Łosoś pieczony w piekarniku jest na pewno o niebo zdrowszy od tego smażonego na patelni. Pieczenie nie wymaga takich ilości tłuszczu, jakie wchłania ryba podczas smażenia. Sok z cytryny, koperek i inne przyprawy nadają daniu ciekawy smak. Jak upiec łososia w piekarniku, by był soczysty, kruchy i smaczny? Zobacz banalnie prosty przepis na łososia z piekarnika, pieczonego w folii z koperkiem i podanego z domowym sosem z mirabelek. Mniam!

Ryby z pewnością powinny zajmować ważne miejsce w naszej diecie. Bohater dzisiejszego przepisu – łosoś – jest źródłem pełnowartościowego białka, a także wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a w tym kwasów omega-3. Łosoś, choć kaloryczny, dostarcza sporo witaminy D oraz innych witamin. Warto zatem włączyć go do swojej codziennej diety. Zacznij od prostego przepisu na łososia pieczonego w folii w piekarniku – skropionego sokiem z cytryny i posypanego koperkiem. Banalne, ale smakowite danie. Polecam serwować z domowej roboty sosem z czerwonych mirabelek. Bajka! Jak zrobić łososia w piekarniku i własny sos mirabelkowy? Poniżej instrukcja.

Reklama

Co będzie Ci potrzebne do przygotowania łososia w piekarniku?

Łosoś pieczony z koperkiem


Kawałki łososia posypane suszonym koperkiem. Możesz użyć również świeżego.

Sos z czerwonych mirabelek


Upieczonego łososia serwuj z domowym sosem z czerwonych mirabelek.

Ocena: 3.1/5.
Please wait...