W Szwecji kawa jest niezwykle popularnym napojem, spożywanym przez mieszkańców tego kraju w naprawdę bardzo dużych ilościach. Pora dowiedzieć się, czym jest słynna „kawa po szwedzku”!
Kawa po szwedzku, czyli oryginalna kawa z jajkiem. Do przygotowania kawy po szwedzku będziesz potrzebować:
Reklama
- 1 świeże jajko;
- 2 szklanki wody;
- 2 duże łyżki świeżo mielonej kawy;
- Sito/zaparzacz french press (np. marki Bialetti);
- Garnek;
- Opcjonalnie cukier/mleko.
Sposób przygotowania szwedzkiej kawy z jajkiem:
- Wlej 1 szklankę wody do garnka i podgrzej do zagotowania.
- Następnie wbij jajko do szklanki.
- Połącz jajko z kawą i mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Do gotującej się w garnku wody dodaj przygotowaną mieszankę, przez cały czas mieszając.
- Gotuj całość przez ok. 5 minut i co jakiś czas mieszaj.
- Dodaj drugą szklankę wody i gotuj przez kolejne 3 minuty.
- Po tym czasie ściągnij kawę z palnika i przelej przez sito lub przeciśnij w Bialetti french press. W ten sposób pozbędziesz się fusów.
Zobacz także jak przyrządzić inne rodzaje kawy!