Krokiety wigilijne z kapustą, pieczarkami i garścią leśnych grzybów to przepis, który warto wykorzystać nie tylko na święta, ale również jako zwykłe danie obiadowe. Krokiety możesz przygotować z samymi pieczarkami lub z samymi grzybami leśnymi. Podać solo lub polane sosem. Kluczem do sukcesu jest odpowiednio przygotowany farsz, ale również ciasto na naleśniki. Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami? Zapraszam na przepis!
Krokiety z kapustą, pieczarkami i grzybami leśnymi kojarzą mi się przede wszystkim z Wigilią. Wtedy to wszystkie aromaty i zapachy wypełniają nie tylko kuchnię, ale i cały dom. Leśne grzybki, kapusta, przyprawy… Uwielbiam ten czas. 🙂 Nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis na krokiety wykorzystać na zwykły obiad lub na popołudniową przekąskę. Możemy podać je wtedy z sałatkami, surówkami i sosem (słodko-kwaśnym, pieczeniowym czy jogurtowym). Naleśniki na krokiety możemy przygotować sobie już wcześniej – trzymane w lodówce na pewno się nie popsują. Krokiety z kapustą i pieczarkami, wzbogacone garścią suszonych, leśnych grzybów są naprawdę smakowite! Zobacz przepis!
Co będzie potrzebne do przygotowania dania? Na pewno misker, który dokładnie połączy wszystkie składniki na naleśniki, a także nieprzywierająca patelnia – patelnia do naleśników, ale i patelnia głęboka do smażenia wszystkich składników na farsz.
Przepis na krokiety z kapustą i pieczarkami
Notatki
Krokiety możesz podawać na Wigilię, ale również na zwykły obiad. Smacznego!
Składniki
Naleśniki do krokietów:
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 4 szklanki mąki
- szczypta soli
- szczypta cukru
Farsz do krokietów:
- 30 dag pieczarek
- 30 dag kiszonej kapusty
- garść suszonych, leśnych grzybów
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mąki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Naleśniki do krokietów
- Do miski wbij jajka, dodaj sól i cukier i zacznij miksować. Stopniowo dodawaj mleko, a później dodawaj mąkę, cały czas miksując. Ciasto na krokiety powinno być dość luźne, jeśli jest zbyt gęste, dolej mleka.
- Rozgrzej patelnię z olejem, smaż cienkie naleśniki.
Farsz do krokietów z kapustą i grzybami
- Suszone grzyby umyj, namocz w zimnej wodzie przez parę godzin. Po tym czasie przełóż je do garnka i gotuj ok. 1 godziny na wolnym ogniu. Odcedzone posiekaj.
- Kapustę kiszoną drobno posiekaj, gotuj w małej ilości wody ok. 15 minut do miękkości. Odsącz na sitku.
- Pieczarki umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Rozgrzej masło na patelni, zeszklij cebulkę, dodaj pieczarki i smaż około 10 minut. Dorzuć odsączoną kapustę i posiekane grzyby leśne. Duś pod przykryciem 10 minut.
- Pod koniec posyp odrobiną mąki i wymieszaj – dzięki temu farsz będzie bardziej zwarty.
Smażenie krokietów
- Na każdego naleśnika nakładaj porcję farszu, zawijaj, tak by składniki nie wydostały się na zewnątrz.
- Obtocz w jajku i bułce tartej.
- Smaż z obu stron, aż nabiorą złotego koloru.