Włoskie dania są bardzo popularne na całym świecie. Wszyscy uwielbiają je za wyjątkowy smak, a także prostotę, dzięki czemu gotowanie jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu. Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makarony spaghetti czy carbonara. To także sycące risotto, lasagne czy ravioli z różnym nadzieniem. Z Półwyspu Apenińskiego pochodzą także cudowne desery stracciatela i panna cotta. Dowiedz się, czym jeszcze charakteryzuje się kuchnia włoska i rozsmakuj się w daniach rodem ze słonecznej Italii!

Kuchnia włoska jest drugą, obok francuskiej, najbardziej popularną kuchnią europejską. Jest bardzo prosta w przyrządzeniu, a jej przygotowanie będzie jeszcze łatwiejsze, gdy użyjesz do tego odpowiedniego sprzętu, np. sygnowanego marką Ambition. Nie znajdziemy w niej tłustych czy ciężkostrawnych produktów. W kuchni włoskiej wykorzystuje się przede wszystkim warzywa, ryby i owoce morza. Charakteryzuje się używaniem przypraw, takich jak: oregano, bazylia i tymianek, a także wykorzystywaniem oliwy z oliwek i parmezanu.

Reklama

Świętowanie po włosku

Podczas wigilijnej wieczerzy Włosi jedzą 13 potraw, czyli o jedną więcej niż Polacy. W kuchni włoskiej dominują postne potrawy wigilijne – ryby i warzywa przyrządzane w różny sposób, smażone lub duszone. Na talerzach pojawiają się w towarzystwie rozmaitych, typowo italijskich makaronów.

W zależności od regionu mogą to być: spaghetti, lasagne, tortellini, ravioli, gnocchi i innego rodzaju kluski. Nie są to skomplikowane potrawy, a gotowane z pomocą sprzętów firmy WMF, z pewnością się udadzą. Na deser podawane są różnego rodzaju ciasta: babki z bakaliami Panettoni i Pandoro, pierniki Panpepato lub Torrone, nugaty nadziewane czekoladą, orzechami i marcepanem pochodzące z okolic Wenecji.

Lasagne – makaronowa wariacja

Makaron niekoniecznie musi występować w postaci długich nitek, rurek czy świderek. Jego ciekawą alternatywą jest lasagne – to makaron w kształcie dużych, prostokątnych płatów, z którego przygotowuje się potrawę o tej samej nazwie. Może być on uprzednio ugotowany (chociażby w garnkach WMF) albo wykorzystywany na sucho. Kawałki układane są w prostokątnym naczyniu na przemian z farszem. Jest nim najczęściej wieprzowe lub wołowe mięso mielone w sosie pomidorowym, uprzednio podsmażone, do czego świetnie nada się patelnia Ambition. Można ewentualnie dodać do tego sos beszamelowy. Całość jest posypywana serem, najlepiej parmezanem, i zapiekana w piekarniku.

Ravioli z różnorodnym farszem

Kolejnym typowym daniem kuchni włoskiej są niewielkie pierożki z nadzieniem wytrawnym, czyli ravioli. Mogą mieć w środku farsz z sera ricotta albo mięsa, najpopularniejsze są jednak ravioli ze szpinakiem. Do ich przygotowania użyj wyposażenia kuchennego sygnowanego marką Ambition. Dzięki garnkom ugotujesz idealnie miękkie, rozpływające się w ustach pierożki, a wyjątkowa porcelanowa zastawa pozwoli Ci podać danie gościom i domownikom w elegancki sposób. Wszystkie składniki sprawnie pokroisz, używając do tego noży Zwieger.

patelnie


1. Patelnia Zwieger Forte; 2. Patelnia Ambition Nature; 3. Patelnia grillowa WMF Durado

Risotto – ryż na włoski sposób

Włosi mają swój unikalny sposób nie tylko na przyrządzenie makaronu, ale też ryżu. Risotto to potrawa popularna szczególnie w północnej części Italii. Do jej przygotowania fantastycznie sprawdzi się biały ryż o wysokiej zawartości skrobi, może być w postaci krótkich, okrągłych lub średniej długości ziaren. Najpierw zeszklij cebulę na oliwie z oliwek. Możesz to zrobić za pomocą WMF patelni. Do wszystkiego dodaj masła i wina. Risotto gotowane jest z dodatkiem bulionu do uzyskania kremowej konsystencji.

