Kotlet schabowy jest znany w każdym polskim domu. Myślę, że niejedna osoba cały tydzień z tęsknotą czeka na niedzielne odwiedziny u babci i skosztowanie tego pysznego dania. Jeśli wasze próby odtworzenia babcinych schabowych kończą się fiaskiem, mam dla Was ratunek – przepis na kotlety schabowe w panierce moczone w mleku.
Moczenie mięsa w mleku sprawi, że stanie się ono niezwykle delikatne. Cebula zapewni jeszcze lepsze doznania smakowe. To, o czym należy pamiętać podczas robienia kotletów schabowych, to grubość panierki – nie możemy przesadzić, zwłaszcza z ilością bułki tartej. Wchłania ona tłuszcz z patelni, a tym samym podnosi kaloryczność posiłku. Z czym podawać kotlet schabowy? Z pewnością doskonale znacie odpowiedź na to pytanie – z ziemniakami, kapustą zasmażaną lub mizerią czy buraczkami.
Reklama
Co może Ci się przydać?
Kotlet schabowy w panierce moczony w mleku – przepis
Persons
4
Czas Przygotowania
2 godzin/y, 15 minut/y
Total Time
2 godzin/y, 15 minut/y
Składniki
- 600 g schabu bez kości
- Sól i pieprz
- Cebula
- Mleko do namoczenia
- 2 łyżki mąki
- 5 łyżek bułki tartej
- 2 jajka
- Smalec lub olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Usuń białą błonkę z mięsa, pokrój na grube plastry, następnie rozbij je tłuczkiem.
- Rozbite mięso umieść w miseczce z mlekiem, solą, pieprzem i plastrami cebuli. Pozostaw na minimum dwie godziny. Można zrobić to dzień wcześniej i zostawić na całą noc.
- Wyjmij kotlety z wody, osusz je ręcznikiem papierowym, a następnie przypraw pieprzem i niewielką ilością soli.
- Obtocz je w mące, później w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
- Usmaż na patelni – najpierw 5 minuty (po 2,5 min na każdej ze stron) na większym ogniu, po czym zmniejsz ogień i smaż kolejne 5 minut.