Kotlety z gotowanych ziemniaków, szynki i sera żółtego to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Szczególnie, jeśli chcesz wykorzystać ugotowane ziemniaki pozostałe z poprzedniego obiadu. Jak zrobić kotlety serowo – ziemniaczane? Mam dla Ciebie świetny przepis!
Kotlety nie zawsze muszą być schabowe! Kotleciki z gotowanych ziemniaków są świetną alternatywą dla mięsa, a w dodatku bardzo smaczną i sycącą. To również dobry sposób na wykorzystanie pozostałych po poprzednim obiedzie ziemniaków. Zamiast wyrzucać, warto przygotować z nich pyszne, ziemniaczane kotlety z serem i szynką. Możesz pójść na łatwiznę, krojąc ser i szynkę w kosteczkę i mieszając je z gniecionymi ziemniaki. Ale możesz również przygotować wykwintne przekąski – kotlety ziemniaczano-serowe nadziewane plastrami szynki. Możesz serwować je jako dodatek do obiadu, ale i jako przekąski na imprezie.
Lista przydatnych akcesoriów:
- ugniatacz do ziemniaków – pomoże nam ugnieść ugotowane ziemniaki na puree.
- patelnia nieprzywierająca – by smażyć kotleciki ziemniaczane na niewielkiej ilości tłuszczu.
Przepis na kotlety ziemniaczane z serem i szynką
Notatki
Kotlety ziemniaczane z żółtym serem i szynką to naprawdę syta przekąska. Z czym podawać? Najlepiej z sosem grzybowym, pieczarkowym lub koperkowym. Do takich kotlecików pasuje też gotowana marchewka z groszkiem.
Składniki
- 600 g ugotowanych ziemniaków
- 130 g mąki
- 2 żółtka
- 4 plastry szynki
- 4 plastry sera gouda
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- olej do smażenia
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania
- Ugotowane ziemniaki ugnieć porządnie ugniataczem do ziemniaków, tak aby nie było żadnych grudek.
- Puree zagnieć z mąką, żółtkami i przyprawami.
- Ciasto ziemniaczane podziel na dość duże kawałki (kulki) i rozwałkuj na maksymalnie 0,5 cm plastry.
- Na połowie placków ułóż plastry szynki i sera, przykryj drugą połową. Zlep obie części, by ze środka nie wystawał ser ani szynka.
- Kotleciki obtocz w bułce tartej i smaż z każdej strony po 5 minut.