Kawa barraquito jest jedną z najsmaczniejszych i najbardziej efektownie wyglądających kaw. Składa się z mleka skondensowanego, espresso, likieru cytrusowego i mlecznej pianki, a popularna jest głównie w Hiszpanii. Jak się ją robi i jakich narzędzi trzeba do niej użyć?
Jakich składników użyć do kawy barraquito?
- Mleka skondensowanego – najlepiej użyć słodzonego mleka o zawartości 8% tłuszczu.
- Likieru – oryginalnie powinien to być hiszpański likier o smaku cytrusowo-waniliowym, o pomarańczowym lub złotym kolorze, ale może to też być zwykły likier kawowy.
- Espresso – najlepiej przygotuj je w kawiarce Bialetti.
Jak zrobić kawę barraquito?
- Na początek wlej mleko skondensowane.
- Następnie, po łyżce, wlej likier.
- Kolejny krok to espresso. Również wlej je po łyżce, po ściance!
- Przykryj espresso spienionym mlekiem 2% lub 3,5% – idealny będzie do tego spieniacz do mleka Bialetti.
- Mleko powinno być podgrzane do 60-70 stopni Celsjusza.
- Całość następnie posyp cynamonem i zwieńcz skórką z cytryny lub limonki.
- Na koniec warto kawę barraquito podawać w przezroczystej wysokiej szklance – warto nacieszyć oko wspaniałym wyglądem tej wyjątkowej kawy.
Zobacz także:
Reklama