Smaczne mięsa przyrządzane na Wielkanoc to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Pieczona biała kiełbasa z cebulką, aromatyczny pasztet własnej roboty, kaczka po staropolsku, domowe wędliny i soczysty schab. Smaczne jako dodatek do innych dań, ale i jako samodzielna potrawa. Jakie jeszcze mięsa warto zaserwować na wielkanocny obiad?
Mięsa pieczone lub gotowane specjalnie na Święta Wielkanocne są tak samo ważne, jak potrawy z jajek i słodkie wypieki, których również nie powinno zabraknąć na świątecznym stole. Najlepsze są dania własnej roboty, które przygotowujemy z najwyższej jakości składników. Nic nie stoi na przeszkodzie, by we własnej kuchni wyczarować prawdziwą białą kiełbasę, domowy pasztet czy pyszną wędlinę. Potrawy mięsne, które przygotujesz na Wielkanoc powinny zachwycić swoim smakiem i aromatem wszystkich gości! Warto spróbować wyrobu któregoś z mięs, by przekonać się jak bardzo przewyższają smakiem kupne produkty.
1 Pieczona lub parzona biała kiełbasa na Wielkanoc
Biała kiełbasa to takie danie, bez którego świąteczny stół nie byłby w pełni wielkanocny! Choć możemy jeść ją przez cały rok, to właśnie w czasie Wielkanocy smakuje najlepiej. Niekoniecznie musi być podawana w towarzystwie żurku czy jako dodatek do bigosu. Świetnie radzi sobie jako samodzielne danie – gotowana w wodzie lub w piwie, pieczona z cebulką lub zapiekana w cieście. Odpowiednio przygotowana powinna być krucha i soczysta – wtedy smakuje najlepiej. Przepisów na przyrządzenie białej kiełbasy jest naprawdę wiele, dlatego z pewnością znajdziemy wśród nich taki, który najbardziej nam odpowiada.
Maszynkę do kiełbas znajdziesz tutaj >> KLIK
Biała kiełbasa gości na polskich stołach już od XVII wieku. Początkowo podawana była w tych bogatszych domach, zarówno z okazji Świąt Wielkanocnych, jak i Bożego Narodzenia. Dlaczego biała? Ten specyficzny rodzaj kiełbasy wieprzowej, z dodatkiem czosnku i majeranku, zawdzięcza swoją nazwę jasnej barwie. Po sparzeniu mięso powinno stać się szarawe, a kawałki tłuszczu pozostać białe. Szary kolor to dowód na prawdziwą białą kiełbasę! Jeśli przybierze kolor różowy, będzie to świadczyło o dodatku środków konserwujących, np. soli peklującej. Aby mieć pewność, że w białej kiełbasie znajdują się jak najlepsze składniki, warto zrobić ją samemu! Domową kiełbasę można upiec w żeliwnej brytfannie, która sprawi, że mięso będzie przyrumienione i chrupiące, ale równocześnie bardzo soczyste.
1. Brytfanna Konighoffer, 2. Maszynka do mięsa Tescoma
Jak zrobić domową kiełbasę?
Do wyrobu „białej” we własnym domu będziesz potrzebować dobrego mięsa wieprzowego (łopatki, karkówki, podgardla lub słoniny, boczku), jelit naturalnych oraz obowiązkowo czosnku, majeranku i innych przypraw. Lepiej wybrać dość tłuste mięso, które sprawi, że domowa kiełbasa stanie się bardzo soczysta. Kawałki mięs przepuść przez maszynkę do mięsa, a do już zmielonego dodaj odpowiednie przyprawy oraz właściwą ilość zimnej wody. Dokładnie połącz wszystkie składniki, a wyrobioną masą napełnij flaczki. W nadziewaniu flaczków pomoże Ci maszynka do kiełbas, dzięki której szybko poradzisz sobie z tym zadaniem. Tak przygotowana biała kiełbasa na Wielkanoc czeka na sparzenie i podanie na wielkanocny stół w ulubionej formie.
2 Szynka wielkanocna gotowana w szynkowarze
Soczysta, domowa szynka to idealny dodatek do chleba, nie tylko od święta. Mimo iż za przygotowanie tradycyjnej szynki nie zabieram się zbyt często, to nadchodzące Święta Wielkanocne są doskonałą okazją, by przyrządzić takie mięsne danie. Aromatyczna wędlina własnej roboty z pewnością ma głębszy smak, niż ta, którą możesz kupić w sklepie. Mam również pewność, że jej skład jest w 100% naturalny – bez konserwantów, zapychaczy i ulepszaczy. Doprawiam ją tak, jak lubię najbardziej. Taką szynkę możesz upiec lub ugotować.
