Kawa americano pojawia się w kartach menu wszystkich kawiarni oraz restauracji. Możemy smakować jej w domu i niemalże dowolnym miejscu poza nim – zarówno w kraju, jak i na świecie. Co dokładnie kryje się pod pojęciem kawa americano oraz w jaki sposób ją przyrządzić?
Kawa americano – niekoniecznie z USA!
Kawa americano to czarna kawa przyrządzana z użyciem pojedynczej (25-30 ml) lub podwójnej porcji espresso oraz większej ilości wrzątku. Ilość dolewanej wody jest tutaj opcjonalna i może wahać się od 25 ml (proporcja 1:1) do nawet 470 ml.
Reklama
Kawa americano – jak ją zrobić?
Kawa americano to napój stosunkowo prosty i szybki w przygotowaniu. Poza kawą i wodą będziesz potrzebować:
- pojedyncze lub podwójne espresso;
- naczynia do serwowania napoju, takie jak szklanki Ambition;
- gorącą wodę (ilość wedle uznania);
- opcjonalnie cukier lub syrop.
Jeśli nie masz ekspresu, z powodzeniem zastąpisz go poręczną i niezawodną kawiarką Bialetti Brikka na 4 filiżanki.
Sposób przygotowania:
- Wypełnij kubek lub filiżankę zagotowaną, gorącą wodą.
- Wlej przygotowane espresso (1 lub 2 porcje).
Pamiętaj jednak, że przy przyrządzaniu americano kluczową rolę odgrywają proporcje. Zalecane i rekomendowane proporcje wynoszą: 1/3 espresso oraz 2/3 wody.
Sprawdź nasze pozostałe porady o kawie: