Przepis na makaron spaghetti z cukinii to świetny pomysł na zdrowy i smaczny obiad! Takie spaghetti warzywne z cukinii z domowym sosem pomidorowym i sycącym kurczakiem wyczarujesz przy pomocy specjalnej temperówki do julienne, która w kilka chwil pomoże przygotować warzywny makaron. To świetna alternatywa dla tradycyjnego dania!
Czy wyobrażacie sobie niskokaloryczny, zupełnie nietuczący, bezglutenowy makaron? W dodatku taki, który można przygotować w kilka minut w domu. Przyznam, że podchodziłam do takiego warzywnego spaghetti dość sceptycznie. Surowa cukinia z sosem wydawała mi się dość ekstrawaganckim daniem. Jak bardzo się pomyliłam przekonałam się przygotowując spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym i kurczakiem. Moja rodzina z wielkim apetytem pałaszowała obiad, a ja zastanawiałam się dlaczego dopiero teraz sięgnęłam po temperówkę Microplane i warzywny makaron.
Do zielonego spaghetti wybierajcie niezbyt duże, jędrne cukinie wówczas „makaron” jest najsmaczniejszy. Jeśli nie jesteście przekonani do zajadania surowej cukinii, podpowiem, że możecie wrzucić spaghetti do gorącego sosu i chwilę podgrzewać, aż cukinia się lekko zblanszuje. Nie może jednak trwać to zbyt długo aby cukinia nie straciła sprężystości.
Makaron spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym i kurczakiem – przepis
Autorką przepisu i zdjęć jest Izabela Jokiel z bloga gdywbrzuchuburczy.blogspot.com
Składniki
Składniki na makaron z cukinii
- 1 średnia cukinia
Składniki na sos
- 1 pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 4-5 pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- świeżo mielony pieprz
- sól
Dodatkowo
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub bazylii
Sposób przygotowania
- Cukinię umyj, osusz i za pomocą temperówki pokrój na spaghetti. Zielone cukiniowe spaghetti rozłóż na 2-3 talerze.
- Pierś z kurczaka umyj, osusz, oczyść z błon i pokrój w około 2 centymetrową kostkę. Mięso oprósz solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi – odłóż na bok.
- Cebulę pokrój w piórka, czosnek w cienkie plasterki, a papryki w kostkę. Część papryki zostaw do dekoracji dania. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry i pokrój w ósemki.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego, wrzuć mięso i chwilę podsmażaj aż białko się zetnie i mięso zrobi się białe. Dodaj cebulę i czosnek, chwilę podsmażaj aż cebula się zeszkli. Dodaj pokrojoną paprykę oraz pomidory. Całość duś do momentu, aż warzywa będą miękkie.
- Na koniec dopraw sos według uznania - solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i koncentratem pomidorowym. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz dodać do niego trochę wody.
- Porcję spaghetti z cukinii polej gorącym sosem i podawaj posypane kawałkami kolorowej papryki i natką pietruszki.