Jak zrobić domową szynkę?
Do przyrządzenia smacznej szynki w zaciszu własnej kuchni możesz wykorzystać szynkowar. Wbrew pozorom przy domowej produkcji wędliny, wcale nie trzeba się aż tak natrudzić! Potrzebne są jednak czas i cierpliwość. ? Przygotowania rozpocznij od aromatycznej marynaty z dodatkiem soli peklującej. Szynka wielkanocna peklowana, dzięki dodatku takiej soli przybiera ładny, różowy kolor. Włóż do marynaty wieprzową szynkę i odstaw do lodówki na parę dni – zazwyczaj na 48-60 h. Bardzo ważne, by mięso było w całości przykryte marynatą. Dopiero po upływie czasu wskazanego w danym przepisie, wyjmij szynkę z marynaty, przełóż do specjalnej siatki wędliniarskiej, plastikowego woreczka i w końcu do szynkowara. Teraz wystarczy włożyć naczynie do wysokiego garnka z wodą, by rozpocząć parzenie szynki. Uważaj, by nie parzyć szynki w zbyt wysokiej temperaturze, by nie stała się zbyt sucha. Najlepsza to taka soczysta i krucha! Ostudź wyjęty z wody szynkowar i wraz z zawartością wstaw do lodówki na całą noc. Szynka wielkanocna jest gotowa, by pojawić się wśród innych mięsnych dań.
Przeczytaj również: Jak zrobić soczystą szynkę w szynkowarze?
3 Pasztet wielkanocny z różnych gatunków mięs
Pasztety w różnej formie gościły już u starożytnych Rzymian, ale przepisy, z których korzystamy do dzisiaj wywodzą się z Francji. Umiejętności francuskich pasztetników doceniano na szlacheckich i królewskich dworach również w Polsce. Dobrze przyrządzony pasztet to jedna z tradycyjnych potraw wielkanocnych, którą możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doprawiony aromatycznymi przyprawami, a nawet alkoholami, stanowi świetny dodatek do świeżego chleba, chrzanu, sosu żurawinowego lub tatarskiego.
Zobacz produkty: 1. Keksówka metalowa, 2. Keksówka silikonowa
Jak przygotować i podać pasztet?
W przygotowaniu domowego pasztetu na Wielkanoc podstawę stanowią dobre gatunki mięs. Możesz przyrządzić wielkanocny pasztet drobiowy, ale równie dobrze może być to danie z wołowiny, dziczyzny, królika czy z zająca. Ugotowane w bulionie oraz przestudzone mięso i włoszczyznę zmiel w specjalnej maszynce do mięsa. Tak powstałą masę wyrób razem z jajkami oraz bułką tartą, które połączą wszystkie składniki. Doprawione danie przełóż do wysmarowanej tłuszczem, podłużnej formy do pasztetu, czyli tak zwanej keksówki. Formy mogą być wykonane z blachy, ale również z ceramiki, szkła, gliny oraz silikonu. Wypieczony tradycyjny pasztet wielkanocny, z rumianym wierzchem, doskonale komponuje się z domowej roboty sosami.
4 Zwijany boczek pieczony na święta
Pyszne mięsa przyrządzane specjalnie na Święta Wielkanocne to również pieczony boczek. Rolada z boczku powinna być tak miękka, by wprost rozpływała się w ustach. Podobnie jak schab ze śliwką, pieczeń z jajkiem czy domowej roboty wędlina, rolada będzie doskonała jako samodzielne danie, ale również jako dodatek do innych świątecznych potraw i przekąsek. Roladę z boczku można faszerować pieczarkami, innymi grzybami, cebulką, chrzanem i śliwkami. A nawet nadziewać mięsem mielonym!
Jak przygotować i podać boczek?
Płat surowego białego boczku nie obejdzie się bez odpowiedniej marynaty, w której ma przeleżeć całą noc w lodówce. Mięso, z farszem lub bez, ciasno zwijamy i obwiązujemy bawełnianym sznurkiem, który utrzyma roladę w formie. Ja najczęściej nadziewam boczek mielonym mięsem wieprzowym z podsmażaną cebulką z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odpowiednio długo zamarynowane mięso nie potrzebuje już więcej przygotowań. Wystarczy przełożyć je do naczynia żaroodpornego wraz z łyżką oleju. Boczek najlepiej podlać dodatkowo wodą i piec pod przykryciem. Gdy zauważysz, że mięso zbyt mocno się przypieka, okryj wierzch boczku papierem do pieczenia. Dzięki temu boczek będzie równomiernie się wypiekał. Aby boczek był mięciutki i soczysty, nie krój mięsa zaraz po upieczeniu. Jeśli nie możesz się powstrzymać, odczekaj chociaż 20 minut, by soki pozostały w mięsie. ? Najlepiej pozostawić roladę w wyłączonym piekarniku, aż do całkowitego wystudzenia. A dopiero później przełożyć do lodówki. Dla mnie najlepiej smakuje na świeżej kromce chleba, z dodatkiem ostrego chrzanu lub ćwikły.
