Krewetki to zdecydowanie jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych owoców morza. Są również stosunkowo łatwo dostępne, dlatego wiele osób prędzej czy później decyduje się na ich samodzielne przyrządzenie w domu. A warto dodać, że wbrew przekonaniu, wcale nie jest to trudne zadanie! Dzisiaj odpowiemy na najczęściej pojawiające się pytania: krewetki – jak zrobić, jak obrać? Dlaczego warto włączyć je do swojej diety?
Krewetki zasmakują również tym osobom, które nie pałają ogromną sympatią do owoców morza. Jest to zasługą ich wyjątkowo łagodnego, delikatnego smaku, trafiającego w niemalże każde podniebienie! Oczywiście wiele zależy tutaj od sposobu ich przygotowania i podania. Z artykułami kuchennymi i przyborami marek takich jak Zwieger czy Tescoma będzie to jednak proste i przyjemne! Zanim zdecydujesz się na obiad lub kolację z krewetkami w roli głównej, sprawdź, pomiędzy jakimi gatunkami możesz wybierać, na co zwrócić uwagę przy ich zakupie oraz co należy zrobić przed ich smażeniem!
Jakie krewetki wybrać?
- Krewetki tygrysie (krewetki królewskie, „Black Tiger”) – są to jedne z największych, a przy tym najsmaczniejszych krewetek. Niektóre osobniki mogą sięgać nawet 30-40 cm. Najczęściej łowi się je w Oceanie Spokojnym i Indyjskim. Krewetki tygrysie charakteryzują się jędrnym mięsem oraz szaro-zielonkawymi pasami.
- Krewetki białe (krewetki królewskie, „Vannamei”) – krewetki białe, podobnie jak krewetki tygrysie występują w gastronomi pod nazwą krewetek królewskich. Mają biało-szarą barwę, delikatnie słodki smak oraz konsystencję mięsa.
- Krewetki północnoatlantyckie – łatwo dostępne, o nieco mniejszych rozmiarach, osiągających po ok. 16 cm. Występują głównie w wodach Atlantyku oraz Pacyfiku.
- Krewetki Garnella (Crangon) – krewetki tego rodzaju występują we wszystkich morzach na terenie Europy, również w Bałtyku. Charakteryzują się niewielkimi rozmiarami, wynoszącymi maksymalnie 9 cm.
W Polsce krewetki są dostępne najczęściej w postaci mrożonej. Przy zakupie nie możesz zatem posłużyć się węchem, jak i dostrzec dokładnych różnic w ich wyglądzie. Zwróć jednak uwagę na ilość i charakter lodowej glazury. Powinna mieć ona jednakową grubość na całej powierzchni, odznaczać się transparentną powierzchnią oraz nie występować w zbyt dużej ilości – w innym przypadku zapłacisz niepotrzebnie za lód.
Jeśli kupujesz natomiast krewetki w postaci niemrożonej, muszą odznaczać się one świeżym zapachem, tzn. „morskim”, a nie rybim. O ich świeżości dużo powie Ci także wygląd pancerza – jakiekolwiek plamy, przebarwienia, uszkodzenia, czy lepkość są sygnałem, że lepiej zrezygnować z zakupu.
Czy krewetki są zdrowe?
Swoją popularność krewetki zawdzięczają nie tylko walorom smakowym, całkiem przystępnej cenie oraz dużej dostępności, ale przede wszystkim cennym właściwościom! Odpowiadając zatem na pytanie, czy krewetki są zdrowe – zdecydowanie tak!
Krewetki to przede wszystkim źródło łatwo przyswajalnego białka. Na 100 g przypada go średnio od 17 do 22 g. Są również lekkostrawne i wyróżniają się niską kalorycznością (ok. 100 kcal na 100 g). W krewetkach znajdziemy sporą ilość witamin z grupy B (B3, B6, B12), kwasy omega-3, potas, jod, selen, czy fluor. W mniejszych ilościach jest to także magnez, cynk oraz żelazo.
Krewetki – jak je obrać?
- W przypadku krewetek mrożonych pierwszym krokiem w ich przygotowaniu jest rozmrożenie. Naturalne, stopniowe. Bez zalewania ciepłą wodą.
- Krewetki dostępne w sklepach są przeważnie obrane z pancerzy. Krewetki z pancerzami należy jednak obrać rękami.
- Oderwij głowę (główki nie są jadalne!), a następnie delikatnie obierz krewetkę z chitynowego pancerza.
- Za pomocą noża, po nacięciu krewetki wzdłuż grzbietu, wyjmij również znajdującą się tam „czarną żyłkę”, będącą przewodem trawiennym skorupiaka. Możesz wykorzystać do tego precyzyjne i ostre noże Zwilling.
- Po tych czynnościach jedynym dodatkowym elementem, który powinien pozostać, jest ogonek – w zależności od tego, w jaki sposób chcesz podać krewetki, możesz go zostawić lub usunąć. Aby usunąć ogonek, należy go nacisnąć na łączeniu z tułowiem oraz delikatnie przekręcić.
- Przepłucz krewetki w wodzie i osusz.
Krewetki – jak przyrządzić?
Jeśli planujesz przyrządzić krewetki, zrobisz to na wiele różnych sposobów. Możesz podawać je jako krewetki z grilla lub smażone krewetki na maśle. Do ich przygotowania przyda Ci się wtedy patelnia Zwieger. Są to najpopularniejsze formy serwowania tych skorupiaków.
Inną możliwością na przyrządzenie krewetek jest ich duszenie lub gotowanie. Do tego procesu warto wykorzystać Tescoma garnek lub wok. Nie jest również rzadkością wykorzystywanie ich w postaci cienkich plasterków jako jeden ze składników sushi – tak krewetki spożywają Japończycy. Krewetki są ponadto składnikiem bardzo popularnej chińskiej potrawy – pierożków dim sum, w których uzupełniają mięsny farsz.
Krewetki – proste i szybkie dania ze skorupiakami
Przygotowanie krewetek w najprostszej postaci zajmie Ci tylko chwilę. Wystarczy, że doprawisz je solą, pieprzem i cytryną oraz usmażysz na odrobinie masła lub oleju rzepakowego, z dodatkiem drobno posiekanego czosnku. Samo smażenie krewetek powinno trwać ok. 2-3 minut. Krewetki z czosnkiem możesz serwować następnie z sałatką, makaronem, ryżem lub chrupiącą bagietką.
Krewetki w tempurze (krewetki w cieście, panierce)
Potrzebne składniki (porcja dla 1-2 osób):
- Krewetki – ok. 20-24 sztuk,
- 500 ml zimnej wody gazowanej,
- 1-2 jajka,
- ¾ szklanki mąki pszennej i ¾ szklanki mąki ziemniaczanej,
- Szczypta soli i pieprzu,
- Olej (ryżowy, kokosowy lub rzepakowy) oraz Tescoma patelnia do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Opłucz i przygotuj krewetki zgodnie z instrukcją wskazaną powyżej.
- Przygotuj ciasto. Do miski wlej zimną wodę gazowaną, dodaj jajko oraz dwa rodzaje mąki. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj, do uzyskania konsystencji gęściejszej niż ciasto naleśnikowe.
- Rozgrzej patelnie.
- Obtocz krewetki w mące, a następnie w przygotowanym cieście.
- Smaż krewetki na głębokim tłuszczu przez ok. 3-4 minuty, do zarumienienia.
Jeśli lubisz krewetki w cieście lub panierce, możesz spróbować przygotować je w panko – oryginalnej japońskiej panierce z białego chleba bez skórki. To, co ją wyróżnia, to dużo lepsza chrupkość zwykłych tartych bułek. Panko musi być jednak przechowywana w szczelnych, hermetycznych warunkach. Świetnie nadają się do tego Brabantia pojemniki.
Krewetki z makaronem i pomidorkami
Potrzebne składniki (porcja dla 2 osób):
- 200 g krewetek
- 200 g pomidorków koktajlowych
- Duży ząbek czosnku
- Natka pietruszki (opcjonalnie bazylia, podawana na samym końcu)
- 150 g makaronu do spaghetti
- 50-60 ml białego wina
- Olej do smażenia
- 2 łyżki masła
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Opłucz i przygotuj krewetki zgodnie z instrukcją wskazaną powyżej.
- Posiekaj czosnek i dodaj go na rozgrzaną patelnię z oliwą. Smaż do delikatnego zarumienienia.
- Zagotuj wodę na makaron np. w garnku Zwieger. Makaron należy gotować do postaci al dente.
- Na patelnię dodaj krewetki i masło, doprawiając je solą i pieprzem. Zwiększ nieco ogień i smaż całość przez ok. 2-3 minuty. Pamiętaj o zmianie stron i mieszaniu.
- Dodaj wino, a następnie natkę pietruszki oraz pomidorki i smaż jeszcze przez ok. 1 minutę.
- Przełóż na patelnię ugotowany makaron, wymieszaj całość i przez chwilę podgrzewaj (możesz w tym momencie dodać również trochę wody pozostałej po ugotowaniu i odcedzeniu makaronu).