Danie chińskie z kurczakiem można przygotowywać na wiele sposobów. Jak dzisiaj serwuję przepis na kurczaka z warzywami i z ryżem. Wszystko przygotowuję w woku, który doskonale rozprowadza aromaty składników po całym daniu. Kurczak po chińsku, podawany z ryżem, przygotowywany z warzywami w sosie sojowym, będzie nie lada gratką dla miłośników kuchni azjatyckiej.
Kurczak po chińsku z woka to danie, które wbrew pozorom nie wymaga użycia zbyt dużej ilości tłuszczu do smażenia. Wykorzystując patelnię wok, musimy ją dobrze rozgrzać z niewielką ilością oleju, aż do jego zadymienia. Dopiero po tym możemy zacząć smażenie składników. Mocno rozgrzany wok pozwala na szybkie przygotowywanie potraw, z zachowaniem naturalnego smaku i aromatu składników, które stają się miękkie i soczyste. Kurczak z warzywami i ryżem to pyszna, chińska potrawa dla każdego!
Reklama
Do przygotowania kurczaka z warzywami w sosie sojowym na pewno przyda Ci się głęboka patelnia wok. Pomieści wszystkie składniki, a jej specjalna budowa zapewni odpowiednią cyrkulację pary wodnej, która nada składnikom miękkości, ale nie pozbawi ich aromatu.
Kurczak po chińsku z warzywami z woka – przepis
Przepis na kurczaka po chińsku z warzywami z woka.
Składniki
- pierś z kurczaka
- marchewka
- por
- cebula
- pieczarki
- czosnek
- kawałek kłącza imbiru
- sezam
- sos sojowy
- tymianek, rozmaryn
- szczypiorek
Dodatkowo
- ryż basmati
Sposób przygotowania
- Kurczaka umyj, pokrój w paski, natrzyj solą, pieprzem i zamarynuj w sosie sojowym. Cebulę pokrój w piórka. Warzywa pokrój w słupki lub w talarki. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki.
- Wyjmij kurczaka z marynaty, posyp ziołami i obtocz w ziarnach sezamu.
- Cebulę podsmaż w woku na kilku kroplach oleju. Imbir obierz łyżeczką. Zetrzyj na tarce do imbiru. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dorzuć do woka. Dodaj kurczaka i razem podsmażaj ok. 5 minut.
- Pieczarki dorzuć do kurczaka, po chwili dodaj marchewkę, a później pora. Dodaj posiekany szczypiorek. Duś wszystko około 20 minut. Przypraw solą i pieprzem. Pod koniec zdejmij pokrywkę, by odparowała ewentualna woda.
- Wymieszaj 50 ml sosu sojowego z łyżką cukru i dodaj do dania.
- Podawaj z ryżem basmati lub makaronem ryżowym.