Co zrobić, jeśli chciałbyś hodować kiełki, ale nie wiesz, jak się do tego zabrać? Ich uprawa nie jest trudna i czasochłonna, a korzyści z wprowadzenia kiełków do codziennej diety są niezliczone. Poszukamy także odpowiedzi na pytanie, które kiełki są najzdrowsze!

Kiełki to przede wszystkim bogate źródło wartości odżywczych. Dlatego też warto hodować kiełki w domu na wacie, w słoiku lub w kiełkownicy. Są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe, o czym postaram się Was dziś przekonać.

Reklama

Dlaczego warto jeść kiełki? Wartości odżywcze kiełków

4 powody, dla których warto jeść kiełki
1.Kiełki to skarbnica witamin, kwasów nukleinowych, aminokwasów, błonnika oraz innych składników mineralnych.

2.Są lekkostrawne i wspomagają odchudzanie – powinny być składnikiem diety każdej osoby dbające o linię, ponieważ zawierają flawonoidy, które usprawniają proces trawienia. Ponadto są niskokaloryczne, a przy tym posiadają dużą wartość odżywczą.

3.Dzięki temu, że zawierają dużo potasu i magnezu, pozytywnie wpływają na nasze samopoczucie i dobry nastrój.

4.Kiełki to bez wątpienia naturalny zastrzyk energii, ponieważ zawierają sporo witaminy C. Warto jeść je na wiosnę i jesień, aby wzmocnić odporność.

Kiełki rzodkiewki – wartości odżywcze

wartości odżywcze / 100 gskładniki mineralne / 100 gwitaminy / 100 g
  • kcal – 41
  • białko 3,8 g
  • tłuszcze 2,5 g
  • węglowodany 3,6 g
  • fosfor 113 mg
  • potas 86 mg
  • wapń 51 mg
  • magnez 44 mg
  • wit. A 391 mg
  • wit. C 29 mg
  • wit. B3 2,9 mg
Kiełki rzodkiewki uznawane są za świetny, naturalny lek na przeziębienia. Poza dużą dawką witaminy C, jaką dostarczają organizmowi, posiadają działanie wykrztuśne. Kiełki rzodkiewki oczyszczają drogi oddechowe i zatoki oraz zwiększają odporność organizmu. Ponadto dzięki zawartości siarki, poprawiają wygląd włosów, paznokci i skóry.kiełki rzodkiewki


Kiełki lucerny – wartości odżywcze

wartości odżywcze / 100 gskładniki mineralne / 100 gwitaminy / 100 g
  • kcal – 23
  • białko 3,9 g
  • tłuszcze 0,7 g
  • węglowodany 2,1 g
  • fosfor 70 mg
  • potas 70 mg
  • wapń 32 mg
  • magnez 27 mg
  • wit. A 155 mg
  • wit. C 8,2 mg
  • wit. B9 36 mg

Kiełki lucerny posiadają właściwości pozwalające zwalczyć objawy menopauzy. Dodatkowo zapobiegają nowotworom trzustki czy okrężnicy oraz chorobom serca i osteoporozie. Dodatkowo kiełki lucerny wzmacniają mięśnie, zęby oraz kości, a także układ odpornościowy. Polecane są także dla osób mających problemy z pamięcią oraz kobietom w ciąży i w czasie karmienia piersią.

Kiełkownika plastikowa tescoma

Kiełki fasoli mung – właściwości

wartości odżywcze / 100 gskładniki mineralne / 100 gwitaminy / 100 g
  • kcal – 30
  • białko 3,0 g
  • tłuszcze 0,1 g
  • węglowodany 5,9 g
  • fosfor 54 mg
  • potas 149 mg
  • wapń 13 mg
  • magnez 21 mg
  • wit. A 21 mg
  • wit. C 13 mg
  • wit. B9 61 mg

Kiełki fasoli mung przede wszystkim zawierają dużo białka, dzięki czemu są lekkostrawne i łatwo przyswajalne. Ponadto obniżają zły cholesterol i zawierają sporo antyutleniaczy, dzięki czemu zapobiegają występowaniu nowotworów i chorób serca.kiełki fasoli mung

