Prosty przepis na pyszny, świąteczny makowiec zawijany, przygotowany na kruchym cieście i nadziewany masą z maku mielonego. Niebo w gębie! Poznaj smaczny przepis na makowiec drożdżowy oblany białą czekoladą – tradycyjny wypiek na Wigilię, który zachwyci zgromadzonych przy stole gości!
Makowiec spędza sen z powiek niejednej pani domu. Dlaczego? Dlatego, że nasze babcie nauczyły nas, że makowiec to ciasto drożdżowe i prosta masa makowa. Niestety, takie makowce nie zawsze wyglądają efektownie – zwykle są w środku dziurawe, a od góry brzydko się zapadają. Co w takim przypadku należy zrobić? Zmienić taktykę!
Poznajcie prosty przepis na makowiec drożdżowy na kruchym cieście – to fenomenalne odkrycie. Moje drogie! Podczas tych Świąt będziecie pękały z dumy, a pochwały nie będą miały końca! Warto wypróbować ten smaczny przepis na odpowiednio mokry makowiec drożdżowy z masy makowej, w dodatku oblany białą czekoladą i udekorowany płatkami migdałów.
Co Ci się przyda?
- papier do pieczenia – makowce nie wymagają pieczenia w formie, wystarczy ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem i tak przygotowane piec w piekarniku.
- kratka do studzenia – po wyjęciu ciasta z piekarnika ułóż wypiek na specjalnej kratce do studzenia.
- maszynka do maku – pozwoli na przygotowanie własnej masy makowej do makowca, rogali, klusek z makiem, kutii, makówek i innych dań wigilijnych.
Zobacz również: Jak zrobić dobrą masę makową do makowca, kutii i rogali?
Makowiec drożdżowy na kruchym cieście – przepis
Prosty przepis na pyszny makowiec, zawijany z masą makową, na kruchym cieście drożdżowym.
Autorką przepisu i zdjęć jest Wioleta Gargula z bloga: gotujimieszkaj.pl
Składniki
Nadzienie makowe:
- 250 g suchego maku
- 150 g cukru
- 1 jajko
- 3 łyżki kaszy manny
- 5 suszonych fig
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100 g rodzynek
- kilka kropel aromatu waniliowego
Ciasto krucho-drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 100 g cukru
- 50 g świeżych drożdży
- 3 jaja
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
Dekoracja:
- 2 tabliczki białej czekolady
- płatki migdałów
Sposób przygotowania
Nadzienie makowe:
- Warto kilka godzin wcześniej przygotować sobie nadzienie makowe.
- Mak zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 15 minut. Pod przykryciem zostawiamy go na kolejne 15 minut. Po tym czasie mak należy odcedzić z nadmiaru wody. Odcedzony mak mielimy przez maszynkę do mielenia na najmniejszym sitku.
- Suszone owoce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia na 10-15 minut. Owoce odcedzamy. Rodzynki dodajemy do zmielonego maku, natomiast figi drobno kroimy i blendujemy. Tak przygotowane figi dodajemy do maku. Do masy makowej dodajemy również pozostałe składniki. Dokładnie całość mieszamy i odstawiamy.
Ciasto krucho-drożdżowe:
- Nadszedł czas na przygotowanie bardzo delikatnego ciasta krucho-drożdżowego. Drożdże rozpuszczamy w 3 łyżkach jogurtu.
- Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Taką mieszankę siekamy nożem razem z masłem, podobnie jak w przypadku ciasta kruchego.
- Do szybko posiekanego masła z mąką i cukrami dodajemy rozpuszczone drożdże oraz jaja. Szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do miski, aby wyrosło.
- Ja ciasto wkładam do misy do wyrastania ciasta drożdżowego.
- Ciasto krucho - drożdżowe potrzebuje około godziny czasu, aby należycie wyrosło. W misie do wyrastania ciasta drożdżowego znak da sprytna pokrywka, która się uwypukli, kiedy nadejdzie odpowiedni czas.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na blat obsypany mąką pszenną. Dzielimy je na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kwadrat o bokach około 35 cm.
- Na każdym z rozwałkowanych placków rozsmarowujemy po 1/3 masy makowej. Zostawiając po około 2 cm nieposmarowanego ciasta na brzegach. Makowce zwijamy jak rolady, na koniec boki lekko podwijamy pod spód i szybko przekładamy na blaszkę.
Pieczenie:
- Makowce nie wymagają wyrastania. Od razu po ich wykonaniu przekładamy je do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez 30 minut.
- Po upieczeniu makowce studzimy i ozdabiamy roztopioną białą czekoladą i płatkami migdałów.