Risotto z grzybami albo kurczakiem

W risotto możesz do ryżu dodać ulubione składniki mięsne i warzywne, żeby danie było jeszcze bardziej sycące i wyrazistsze. Pomidory czy dynie sprawnie pokroisz, używając do tego blendera Russell Hobbs. Jesienią znakomicie smakuje risotto z grzybami, letnią porą dodaj cukinię i paprykę, a jeśli jesteś fanem klasyki, to spróbuj risotto z kurczakiem. Do przysmażenia kawałków kurczaka, które będziesz dodawał do dania, możesz użyć patelni grillowej Zwieger, dzięki której mięso będzie soczyste i ładnie zarumienione.

Kanapka nie musi być nudna – spróbuj panini

Kanapki jemy praktycznie codziennie – na śniadanie, kolację czy jako lunch w pracy i szkole. Gdy brakuje Ci już pomysłów, z czym mógłbyś przyrządzić kromkę chleba, wypróbuj panini. To pyszna kanapka na gorąco, z charakterystyczną, chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Jej bazę stanowi bułka ciabatta, a w środku jest wypełniona mięsem, wędliną, serem albo grillowanymi warzywami. Kombinacji smakowych jest mnóstwo, jedynym ograniczeniem jest Twoja wyobraźnia! Proces przygotowania będzie łatwy i przyjemny z opiekaczem Russell Hobbs, dzięki któremu zapieczesz panini w kilka chwil i będziesz mógł cieszyć się jej świetnym smakiem.

Grudkowate kluski

A może włoska wersja uwielbianych w Polsce kopytek? Gnocco po włosku oznacza „grudę”, a gnocchi to po prostu liczba mnoga od tego słowa. Co region, to inaczej przyrządza się tę tradycyjną potrawę. Jako podstawę gnocchi wykorzystuje się ziemniaki, warzywne purée, ser albo mąkę gryczaną. Najczęściej konsumowane są gnocchi z sosem, dodatek ten jest niemal identyczny, jak do makaronu. Sosy mogą być pomidorowe czy pieczarkowe, chociaż równie często sięga się po zielone pesto z bazylii. Ten dressing z powodzeniem przygotujesz z wykorzystaniem blendera marki Russell Hobbs.

Lody rodem z Italii

Mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego nie stronią od słodyczy i wymyślili swoje własne, unikalne desery. Jednym z nich jest stracciatella, czyli lody śmietankowe lub waniliowe z kawałkami czekolady. To wspaniałe połączenie chłodzącego, mlecznego przysmaku z dostarczającym hormonów szczęścia wyrobem z miazgi kakaowej. Możesz zrobić je sam w domu przy pomocy foremek Tescoma.



1. Nóż Zwieger Obsidian; 2. Foremki silikonowe Tescoma; 3. Garnek WMF Function z pokrywą do odcedzania

Najpopularniejszy włoski deser

Panna cotta wywodzi się z północnych Włoszech, ale cieszy się uznaniem entuzjastów słodkości na całym świecie. To śmietanka podgrzewana razem z żelatyną i różnymi dodatkami. Tak przygotowaną masę przekłada się do okrągłej foremki (doskonale sprawdzą się do tego produkty firmy Tescoma), a następnie otrzymaną w ten sposób babeczkę dekoruje się owocami. W ogóle przyjacielem każdego początkującego cukiernika jest producent sprzętów kuchennych Tescoma, który oferuje blachy i tortownice do pieczenia.

Kuchnia włoska – dla każdego coś dobrego

Najbardziej znanymi daniami kuchni włoskiej są z pewnością pizza i makarony, ale nie są to jedyne pyszne potrawy, jakimi mogą się pochwalić kucharze z Italii. Warto spróbować także pierożków z farszem ravioli, risotto, czyli kremowego ryżu albo klusek gnocchi. Na deser wybierz panna cottę, a na pewno się nie zawiedziesz. W przygotowaniu wszystkich dań pomogą Ci akcesoria kuchenne znajdujące się w ofercie firm WMF czy Zwieger, w szczególności pojemne garnki z pokrywą do odcedzania wody i ostre noże. Zaopatrz się w oliwę z oliwek, bazylię, oregano i do dzieła! Zakochaj się we włoskiej kuchni!


Przeczytaj także:

No votes yet.
Please wait...