Proste desery często cieszą i smakują najlepiej – poniższy przepis na ciastka maślane są na to najlepszym dowodem. Bardzo delikatne, kruche, rozpływają się w ustach… a w dodatku łatwiutkie do wykonania. Spróbujcie!
Do wykonania kruchych ciasteczek wykorzystać można maszynkę do ciastek i zdobień, którą wystarczy wypełnić gotowym ciastem oraz wybrać rodzaj ulubionego wzoru. Produkcja kruchych pyszności jest naprawdę szybka, a poza tym maszynka umożliwia utrzymanie kuchni w czystości podczas pieczenia. Służy również do wykonania wzorków na ciasteczkach – spójrz na moje zdjęcia! Te ciasteczka maślane wyglądają jak ze sklepu! Ich zdobienie było naprawdę proste 🙂
Reklama
Kruche ciasteczka maślane – przepis
Składniki
- 3 duże jajka (lub 4 przeciętnej wielkości)
- Kostka masła
- Pół opakowania proszku do pieczenia
- 4 kubki mąki pszennej
- 1,5 kubka cukru
Sposób przygotowania
- Do dużej miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki, dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka.
- W garnuszku roztapiamy kostkę masła i po roztopieniu wlewamy do miski. Powstałą masę ugniatamy.
- Wkładamy do lodówki na godzinę.
- Wyciągamy i robimy wzorki za pomocą maszynki do ciastek.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy 10-15 min. Gdy się zarumienią, wyciągamy i pałaszujemy 😉