Kawa po wiedeńsku w oryginalnym wydaniu jest mocnym naparem z dodatkiem kostek czekolady, bitą śmietaną i posypką. Najczęściej w tej roli występuje starta czekolada, cynamon lub kakao.

Kawa po wiedeńsku słynie ze swojej wyjątkowej mocy, a przyrządzić ją można używając akcesoriów kawowych Bialetti:

Reklama

  • Zmielona kawa i kawiarka Bialetti, dzięki którym przygotujemy espresso,
  • tabliczka gorzkiej czekolady,
  • śmietanka, ale może też być mleko,
  • kakao lub cynamon.

Jak podawać kawę po wiedeńsku?

  1. Pierwszym krokiem jest podgrzanie śmietanki, do której dodajemy czekoladę i cukier.
  2. Całość podgrzewamy, pilnując, aby nie doszło do wrzenia.
  3. Po zdjęciu z kuchenki garnuszka dodajemy do płynu kawę.
  4. Oryginalnie kawę wiedeńską podaje się z bitą śmietaną, którą dodaje się na sam koniec.

Kawa po wiedeńsku może być podawana zarówno w wersji gorącej, jak i schłodzonej z lodami waniliowymi.

Ocena: 5.0/5. Oddano 1 głos.
Please wait...