Jeśli chcesz zaskoczyć swoją drugą połówkę i przygotować dla niej kolację, to mam dla Ciebie przepis na krewetki smażone w sosie śmietanowym z makaronem. To idealny pomysł na tego typu okazję – pod warunkiem, że Twój partner/-ka lubi owoce morza. To danie nie tylko ładnie wygląda na talerzu, ale też genialnie smakuje.
Jest proste w przygotowaniu i wbrew pozorom nie potrzeba zbyt wiele czasu, żeby je przygotować. Jeśli chcielibyście do takiej kolacji podać wino, to białe świeże rześkie będzie najlepszym wyborem. Makaron ze smażonymi krewetkami w sosie śmietanowym świetnie skomponuje się z domowymi grzankami czosnkowymi, które uwydatnią smak krewetek. Poniższy przepis możesz wykorzystać nie tylko od święta, ale także na co dzień, na przykład na obiad. Zabieramy się do pracy!
Reklama
To, co może Wam się przydać:
- Patelnia głęboka, na której bez problemu połączycie ze sobą wszystkie składniki.
- Garnek do makaronu w towarzystwie łyżki do makaronu zdecydowanie ułatwi uzyskanie pożądanego al dente.
Krewetki smażone w sosie śmietanowym z makaronem – przepis
Persons
2
Składniki
- 250 g mrożonych krewetek
- 4 ząbki czosnku
- Dwie łyżki masła
- 50 g pieczarek
- 1 papryczka chilli (może być suszona)
- 200 ml śmietany 30%
- Makaron wstążki
- Natka pietruszki
- Sól, pieprz
- Garść ulubionej sałaty
- 200 ml białego wina półwytrawnego
Sposób przygotowania
- Rozmrażamy i czyścimy krewetki. Odcinamy ogonki. Osuszamy.
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
- Obieramy i kroimy pieczarki.
- Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy krewetki oraz papryczkę chilli i całość podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki, przyprawiamy je odrobiną soli i smażymy przez chwilę na małym ogniu.
- Podlewamy całość winem i smażymy aż do odparowania wina.
- Wlewamy śmietanę, dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Na koniec dodajemy ugotowany wcześniej makaron oraz opcjonalnie posiekaną natkę pietruszki i umyte liście sałaty. Dodajemy sól i pieprz. Całość mieszamy i zostawiamy na małym ogniu jeszcze przez kilka minut.