Jest ważną przyprawą w kuchni azjatyckiej. Charakteryzuje się niezwykłym, żółto-pomarańczowym kolorem. W smaku jest neutralna, jednak jej właściwości zachęcają do dodawania jej do różnych dań. O czym mowa? O kurkumie oczywiście!
Kurkuma to gatunek byliny z rodziny imbirowatych. Korzeń kurkumy jest zresztą nieco podobny do korzenia imbiru, choć jest mniejszy i jakby delikatniejszy, a po przekrojeniu ukazuje pomarańczowe wnętrze. Przyprawę tę inaczej nazywa się szafranem indyjskim. Dodanie jej do potrawy gwarantuje, że nasze danie zyska ciekawy kolor. W końcu je się również oczami! Smak kurkumy jest mniej wyrazisty niż imbiru, ale ma w sobie korzenne nuty i nieco gorzkawy posmak. W sklepach dostępna jest przede wszystkim jako korzeń oraz przyprawa w proszku. Za stosowaniem kurkumy przemawiają nie tylko jej smak oraz niezwykły kolor, ale też właściwości prozdrowotne. Chcesz wiedzieć więcej? Czytaj dalej!
Właściwości kurkumy – dlaczego warto ją jeść?
Jakie jest działanie kurkumy na nasz organizm? Pozytywne! Korzeń tej przyprawy zawiera w sobie korzystne związki lecznicze – kurkuminoidy, a w tym kurkuminę. Wykazuje ona silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Ponadto w kurkumie znajdziemy również wiele cennych składników odżywczych – przede wszystkim soli mineralnych (żelaza, magnezu, potasu, wapnia, fosforu, sody i cynku) oraz witamin (głównie witamin z grupy B oraz witamin E i K).
Przeczytaj koniecznie: 7 pomysłów na przechowywanie przypraw w kuchni
Działanie kurkumy
Naukowcy doszukują się w kurkumie również właściwości przeciwnowotworowych, choć nie zostało to dotychczas na 100% potwierdzone. Wszystko to wygląda naprawdę zachęcająco, jednak czy istnieją jakiejś przeciwwskazania do stasowania kurkumy? Na pewno pewną ostrożność w stosunku do niej powinny wykazać kobiety w ciąży oraz ci, którzy chorują na choroby układu żółciowego. Oprócz tego, że dodawać ją można do potraw jako przyprawę i w ten sposób wykorzystywać prozdrowotnie. Kupimy ją także jako suplement diety w formie tabletek. Miejmy jednak w głowie tę myśl, że choć kurkuma może wspomagać leczenie niektórych chorób, nie powinniśmy traktować jej jako lekarstwa na każde schorzenie. Pamiętajmy, że problemy zdrowotne należy konsultować z lekarzem!
Sprawdź więcej porad o przyprawach: Młynek do przypraw ręczny czy elektryczny? Wybieramy!
Napar z imbiru i kurkumy
Jeśli mowa o zwalczaniu infekcji i zakażeń, wspomnijmy przy tym o prostym sposobie na ich pokonanie – właśnie z użyciem kurkumy i imbiru. Jak pić kurkumę? Aby przygotować napar, który pomoże nam w gorszych zdrowotnie chwilach, wystarczy zaopatrzyć się w kilka składników i akcesoriów, m.in. garnki. Doskonale sprawdzą się do tego naczynia wysokiej klasy, jak garnki Zwieger lub garnki Zwilling.
Imbir i kurkumę obieramy ze skórki. Imbir kroimy w kawałki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Kurkumę ścieramy na tarce, np. jednej z tych, jakie oferuje firma Peugeot, a następnie dodajemy do imbiru. Pamiętajmy przy tym o rękawiczkach – kurkuma mocno barwi, dlatego lepiej chronić ręce! Aby wzmocnić działanie płynu warto dorzucić do niego także sok z cytryny i miód. Dobrym pomysłem jest też zagotowanie herbaty z kurkumy, którą wzbogacimy korzennymi przyprawami, np. cynamonem. Zamiast wody możemy wykorzystać mleko. Z dodatkiem miodu i szczyptą pieprzu taki specyfik również postawi nas na nogi!
Przeczytaj więcej o imbirze: Poznaj właściwości imbiru – z czym go łączyć i dlaczego warto pić herbatę imbirową?
Kurkuma – do czego przyda się w kuchni?
Przyprawa kurkuma jest powszechnie dostępna w formie proszku. Oczywiście możemy ją również zmielić samodzielnie. Wystarczy wyposażyć się w dobrej jakości akcesoria do mielenia, np. młynki Peugeot. Wcześniej korzeń trzeba obrać i wysuszyć. Pamiętajmy więc o tym, by zadbać o odpowiedni sprzęt, np. ostre noże Zwilling lub noże Zwieger, które cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem klientów. Będą one idealne do krojenia takich produktów jak imbir czy kurkuma, czyli dość twardych korzeni. Aby się nie męczyć w czasie krojenia – starajmy się ostrzyć noże na bieżąco. Do jakich potraw kurkuma nada się przede wszystkim? Zdecydowanie sprawdzi się w przypadku kuchni azjatyckiej.
Czy kurkumę można smażyć?
Kurkumę można gotować i można ją także smażyć. Aby dodać ją do smażącego się dania z ryżem, warzywami i mięsem, można ją pokroić, zetrzeć lub użyć w wersji sproszkowanej. Ryż zabarwiony na żółto doda całości charakteru. Kurkuma często stanowi jeden ze składników tak lubianego dania, jakim jest curry. Jest to prosta potrawa, którą przygotujemy szybko i bezproblemowo. Wystarczy kilka warzyw, mleczko kokosowe, imbir, bulion, kurczak i oczywiście curry. Niezbędna będzie też – rzecz jasna – patelnia. Jaki sprzęt wybrać? Warto wspomnieć na naczyniach już wcześniej wymienionych marek, które gwarantują komfort użytkowania. Będą to więc patelnie Zwieger i patelnie Zwilling.
Kurkuma jest składnikiem, który warto mieć w swojej kuchni – nie tylko wtedy, gdy jesteśmy miłośnikami dań opartych na przepisanych z Azji, ale też ze względu na właściwości tej rośliny. Korzystać z niej możemy, przygotowując nawet prosty napar, idealnie sprawdzający się na przeziębienie i grypę.
Przeczytaj także: