Jesień na dobre zadomowiła się już za oknami. Możemy jednak zaprosić ją także do domów również w inny sposób – wraz z marką Staub. W asortymencie francuskiego producenta czekają na nas solidne, tradycyjne naczynia żeliwne w pięknych, jesiennych kolorach. Żurawina, ciemna zieleń, pomarańcz oraz czerwień to tylko niektóre z dostępnych barw. Sprawdźmy, jakie naczynia i akcesoria znajdziemy zatem w jesiennej ofercie Staub!
Gotowanie w naczyniach, które nie tylko zachwycają nas swoimi właściwościami użytkowymi, ale także designem, gwarantuje podwójną przyjemność i radość. Wie o tym doskonale producent Staub, który zdecydowanie nie boi się kolorów. Przyrządzając posiłki z francuską marką, możemy być przez to pewni, że nasza kuchnia błyskawicznie wypełni się całą paletą barw, oddziałującą na wszystkie zmysły.
Gotuj po francusku z marką Staub
Jeśli do tej pory raczej unikaliśmy żeliwnych naczyń, marka Staub, jak żadna inna, pomoże nam zmienić nastawienie do tego materiału! Francuski producent z Alzacji mimo stosunkowo niewielkiego stażu na rynku żeliwa, szybko pozostawił konkurencję w tyle! Firma została założona w roku 1974 i od samego początku działalności narzuciła dynamiczne tempo rozwoju. Niezwykle solidne, trwałe materiały wzbogaciła o szereg dodatkowych funkcjonalności i innowacyjnych, rewolucyjnych rozwiązań.
Wtedy też okazało się, że w solidnych i masywnych garnkach, rondlach, patelniach oraz brytfannach z żeliwa Staub możemy przyrządzać również dania lekkie, smażone na minimalnej ilości tłuszczu. Bez ryzyka przypaleń, przywierania, czy uszkodzenia. Gotowanie w żeliwnych naczyniach pozwala wydobyć tradycyjny, wyjątkowy smak każdej potrawy, zapewniając niezapomniane doznania!
Oczywiście produkty marki Staub zasługują na uwagę nie tylko ze względu na swoje właściwości, ale i niepowtarzalny wygląd. Bogactwo kolorów, połyskujące, szkliwione, emaliowane powłoki oraz starodawne formy sprawiają, że francuskich naczyń z żeliwa nie da się pomylić z żadnymi innymi. Na tym jednak nie kończy się oferta producenta. W przygotowanym asortymencie czekają na nas również m.in. naczynia z ceramiki oraz silikonowe i drewniane przybory kuchenne.
Żeliwne naczynia Staub, czyli jak polubić żeliwo w kuchni
Nie da się ukryć, że wielu z nas podchodzi do żeliwa w dość nieufny, zdystansowany sposób. Niektórym wciąż kojarzy się ono z ciężkimi, nie do końca ładnymi, starymi garnkami, których w kuchniach używały nasze prababcie i babcie. Marka Staub postanowiła odczarować taki obraz żeliwnych naczyń. Dziś możemy śmiało stwierdzić, że zrobiła to z sukcesem!
Marka zadbała o staranną, atrakcyjną formę, precyzyjne wykończenia oraz przede wszystkim kolory. To właśnie one sprawiają, że ciężkie naczynia żeliwne Staub o tradycyjnym wyglądzie przyciągają uwagę i wyróżniają się na tle dostępnego dziś asortymentu. Jeśli chcemy wprowadzić do codziennych lub świątecznych posiłków i spotkań jeszcze więcej radości, żeliwne naczynia tej marki zrobią to w kilka chwil! Intensywna pomarańcz, głęboki kobalt, morski, ciemna zieleń, gorąca czerwień, a może elegancki granat? Takich barw nie znajdziemy nigdzie indziej! A dla tych, którzy preferują klasykę, producent przygotował bardziej stonowaną paletę – biele, czernie, szarości.
Francuskie naczynia z żeliwa, które warto poznać
W naszej ofercie nie zabrakło prawdziwych bestsellerów marki Staub. Jest to w szczególności seria La Cocotte. Składają się na nią okrągłe garnki z pokrywami oraz owalne brytfanny. Ich klasyczny, minimalistyczny design, wyraźnie zarysowane krawędzie oraz niesamowicie precyzyjne wykończenia są w stanie oczarować każdego użytkownika. Elementami rozpoznawczymi naczyń Staub pozostają niklowane uchwyty oraz tłoczone grawery zdobiące pokrywy.
Jeśli jednak w kręgu naszych zainteresowań mieszczą się naczynia o prawdziwie tradycyjnym designie, są one dostępne w serii Gift Giving. Z jednej strony pod względem formy pozostają zbliżone do La Cocotte, z drugiej jednak wyróżniają je inne, delikatniejsze wykończenia. To przede wszystkim zasługa miękkich, obłych linii oraz płynnych przejść pomiędzy korpusem a uchwytami. Garnki i brytfanny Gift Giving nie posiadają niklowanych uchwytów na pokrywach. Zastąpiły je modele żeliwne, które nadają naczyniom spójnego, jednolitego wyglądu oraz starodawnego charakteru.
