Mata silikonowa to stosunkowo nowy gadżet kuchenny, który szybko skradł serca wielu domowych cukierników. Stolnica z silikonu świetnie nadaje się bowiem do wyrabiania ciasta, pieczenia bez, wykrawania ciasteczek, robienia makaroników czy zawijania rolad. Dlaczego warto ją mieć i jak wybrać najlepszą?
Mata silikonowa lub inaczej mówiąc stolnica z silikonu jest świetną alternatywą do tradycyjnej, drewnianej stolnicy. Posiada jednak wiele dodatkowych funkcji i cech, których brakuje drewnianej stolnicy. Mnie silikonowa mata zachwyciła tym, że mogę używać jej zamiennie z papierem do pieczenia, którego w mojej kuchni zawsze jest za mało! Pierwszą matę silikonową kupiłam kilka lat temu, nie do końca wierząc w jej możliwości. Teraz w mojej szufladzie jest ich aż 5 i każda spełnia inne funkcje. A Wy już macie stolnicę silikonową? Jeśli nie, to mam nadzieję, że uda mi się Was przekonać do jej zakupu.
Mata silikonowa – stolnica o wielu zaletach
- Mata silikonowa nadaje się nie tylko do wyrabiania i wałkowania ciasta, jak tradycyjna stolnica. Może służyć także do pieczenia, chroni ciasto przed przywieraniem i przypalaniem się.
- Stolnica silikonowa jest stabilna, idealnie trzyma się podłoża i nie przesuwa się nawet przy dużym nacisku podczas wyrabiania sporej ilości ciasta.
- Często ma zaznaczone wymiary oraz podziałki, dzięki czemu dokładnie znamy rozmiar przygotowywanej bezy, ciasta na pizzę lub innego wypieku.
- Silikon świetnie przewodzi ciepło, dzięki czemu wypieki szybko i równomiernie wyrastają.
- Może posiadać różne kolory, wzory i motywy, dzięki czemu jest oryginalnym dodatkiem.
- Zmniejsza ilość zużytej mąki podczas wyrabiania ciasta, ponieważ nie przykleja się ono do powierzchni maty. Po wykrojeniu wybranego kształtu ciasto z łatwością odchodzi od podłoża.
- Maty nie trzeba smarować tłuszczem w obawie o trudne wyjęcie gotowego wypieku. W przeciwieństwie do blach do pieczenia, mata chroni ciasto przed przywieraniem.
- Większość mat silikonowych nadaje się do mycia w zmywarce, co skraca czas spędzony w kuchni na sprzątaniu.
- Mata świetnie sprawdzi się nawet w najmniejszej kuchni. Składa się w rulonik, dzięki czemu jej przechowywanie nie sprawia kłopotu, w odróżnieniu od dużej i ciężkiej stolnicy drewnianej.
- Stolnica z silikonu świetnie sprawdza się w roli podkładki pod gorące naczynia lub pod deskę do krojenia. Dzięki jej zastosowaniu deska nie przesuwa się na blacie i krojenie idzie znacznie sprawniej.
Stolnica mata silikonowa – wady
- Mata nie jest odporna na ostre narzędzia. Użycie noża bezpośrednio na stolnicy silikonowe powoduje jej uszkodzenie i brak możliwości dalszego użytkowania.
- Matę ciężko myje się ręcznie, ponieważ jest nieporęczna.
- Mata nadaje się do pieczenia tylko w płaskich blaszkach. W pozostałych formach nadal trzeba używać papieru do pieczenia.
- Mata wykonana z wysokiej jakości silikonu, który nadaje się do pieczenia i jest odporny na wysokie temperatury, to wydatek rządu kilkudziesięciu czy nawet kilkuset złotych. Produkt jest droższy od klasycznej stolnicy drewnianej.
Rodzaje mat silikonowych i ich funkcje
- Mata silikonowa do pieczenia makaroników – mata do makaroników posiada specjalnie wyprofilowane otworu, w które wlewamy ciasto na makaroniki. Dzięki temu wypieki mają idealny kształt oraz równomiernie się wypiekają. Ich wykonanie jest łatwiejsze.
2. Mata do koronek z masy cukrowej – tego typu mata dekoracyjna przydaje się szczególni kiedy przygotowujemy wystawne torty. Dzięki niej z łatwością zrobimy ciekawe wzory i dekoracje z masy cukierniczej. Mata do koronek cukrowych posiada wyczuwalne żłobienia, które podczas wałkowania odbijają się na masie, tworząc ciekawą ozdobę.
3. Mata do rolad – mata ta wyposażona została w specjalny, wyższy rant. Dzięki temu bez problemu upieczemy biszkopt odpowiedniej grubości, który zaraz po wyjęciu z piekarnika zwiniemy w roladę, bezpośrednio na macie.
4. Mata redukująca nadmiar tłuszczu – mata ta posiada profilowane dno, składające się z kilkudziesięciu ząbków. Dzięki temu pieczone mięso lub frytki nie leżą bezpośrednio w tłuszczu, nie wchłaniają go i są chrupiące po upieczeniu. Tego typu mata do pieczenia to świetne rozwiązanie dla osób dbających o zdrowe odżywianie.
5. Mata z podziałką – mata do wałkowania ciasta z zaznaczonymi krążkami znacznie ułatwia pieczenie bez oraz pizzy. Dzięki kółkom dokładnie wiemy jaki rozmiar ma wałkowane przez nas ciasto i jesteśmy w stanie przygotować kilka identycznych blatów bezowych.
Na co zwrócić uwagę kupując matę silikonową?
Przed dokonaniem zakupu, koniecznie porównajcie dostępne maty. Ich ceny zaczynają się już od 10 zł, a najdroższe egzemplarze potrafią kosztować nawet 150 zł. Skąd taka różnica w cenie? Przede wszystkim wynika ona z różnicy w jakości użytego silikonu. Na co zatem zwrócić uwagę?
2. Grubość maty też ma znaczenie. Zbyt cienka mata silikonowa nie będzie odpowiednio chroniła wypieków przed przypalaniem i przywieraniem.
3. Mata silikonowa duża przyda się podczas wyrabiania i wałkowania większej ilości ciasta. Ponadto pracując na niej, nie pobrudzimy blatu czy stołu. Każdą matę można zwinąć w niewielki rulon lub kostkę i łatwo przechowywać, dlatego warto wybrać większy rozmiar produktu.
4. Mata nadająca się do mycia w zmywarce to zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż jej odpowiednik bez tej cechy, Mycie ręczne maty jest niewygodne i czasochłonne.
I jak podoba Wam się mata / stolnica silikonowa. Czekam na Wasze opinie! Lubicie z niej korzystać, a może jesteście wierni tradycyjnej stolnicy?