Bardzo smaczne, sycące penne o czosnkowym aromacie z kawałkami pieczarek poleca się na Twój dzisiejszy obiad! Spróbuj naszego makaronu penne z pieczarkami i kurczakiem w sosie śmietanowym!
W wersji wegetariańskiej swobodnie możecie zrezygnować z kurczaka – smak makaronu będzie równie intensywny. Często dodaję również natkę pietruszki, ponieważ uwielbiam jej intensywny smak, choć mam świadomość, że może zdominować całość, dlatego dzisiaj z niego rezygnuję. Przygotujcie swoje akcesoria do makaronu: łyżkę do makaronu, durszlak oraz uniwersalne szczypce… i czas do pracy!
Reklama
Makaron penne z kurczakiem w sosie śmietanowym z pieczarkami – przepis
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym.
Składniki
- makaron penne
- filet z kurczaka
- 250 g pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Pieczarki myjemy, kroimy na ćwiartki. Wrzucamy na dużą patelnią z rozgrzanym masłem, smażymy na małym ogniu. Ząbek czosnku przeciskamy przez wyciskacz do czosnku, dodajemy do smażących się pieczarek.
- Mięso kroimy na kawałeczki i również dodajemy na patelnię. Smażymy tylko parę chwil - kurczak musi być soczysty!
- Kiedy pieczarki i kurczak dobrze się podsmażą, wlewamy bulion i dusimy przez maksymalnie 15 minut.
- Pod koniec duszenia dodajemy śmietankę, zagotowujemy. Jeśli sos jest zbyt rzadki dodajemy odrobinę mąki wymieszanej z małą ilością wody. Odstawiamy z ognia.
- W czasie przygotowania sosu gotujemy makaron penne.
- Odcedzony makaron wrzucamy na patelnię z przygotowanym sosem, mieszamy.
- Danie ozdabiamy listkami bazylii lub pietruszką.