Jak gotuje się w żeliwnych naczyniach Staub?
W tym miejscu nie możemy pominąć również cech, jakimi wyróżniają się garnki, patelnie oraz naczynia do zapiekania wykonane ze stopu żelaza i węgla. Marka Staub połączyła doskonałe właściwości żeliwa z innowacyjnymi technologiami oraz rozwiązaniami. Otrzymała w ten sposób znakomite pod względem jakości i zastosowania produkty!
Możliwość użycia na wszystkich rodzajach kuchenek
Żeliwne naczynia francuskiego producenta zostały stworzone z myślą o każdym rodzaju płyty grzewczej. Oznacza to, że produkty Staub nadają się do użytku na kuchence gazowej, ceramicznej, elektrycznej, a nawet… indukcyjnej! Nie musimy zatem obawiać się, że podczas remontu kuchni i wymiany źródła ciepła, staniemy dodatkowo przed koniecznością zakupu nowego kompletu do gotowania. Żeliwne garnki, brytfanny, czy patelnie znajdą swoje zastosowanie w każdym domu!
Najwyższa trwałość i żaroodporność
Żeliwo cechuje się także ponadprzeciętną trwałością i solidnością. Jest to materiał odporny na uszkodzenia, odpryski, czy zniekształcenia. Może być również narażany na wysokie temperatury. Żeliwne naczynia są dlatego przystosowane do użytku w piekarniku i mycia w zmywarce. Grube ścianki oraz masywna forma sprawiają ponadto, że produkty z żeliwa błyskawicznie się nagrzewają i równie szybko gotują, duszą, smażą, pieką. O wiele szybciej niż inne naczynia!
Dla niektórych przeszkodą w użytkowaniu naczyń żeliwnych staje się ich waga. Z drugiej jednak strony, cięższa forma naczyń ma także swoje zalety. Przekłada się na ich zwiększoną trwałość, a także wygodę podczas gotowania. Przykładowo, w większości nie musimy przytrzymywać ich ręką, aby szybko i energicznie przemieszać potrawę.
Powłoka non stick wewnątrz naczyń Staub
Produkty pochodzące z oferty marki Staub zostały również pokryte od wewnątrz nieprzywierającymi powłokami. Dzięki nim dania nie przypalają się i nie przywierają do powierzchni. Możemy smażyć je także na minimalnej ilości tłuszczu. Same naczynia stają się przy tym łatwiejsze w czyszczeniu.
Wypustki na pokrywkach Staub
Spody idealnie przylegających do krawędzi wieczek pokrywa unikalna faktura w formie wypustek. Ich obecność pozwala zbierać wilgoć podczas gotowania i w ten sposób doskonale nawilżać każdą przyrządzaną potrawę. Nawet o 10% więcej niż inne, tradycyjne pokrywki!
Emaliowana powierzchnia zewnętrzna
Naczynia pokrywa z zewnątrz emaliowana powłoka. Nie tylko nadaje im ona pięknego, eleganckiego wyglądu, ale wpływa również na znakomitą trwałość oraz odporność na wysokie temperatury.
Naczynia Staub do wszechstronnego użytku
Żeliwne naczynia Staub możemy użytkować na wiele sposobów. Świetnie nadają się do gotowania, smażenia, duszenia, zapiekania, a nawet grillowania. Szybko okaże się, że będziemy sięgać po nie znacznie częściej niż tylko od święta!
Naczynia Staub z ceramiki – w kręgu tradycji
W ofercie francuskiego producenta znajdziemy również bogaty przekrój tradycyjnych naczyń wykonanych z ceramiki, pokrytych z zewnątrz warstwą emalii. Są to garnki oraz brytfanny do zapiekania, a także kuchenne akcesoria. Miseczki, kubki, formy do pieczenia, dzbanki, baryłki, dozowniki na przyprawy oraz wiele innych. Wszystko, czego tylko potrzebujemy do wspólnego gotowania i radosnego spędzania czasu przy zastawionym stole. Tutaj również nie zabrakło wyrazistych, soczystych kolorów oraz atrakcyjnych form.
Ceramika, podobnie jak żeliwo, jest materiałem trwałym, odpornym na uszkodzenia, zarysowania, odpryski oraz działanie wysokich temperatur. Pozostaje ponadto bezpieczna w kontakcie z żywnością oraz higieniczna. Ceramiczne i żeliwne naczynia Staub stanowią idealną propozycję dla wszystkich osób, które chcą zaznać tradycyjnego smaku ulubionych potraw. Wyjątkowo solidne naczynia o starodawnym charakterze dzięki wykorzystaniu innowacyjnych rozwiązań pozwalają czerpać z gotowania to, co najlepsze!