Garnki do piekarnika to nie tylko brytfanny przeznaczone specjalnie do pieczenia. To także takie klasyczne garnki do gotowania, ale wykonane z odpowiednio trwałych materiałów, które będą odporne na działanie wysokiej temperatury. Jesteś ciekaw, jakie garnki kupić do pieczenia w piekarniku i jednocześnie do gotowania na kuchence? Poznaj polecane modele!
Czy można włożyć garnek do piekarnika? Tak, ale musi być to odpowiednio przystosowany do tego garnek! Garnki do gotowania i do piekarnika to znakomite dwa w jednym. Zamiast dwóch oddzielnych naczyń, mamy jedno spełniające różne funkcje. W takim garnku możemy zarówno gotować składniki w dużej ilości wody na kuchence, ale również zapiekać dania w piekarniku. Garnki do pieczenia mogą być wykonane z różnych materiałów, które cechują się odpornością na wysokie temperatury panujące w piekarniku. Będą to garnki wykonane ze stali nierdzewnej, szkła i żeliwa, ale również garnki aluminiowe z powłoką nieprzywierającą. Nie każdy z tych wymienionych będzie nadawał się do pieczenia. Naczynie musi być odpowiednio oznaczone – zawsze zwracajmy na to uwagę!
1 Zwilling Essence – stalowe garnki na gaz i do piekarnika
Garnki od niemieckiej marki Zwilling to prawdziwa klasa! Wykonane są z odpornej na uszkodzenia stali nierdzewnej 18/10, która doskonale znosi wysokie temperatury. Stalowe garnki Zwilling można zatem użytkować nie tylko na każdym rodzaju kuchenki, w tym na płycie indukcyjnej, ale również w piekarniku. W zestawie Zwilling Essence znajdziemy nie tylko klasyczne garnki, ale i rondel do piekarnika. Wewnątrz naczyń znajduje się praktyczna podziałka litrazowa, a ich brzegi są profilowane, co ułatwia przelewanie sosów, przecierów, zup czy bulionów. Warstwowe dno SIGMA CLASSIC+ nie odkształca się i równomiernie rozprowadza ciepło. Garnki do pieczenia i gotowania wyposażone są w szklaną, żaroodporną pokrywkę, która umożliwi duszenie potraw we własnym sosie.
2 Stalowe garnki do pieczenia Zwieger Inversion
Nie tylko marka Zwilling ma swojej ofercie stalowe garnki i rondle do piekarnika. Podobne naczynia znajdziemy w ofercie marki Zwieger. Jakie garnki nadadzą się do piekarnika? Zestaw garnków z serii Zwieger Inversion, który składa się z klasycznych garnków i rondla. Naczynia wykonane z wytrzymalej stali nierdzewnej SS 304 są wyjątkowo odporne na uszkodzenia, zarysowania, odkształcenia, rdzewienie, no i działanie wysokiej temepratury. Garnków użyjemy na każdym typie kuchenki, a także w piekarniku. W tych praktycznych garnkach możesz najpierw podgotować składniki, a później zapiec je w piekarniku, bez konieczności przekładania potrawy do innego naczynia. Każdy stalowy garnek do piekarnika Zwieger Inversion posiada wewnętrzną miarkę litrażową oraz pokrywkę z hartowanego szkła, wyposażoną w stalowy uchwyt i odpowietrznik pary wodnej.
3 Zwieger Obsidian – garnek do pieczenia w piekarniku z powłoką non-stick
Tym razem zamiast stalowego garnka do piekarnika, mamy aluminiowy garnek Zwieger do pieczenia, pokryty dodatkowo powłoką nieprzywierającą. W zasadzie takie naczynie pełni trzy funkcje: do gotowania, do smażenia i do pieczenia. Aluminiowy korpus garnka jest lekki i niezwykle szybko się nagrzewa. Pokryty 3-warstwową powłoką non-stick Greblon® C3+ świetnie nadaje się również do smażenia składników na niewielkiej ilości oleju. Możemy w nim podsmażyć mięso i warzywa, a następnie zapiec te wszystkie składniki w piekarniku, bez przekładania potarwy do specjalnej brytfanny. Danie pieczone w tym garnku nie będzie przywierało do jego ścianek, a tym samym nie będzie się przypalało. Zwieger Obsidian to garnek do pieczenia w temperaturze do 220°C (bez pokrywki). No i nie można zapomnieć o tym, że naczynie możemy użytkować na każdym typie kuchenki – zarówno tej gazowej, elektrycznej, jak i indukcyjnej.