5 Soczysty schab pieczony na Wielkanoc
Schab wielkanocny to kolejne danie mięsne, które warto przygotować z okazji Świąt. Plaster schabu będzie dobrze komponował się chlebem, ale i tradycyjną sałatką jarzynową i faszerowanymi jajkami w majonezie. Aromatyczny schab świetnie smakuje również jako samodzielne danie – z dodatkiem domowej roboty chrzanu czy sosu. Sam schab już z natury jest mało soczysty, ale nie może wyjść całkowicie suchy. Dlatego podczas pieczenia warto dołożyć wszelkich starań, by danie stało się jak najbardziej soczyste. W podołaniu temu zadaniu pomoże nam garnek rzymski. To naczynie wykonane z gliny, które należy namoczyć przed użyciem w wodzie. Glina chłonie wodę, która podczas pieczenia uwalnia się w postaci pary wodnej, która to chroni mięso przed wysuszeniem. Tak przyrządzone mięsiwo jest miękkie, soczyste i nie przypalone.
Zobacz produkty: Garnki rzymskie Romertopf
Jak przygotować i podać schab?
Pieczenie różnego typu mięsa na Wielkanoc wiąże się przede wszystkim z marynowaniem. Dlatego i w przypadku schabu nie obejdzie się bez marynaty. Nasmarowane oliwą i obtoczone w przyprawach mięso powinno leżakować kilka godzin w lodówce. Czasu potrzebuje również gliniany garnek rzymski, który musi moczyć się w wodzie 15-20 minut. Wraz ze schabem możemy upiec warzywa i ćwiartki ziemniaków. Takie danie to sycący posiłek na wielkanocny obiad, ale warto przyrządzać je nie tylko od święta. Tradycyjny schab na Święta Wielkanocne możemy przygotować również z jajkiem czy ze śliwką. Do głębokiego nacięcia na środku schabu wkładamy ugotowane na twardo jajka lub śliwki. Do środka warto też włożyć odrobinę szczypiorku. Tak przygotowane mięso przekładany do glinianego naczynia, nakrywamy pokrywą i wstawiamy do zimnego piekarnika! Nie możemy narażać garnka na gwałtowne zmiany temperatur. Jeśli chcemy zyskać chrupiąca skórkę na wierzchu schabu, wystarczy zdjąć pokrywkę na 10 minut przed końcem pieczenia.
6 Wyjątkowo delikatny pieczony królik
Pieczone mięsa na Wielkanoc to nie tylko nadziewany schab czy faszerowany boczek. Królik jest ciekawą odskocznią od popularnej wieprzowiny czy drobiu. Delikatne królicze mięso będzie doskonałe również dla najmłodszych, zasiadających przy stole gości. Możesz upiec królika w winie, z dodatkiem warzyw lub w słodkiej śmietance z pieczarkami. Śmietanowy sos sprawi, że upieczony królik będzie miał jeszcze bardziej delikatny smak.
Jak przygotować i podać królika?
Jak każde mięso, tak i królik będzie potrzebował natarcia przyprawami i odstawienia na noc do lodówki, by zdążył przejść ich niezwykłym aromatem. Ze względu na konieczność marynowania mięsnych dań, warto już wcześniej zaplanować harmonogram świątecznych przygotowań w kuchni. Przed przełożeniem mięsa do naczynia do zapiekania, podsmaż na maśle kawałki króliczej tuszki na patelni, by zyskały rumiany kolor. Dopiero teraz przełóż mięso oraz pokrojone pieczarki czy warzywa do szkła żaroodpornego i podlej wszystko śmietanką. Królika możesz piec bez przykrycia, a w połowie pieczenia obróć mięso na drugą stronę. Pieczony królik z to doskonała potrawa mięsna na wielkanocny stół, ale również pomysł na smaczny obiad na co dzień.
