Łosoś pieczony w piekarniku jest na pewno o niebo zdrowszy od tego smażonego na patelni. Pieczenie nie wymaga takich ilości tłuszczu, jakie wchłania ryba podczas smażenia. Sok z cytryny, koperek i inne przyprawy nadają daniu ciekawy smak. Jak upiec łososia w piekarniku, by był soczysty, kruchy i smaczny? Zobacz banalnie prosty przepis na łososia z piekarnika, pieczonego w folii z koperkiem i podanego z domowym sosem z mirabelek. Mniam!
Ryby z pewnością powinny zajmować ważne miejsce w naszej diecie. Bohater dzisiejszego przepisu – łosoś – jest źródłem pełnowartościowego białka, a także wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a w tym kwasów omega-3. Łosoś, choć kaloryczny, dostarcza sporo witaminy D oraz innych witamin. Warto zatem włączyć go do swojej codziennej diety. Zacznij od prostego przepisu na łososia pieczonego w folii w piekarniku – skropionego sokiem z cytryny i posypanego koperkiem. Banalne, ale smakowite danie. Polecam serwować z domowej roboty sosem z czerwonych mirabelek. Bajka! Jak zrobić łososia w piekarniku i własny sos mirabelkowy? Poniżej instrukcja.
Reklama
Co będzie Ci potrzebne do przygotowania łososia w piekarniku?
- prosta wyciskarka do soku z cytryny, którym skropisz łososia.
- folia aluminiowa, w którą owiniesz łososia z koperkiem.
- siekacz do ziół – tylko jeśli użyjesz świeżego koperku.
Łosoś pieczony w folii z koperkiem i cytryną - przepis
Przepis na łososia pieczonego w folii z koperkiem - w piekarniku. Najlepiej smakuje z domowej roboty sosem mirabelkowym.
Persons
3
Składniki
Łosoś
- 3 kawałki łososia
- 3 płaskie łyżeczki masła
- koperek suszony lub świeży
- cytryna
- 1 cebula
- sól i pieprz
Sos z mirabelek
- 15 czerwonych mirabelek
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania
Łosoś pieczony w folii
- Każdy kawałek łososia natrzyj solą i pieprzem z obu stron (jeśli łosoś ma skórę, dopraw tylko z jednej, nie musisz odkrajać skóry, bo z łatwością odejdzie od ryby po upieczeniu). Skrop sokiem z wyciśniętej cytryny. Ułóż rybę w większym naczyniu.
- Cebulę obierz i posiekaj. Nakryj łososia warstwą cebuli i wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Z folii aluminiowej oderwij 3 kawałki. Wyjmij rybę z lodówki, każdą ułóż na kawałku folii, nałóż po łyżeczce masła i posyp koperkiem. Połóż po 2 plasterki cytryny. Folię zawiń.
- Paczuszki z łososiem układaj na blaszce wyłożonej pergaminem
- Piekarnik rozgrzej do 180°C, wstaw blaszkę, piecz 30 minut, pod koniec pieczenia lekko rozchyl folię, by łosoś się przyrumienił.
- Gotowego łososia podawaj z sosem z mirabelek.
Sos z mirabelek
- Mirabelki wydryluj, pokrój na 4 części. Masło podgrzej na patelni. Dorzuć owoce, smaż chwilę aż zmiękną. Dodaj żurawinę i smaż jeszcze ok. 5 minut.