Makaron… Niejedna osoba na dźwięk tego słowa zaczyna marzyć o jakimś włoskim daniu. Jeśli jesteście fanami posiłków ze słonecznej Italii, to mam dla Was pomysł na obiad. Co powiecie na prosty przepis na lasagne bolognese z mięsem mielonym i sosem beszamelowym? Brzmi pysznie, prawda?
I tak też smakuje! Lasagne bolognese, czyli po prostu lazania po bolońsku to klasyka, która nigdy się nie znudzi. Ten aromatyczny makaron zapiekany z mięsnym farszem i beszamelem jest dobry także następnego dnia po odgrzaniu, dlatego bez problemu możemy wziąć kawałek do pracy. Z poniższym przepisem przygotowanie pysznej lasagne nie powinno stanowić problemu. Smacznego, a raczej… buon appetito!
Reklama
Co może Ci się przydać?
Lasagne bolognese z mięsem mielonym i sosem beszamelowym – przepis
Persons
4
Czas Gotowania
1 godzina
Total Time
1 godzina
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- Puszka pomidorów z puszki
- Mały koncentrat pomidorowy
- 1 łyżeczka cukru
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- Makaron lasagne
- 30 dag żółtego sera
- Sól i pieprz
- Bazylia
- Oregano
- Oliwa z oliwek
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- Sól
- Pieprz
- Gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
- W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, dokładnie i energicznie mieszamy aby nie było żadnych grudek. Stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawiamy.
- Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano, dokładnie mieszamy.
- Na patelni z rozgrzaną oliwą smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę oraz przeciśnięty prze praskę czosnek.
- Po podsmażeniu cebuli i czosnku, wrzucamy na patelnię mięso mielone. Gdy mięso się zarumieni, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pomidory z puszki. Dodajemy łyżeczkę cukru, aby zneutralizować kwaśny posmak pomidorów. Smażymy przez około 10 minut.
- Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy warstwami: makaron, cienka warstwa beszamelu, mięso – powtarzamy czynność aż do wyczerpania składników. Na samej górze powinna znajdować się warstwa beszamelu. Całość możemy posypać startym serem.
- Pieczemy w 180 stopniach przez około 30-40 minut.