Kotlety mielone to ponadczasowe danie, uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Świetnie sprawdzą się jako niedzielny obiad, zwłaszcza w towarzystwie puree ziemniaczanego. Klopsy doczekały się już wielu odsłon, a wariacje na ich temat wydają się nie mieć końca. Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować przepis na gotowane klopsy mielone w sosie koperkowym.
To danie, które nigdy mi się nie znudzi. Często do niego wracam po eksperymentach kulinarnych – mniej lub bardziej udanych – i zawsze mi smakuje. To, co kluczowe, to dobrej jakości mięso. Najlepiej, gdybyśmy sami je zmielili, żeby mieć pewność, co wchodzi w jego skład. Przepis przewiduje gotowanie klopsów, ale bez problemu możemy je także usmażyć. Do dzieła!
Reklama
To może Ci się przydać:
Gotowane klopsy mielone w sosie koperkowym – przepis
Persons
4
Składniki
- 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub z indyka)
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- Przyprawy: sól, pieprz, majeranek
- Ząbek czosnku
- 1 litr bulionu
- Pęczek koperku
- 250 ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania
- Do mięsa mielonego dodaj jajko, bułkę tartą, przyprawy i drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszaj.
- Uformuj klopsiki i wrzuć je do gorącego bulionu i ugotuj.
- W międzyczasie umyj i posiekaj drobno koperek.
- Ugotowane klopsiki wyciągnij na talerz.
- Wymieszaj dwie łyżki mąki ze śmietaną, szczyptą soli i zalej chochelką gorącego bulionu. Wlej do reszty bulionu i dokładnie wymieszaj. Do tak przygotowanego sosu wrzuć pulpety i podgrzej na małym ogniu.
- Świetnie smakują w towarzystwie puree ziemniaczanego.
Sprawdźcie także nasz prosty przepis na ziemniaki puree, które będą doskonałym dodatkiem do tego typu obiadu. Smacznego!