7 Staropolska kaczka wielkanocna z jabłkami
Pieczona, faszerowana kaczka to idealne mięsne danie na wielkanocny obiad. Królowa kuchni staropolskiej. Nie tylko doskonale smakuje, ale i bardzo ładnie się prezentuje. Aromatyczna kaczka może być zapiekana z jabłkami i marchewką, pomarańczami, morelą, suszonymi śliwkami i z żurawiną. Jak żadne inne mięso, doskonale komponuje się z owocami. Może być pieczona w całości lub w kawałkach. Złocistej i delikatnej kaczce na pewno nikt nie będzie mógł się oprzeć!
Zobacz nasze brytfanny >> KLIK!
Jak przygotować i podać kaczkę?
Idealnie wypieczona kaczka na Wielkanoc ma złocisty kolor i chrupiącą skórkę, a jej mięso jest wyjątkowo soczyste i miękkie. Tak jak przy przygotowywaniu szynki, tak i tutaj bardzo ważna jest marynata. Dzięki kilkugodzinnemu marynowaniu, mięso przenika aromatem wszystkich dodanych przypraw. Oliwa, sól, pieprz, majeranek i czosnek to idealne składniki na marynatę. Surowa jeszcze kaczka, natarta wszystkimi przyprawami i szczelnie owinięta, leżakuje w lodówce nawet całą noc. Do środka kaczki warto włożyć także plasterki masła. W całości lub w kawałkach najlepiej piec kaczkę w żeliwnej, ceramicznej lub emaliowanej brytfannie. Zazwyczaj piecze się ją w 180-200°C, przez 2-3 godziny, w zależności od wielkości mięsa. Pod koniec pieczenia warto ściągnąć pokrywę, by kaczka wielkanocna ładnie się zarumieniła. Jeżeli pieczemy kaczkę z owocami, należy dodać je do dania w odpowiednim momencie. Dla przykładu, przy klasycznej kaczce z jabłkami, ćwiartki jabłek najlepiej dodać po około godzinie od rozpoczęcia pieczenia. Regularne oblewanie tłuszczem sprawia, że kaczka wychodzi naprawdę soczysta i chrupiąca. Palce lizać!
8 Żurek wielkanocny na wędzonce i z białą kiełbasą
Mimo iż żurek wielkanocny to nie żadne mięsiwo, to jednak przygotowuje się go na żeberkach, wędzonym boczku wieprzowym lub na wywarze pozostałym po ugotowaniu kiełbasy lub szynki. Tradycyjny żur nie może obejść się również bez kawałków białej kiełbaski. Ze względu na sposób przygotowywania, żur znalazł się na mojej liście dań mięsnych, które warto zaserwować na wielkanocny stół. Podstawą żurku jest oczywiście zakwas z razowej mąki żytniej, który nadaje zupie charakterystyczny kwaśny smak. Już sama nazwa wiele nam mówi. „Żur” wywodzi się z dawnego niemieckiego sūr (dzisiaj sauer), czyli „kwaśny”. Wszystkie mięsa serwowane na wielkanocny stół smakują jeszcze lepiej w towarzystwie żurku.
Zobacz w sklepie: waza do zupy z podgrzewaczem
Jak przygotować i podać żurek?
Żurek to jedna ze sztandarowych potraw wielkanocnych, dlatego nie powinno zabraknąć go na świątecznym stole. Najlepszy żurek to taki gotowany na wędzonce i kiełbasce, z podsmażaną cebulką i dodatkiem leśnych grzybów. Zupę przygotowuje się na wolnym ogniu, by wszystkie smaki i aromaty powoli wydobywały się ze składników i łączyły ze sobą w jednym wywarze. Nie można zapomnieć także o dodaniu zakwasu, który to nadaje żurowi specyficznego, kwaśnego posmaku. Pozostaje doprawić zupę chrzanem i obowiązkowo serwować z kawałkami ugotowanego na twardo jajka. Odpowiednio kwaśny i bardzo aromatyczny żurek wielkanocny z chrzanem najlepiej podać na stół w wazie do zupy z podgrzewaczem. Naczynie utrzyma ciepło dania i sprawi, że przez cały czas będzie tak samo smaczne i apetyczne. Szklana lub porcelanowa waza będzie dodatkowo ładnie prezentować się na świątecznym stole.
Różnorodne dania mięsne są dobrym pomysłem na wielkanocny obiad. Domowy schab, mięciutki boczek czy aromatyczna wędlina będą doskonałym dodatkiem do kromki chleba czy świątecznej sałatki, ale również do porcji ziemniaków i warzyw. Jedno jest pewne – wielkanocne mięsa, pieczone lub gotowane we własnej kuchni, na pewno będą znikać w mgnieniu oka! Jakie jeszcze dania mięsne warto zaserwować na Święta Wielkanocne? Dajcie znać! ?