 Kiełki słonecznika – kalorie i wartości odżywcze

wartości odżywcze / 100 gskładniki mineralne / 100 gwitaminy / 100 g
  • kcal – 584
  • białko 20,8 g
  • tłuszcze 51,5 g
  • węglowodany 20 g
  • fosfor 660 mg
  • potas 645 mg
  • wapń 78 mg
  • magnez 325 mg
  • wit. A 3 mg
  • wit. C 1,4 mg
  • wit. E 33 mg

Kiełki słonecznika przede wszystkim wzmacniają kości i żeby. Ponadto pozytywnie wpływają na przemianę materii i są bardzo bogatym źródłem składników mineralnych takich jak magnez i potas. Dlatego też zalecane są w diecie wegetariańskiej, która zazwyczaj uboga jest w te minerały.

kiełki słonecznika


Czy kiełki pszenicy są zdrowe?

wartości odżywcze / 100 gskładniki mineralne / 100 gwitaminy / 100 g
  • kcal – 198
  • białko 7,5 g
  • tłuszcze 1,3 g
  • węglowodany 43,5 g
  • fosfor 200 mg
  • potas 169 mg
  • wapń 28 mg
  • magnez 82 mg
  • wit. A 0 mg
  • wit. C 2,6 mg
  • wit. B9 38 mg
Kiełki pszenicy pozytywnie wpływają na pracę serca oraz spowalniają proces starzenia się. Są bogate w witaminy i składniki mineralne, dzięki czemu są polecane w zdrowiej i dobrze zbilansowanej diecie.

Kiełki – jak hodować?

Kiełki możemy hodować na trzy sposoby. Pierwszy to uprawa nasion na wacie, drugi polega na wykorzystaniu słoika, a trzeci to robienie kiełków w kiełkownicy.

Kiełki na wacie

Płaską doniczkę wypełniamy watą lub kilkukrotnie złożoną gazą. Następnie zalewamy taką ilością wody, jaką materiał jest w stanie wchłonąć – tak aby nie pływał. Nasączoną watę lub gazę posypujemy nasionami. Podłoże musi być stale wilgotne, go spryskujemy całość wodą raz lub dwa razy dziennie.

Kiełki ze słoika

Słoik o pojemności ok. 1,5 litra dokładnie myjemy. Następnie na jego dno wsypujemy nasiona, które zalewamy letnią wodą i przykrywamy gazą. Słoik z nasionami odstawiamy na kilkanaście godzin. Po tym czasie wylewamy wodę przez gazę i nalewamy świeżej. Następnie należy delikatnie przepłukać nasiona, poruszając słoikiem i odlać ponownie wodę. Ziarna płuczemy wodą co kilkanaście godzin, następnie odkładamy w ciemne miejsce.

Kiełki w kiełkownicy

Ziarna przed uprawą moczymy ok. 10 godzin w wodzie, a następnie odsączamy i umieszczamy w kiełkownicy. Wlewamy do naczynia wodę, która namoczy nasiona i spłynie na dół kiełkownicy – wtedy należy ją wylać. Proces przelewania wody powtarzamy trzy razy dziennie.Każde płaskie naczynie idealnie nadaje się do uprawy kiełków na wacie

Kiełki w domu – ile trwa uprawa?

rodzaj kiełkówczas kiełkowania
    • kiełki rzodkiewki
5-6 dni
    • kiełki lucerny
5-7 dni
    • kiełki fasoli mung
2-4 dni
    • kiełki słonecznika
2-3 dni
    • kiełki pszenicy
3-4 dni

Kiełki – z czym to się je?

Kiełki to świetny dodatek do:

  • kanapek,
  • sałatek,
  • twarożku,
  • jajek,
  • dań mięsnych,
  • dań rybnych.

Mam nadzieję, że nikt z Was nie ma już wątpliwości, czy kiełki są zdrowe czy szkodliwe. Wiecie jakie mają wartości odżywcze, składniki mineralne i na co dobrze wpływają. Teraz każdy może bez trudu ocenić, które są dla niego najbardziej odpowiednie. Umiecie uprawiać kiełki w słoiku krok po kroku, a także na wacie czy w kiełkownicy. Nie ma na co czekać, czas wprowadzić kiełki do codziennej diety! Koniecznie dajcie znać, do czego je dodajecie i które najbardziej Wam smakują.

Ocena: 4.3/5.
Please wait...