Warzywny makaron, uzyskany dzięki temperówce zwanej julienne to hit ostatnich miesięcy. Lekki, miękki, doskonale komponuje się z mięsnymi sosami. Taki obiad jest sycący, ale nie ciężkostrawny, ponieważ warzywny makaron jest znacznie lżejszy od zbożowego. Zobacz przepis na pyszne spaghetti julienne z cukinii i marchwi z indykiem!
Obieraczka do warzyw julienne służy do dekoracyjnego krojenia warzyw i owoców. Dzięki licznym, małym ostrzom wycina paski makaronu z takich warzyw jak: cukinia, batat czy marchew. Opcji jest sporo, dlatego przepis na taki warzywny makaron doskonale urozmaica dietę.
Reklama
Makaron z cukinii i marchewki z sosem pomidorowym i indykiem – przepis
Kategoria Przepisy kulinarne Przepisy na obiad
Przepis na makaron z cukinii i marchwi z sosem pomidorowym oraz mięsem z indyka.
Autorką przepisu i zdjęć jest Sara Nowak z instagrama @sara_haj
Autorką przepisu i zdjęć jest Sara Nowak z instagrama @sara_haj
Persons
2
Notatki
Parzenie makaronu przed gotowaniem nie jest niezbędne - zrezygnowałam z tego kroku, a makaron i tak był miękki!
Składniki
Makaron:
- 1 średnia cukinia
- 1 duża, obrana marchew
Sos:
- 200g mielonego mięsa z indyka
- łyżka oleju
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 g passaty pomidorowej
- przyprawy: do mięsa mielonego, sól, zioła prowansalskie, bazylia suszona, oregano, czosnek niedźwiedzi
- pomidorki koktajlowe
- opcjonalnie świeża bazylia
Sposób przygotowania
- Makaron przygotowujemy za pomocą temperówki do julienne. Makaron sparzamy wrzątkiem.
- Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
- Dodajemy czosnek, mięso mielone i przyprawę do mięsa mielonego. Smażymy tak długo, aż mięso lekko się podsmaży.
- Dodajemy passatę oraz pozostałe przyprawy i na małym ogniu gotujemy jeszcze 3-5 minut do zredukowania sosu.
- Sos nakładamy na przygotowany w międzyczasie makaron warzywny.
- Dekorujemy pomidorkami i świeżą bazylią.