementy, jak na przykład mieszadła, które spełniają ważne funkcje. Jaki mikser kupić? Duży czy mały, stabilny czy poręczny, z misą czy bez? Jakie mieszadła do miksera wybrać, do czego służą i jak ich używać. O tym wszystkim dzisiaj. Mam nadzieje, że podpowiem Wam jaki mikser kulinarny do ciasta i nie tylko będzie dla Was idealny!
Mikser kuchenny używany jest przez gospodynie domowe od lat. Na co dzień okazuje się niezbędny do ubijania, ucierania i urabiania ciast i innych produktów. Lista czynności, które możemy wykonywać przy pomocy miksera jest długa i dlatego też ciężko powiedzieć jednoznacznie jaki powinien być dobry mikser kuchenny. Sprawdźmy najpierw dostępne rodzaje.
Dobry mikser kuchenny ręczny – lekki i poręczny
To najprostsza i najtańsza wersja miksera kuchennego. Głównym elementem jego budowy jest plastikowy korpus niewielkich rozmiarów, który posiada możliwość zamocowania mieszadeł. Ilość końcówek uzależniona jest od modelu, zazwyczaj jednak są to mieszadła trzepakowe do ubijania oraz mieszadła hakowe do mieszania. Tego typu urządzenie posiada często 5-cio stopniową regulację prędkości i świetnie radzi sobie z przygotowaniem ciast w warunkach domowych.
Zalety:
- Atrakcyjna cena
- Zajmuje mało miejsca
- Idealny do sporadycznego użytku domowego
- Lekki i poręczny
Wady:
- Głośno pracuje
- Niewielka moc
- Trzeba go trzymać podczas pracy
- Niewielka gama elementów dodatkowych
Mikser cukierniczy z plastikową misą obrotową
Tak zwany mikser stojący, którego korpus przyczepiamy do stojaka z misą. Misa obraca się podczas ubijania, dzięki czemu mieszadła dokładnie i precyzyjnie ucierają lub ubijają składniki. Ponadto mikser obrotowy jest stabilny i wygodny w użyciu. Świetnie sprawdzi się w domu każdego amatora domowych wypieków. Urządzenie często występuje w dużych zestawach, z blenderem oraz kubkiem miksującym do koktajli. Dobry mikser z misą obrotową to świetny pomysł na prezent.
Zalety:
- Większa moc
- Większa skala regulacji prędkości (do 10 poziomów)
- Misa o średniej pojemności w zestawie
- Mikser pracuje na stojaku, dzięki czemu mamy wolne ręce i możemy dodawać kolejne składniki
- Możliwość wyboru pracy na stojaku lub bez
- Przystępna cena
- Dużo dodatkowych gadżetów
Wady:
- Zajmuje sporo miejsca
Mikser planetarny z misą metalową – marzenie każdego domowego cukiernika
Produkt ten nie tylko świetnie radzi sobie z ubijaniem czy ucieraniem ciasta, ale także ma szeroką gamę dodatkowych elementów, umożliwiających mielenie mięsa, robienie lodów, domowego makaronu, przecierów oraz wielu innych. Dobry mikser planetarny zastępuje kilkanaście urządzeń domowych, niczym robot kuchenny. Urządzenie wyróżnia się spośród innych mikserów tym, że mieszadła kręcą się zarówno wokół własnej osi, jak i wokół krawędzi miski. Dzięki temu mikser działa zdecydowanie bardziej precyzyjnie i szybciej niż klasyczne.
Zalety:
- Precyzyjna i szybka praca
- Szeroka gama elementów dodatkowych
- Największa moc i wydajność
- Wielostopniowa regulacja prędkości
- Do użytku domowego i gastronomii
- Duża misa w zestawie (metalowa lub szklana)
- Wyrabia duże ilości ciasta jednocześnie
- Wielofunkcyjny (zastępuje wiele urządzeń)
Wady:
- Ciężki i zajmuje dużo miejsca
- Wysoka cena
Mieszadła do miksera – które do czego służą
Szeroka gama mieszadeł i innych dodatków to zdecydowanie plus wielu urządzeń. Dzięki nim możemy nie tylko ubić bitą śmietanę, ale także ucierać ciasto drożdżowe czy ser na sernik. Każda końcówka służy do przygotowania innego typu ciast:
Szeroka końcówka do ubijania – przeznaczona do robienia piany z jajek oraz ubijania kremówki. Podczas pracy wprowadza do mieszanych składników dużo powietrza, dzięki czemu otrzymujemy z nich sztywną pianę.
Płaska końcówka do mieszania – doskonale i precyzyjnie łączy składniki ze sobą. Nadaje się do ucierania jajek z cukrem oraz innych produktów. Nie uzyskamy przy jej pomocy puszystej piany, ale jednolitą, dobrze wymieszaną masę.
Hak do wyrabiania ciasta – przydatny podczas wyrabiania ciasta drożdżowego lub piernikowego. Dzięki niemu nie musimy ugniatać ciasta ręcznie. Precyzyjnie i szybko łączy składniki na ciasto kruche lub makaronowe.
Jaki mikser kuchenny kupić?
Wybór idealnego miksera nie jest łatwy. Wszystko zależy od częstotliwości jego używania oraz tego, jakie czynności chcemy wykonywać przy pomocy urządzenia. Mam nadzieje, że to krótkie podsumowanie pozwoli Wam zdecydować jaki mikser wybrać.
Jeśli pieczecie sporadycznie i raczej wybieracie klasyczne ciasta typu serniki, biszkopty czy babki oraz chcecie wykorzystywać mikser do przygotowania ciasta na naleśniki, zdecydujcie się na mikser ręczny. Jest lekki i poręczny oraz nie zajmuje wiele miejsca. Z pewnością sprosta Waszym wymaganiom. Osobom dla których pieczenie to hobby i często próbują nowych przepisów, polecam mikser stacjonarny, który pozwoli precyzyjnie przygotować każdy typ ciasta. Wyrabianie ciasta na pierniki czy rogale nie będzie problemem, a co najważniejsze mikser pracuje na stojaku sam, a Wy macie wolne ręce, dzięki czemu możecie szykować kolejne składniki lub przeglądać przepis.
Dobry mikser – czyli jaka moc urządzenia?
Miksery ręczne charakteryzują się stosunkową słabą mocą, zazwyczaj do 400 W. Takie urządzenie pozwoli Wam przygotować lekkie ciasta, a także ubić białka. Do sporadycznego użytku domowego będzie idealne. Jeśli jednak myślicie o ucieraniu ciasta drożdżowego lub wiecie, że będziecie korzystać z urządzenia często, warto wybrać mikser stacjonarny o mocy powyżej 400 W.
Mam nadzieję, że Wam pomogłam i wiecie już jakie urządzenie będzie dla Was odpowiednie. Dajcie znać czy wybieracie mikser ręczny czy z misą? A może ktoś z Was ma już wymarzony mikser planetarny i chciałby podzielić się opinią na jego temat?