4 Granitowe garnki do gotowania i do piekarnika – Berlinger Haus Black Professional
Jeśli zaciekawiły Was garnki aluminiowe z powłoką nieprzywierającą, które nadają się do gotowania na kuchence i do piekarnika, to spójrzcie jeszcze na propozycje od Berlinger Haus. Które garnki będą odpowiednie do pieczenia? Seria Black Professional Line, czyli garnki z aluminiowym korpusem i trwałą powłoką granitową. Dostępne są klasyczne garnki z dwoma uchwytami, ale i rondelki z dzióbkiem do odlewania. Czym się wyróżnią? Zastosowano w nich system Turbo Induction, dzięki któremu naczynia bardzo szybko się nagrzewają, a my oszczędzamy nawet 35% energii. Nitowane uchwyty pokryte są silikonem, dlatego naczynie nie wyślizgnie się anwet z mokrej dłoni. Można stawiać je na gazie, kuchence elektrycznej, a także na indukcji. To doskonałe naczynia do gotowania i smażenia, a także świetne garnki i rondle do zapiekania w piekarniku!
5 Garnki Berlinger Haus Metallic – garnki do gotowania i zapiekania w piekarniku
Kolejne garnki węgierskiej marki Berlinger Haus, które użyjemy do gotowania, smażenia i pieczenia. To są jeszcze lepsze, bo mają odpinany uchwyt, przez co zmieszczą się w każdym piekarniku, bez względu na jego rozmiar. Rondle do piekarnika Berlinger Haus również posiadają akutermiczne dno i system Turbo-Induction. Dostosowane są do działania na każdym typie kuchenki. Lekkie, aluminiowe korpusy od wewnątrz pokryte są 3-warstwową powłoką mineralną, a od zewnątrz piękną powłoką metaliczną. Robią wrażenie! Możemy w nich gotować i smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Natomiast po odpięciu uchwytu, możemy wykorzystać je do zapiekania, a także przechowywania potraw w lodówce (w zestawie znajdziemy plastikowe pokrywki).
6 Garnki Tefal do piekarnika z odpinaną rączką
Tefal Ingenio Extreme to cały zestaw garnków, które sprawdzą się do klasycznego gotowania potraw na kuchence, ale i do zapiekania dań w piekarniku. Tefal proponuje komplet rondli z aluminiowym korpusem i nieprzywierającą powłoką, dzięki której możemy także smażyć składniki na niewielkiej ilości tłuszczu. Naczynia nadają się na każda kuchenkę, w tym na indukcję. Podobnie jak elementy wcześniej wspomiannego już zestawu garnków Berlinger Haus, tak i tutaj mamy odczepianą rączkę. Po odczepieniu uchwytu wykorzystamy rondle do zapiekania w piekarniku, ale i przechowywania ostudzonych dań w lodówce. W komplecie znajdziemy plastikowe pokrywki, które pomogą we właściwym przechowywaniu potraw.
7 WMF Fusiontec – Garnki ceramiczne do piekarnika
A dokładniej garnki pokryte innowacyjną, ceramiczną powłoką Fusiontec. Rdzeń garnków z tej serii wykonano ze stopu stali o zawartości 99% żelaza z dodatkiem minerałów. Stalowy rdzeń stopiony jest z mineralną powłoką, co sprawia, że powstały materiał jest niezwykle wytrzymały, bezniklowy oraz wyjątkowo bezpieczny dla naszego zdrowia. Garnki Fusiontec polecane są do gotowania posiłków dla małych dzieci i alergików. Naczynia z serii Fusiontec są też bardzo odporne na wysokie temperatury, dlatego posłużą jako garnki na gaz, ale i do piekarnika. Innowacyjne technologie sprawiają, że gładki garnek bardzo szybko i równomiernie się nagrzewa, pozwalając na szybsze przyrządzanie potraw. Garnki WMF Fusiontec nadają się do zapiekania w piekarniku do 180°C ze szklaną pokrywką i do 250°C bez pokrywki.
Więcej o garnkach WMF przeczytasz tutaj: Garnki WMF z ceramiczną powłoką Fusiontec – recenzja naczyń.
8 Garnki żeliwne i szklane do zapiekania
Nie można nie wspomnież jeszcze o takich typowych garkach do pieczenia w piekarniku – wykonanych z żeliwa czy ze szkła. Żeliwne brytfanki można z powodzeniem używać na każdym typie kuchenki, nawet na indukcji. Garnki żeliwne mogą być wykonane z surowego żeliwa lub emaliowane. To właśnie z żeliwa wykonywane są tradycyjne gęsiarki, nie dziwi więc fakt, że żeliwne garnki wykorzystamy do gotowania na kuchence, ale i do zapiekania w piekarniku. Żeliwo jest bardzo trwałe i długo utrzymuje skumulowane ciepło.
W piekarniku sprawdzą się także szklane garnki do gotowania i do pieczenia. Garnek wykonany ze szkła żaroodpornego sprawdzi się na kuchence gazowej, ale tylko z podkładką rozpraszającą ogień. Bez obaw możemy podgrzewać w nim jedzienie w kuchence mikrofalowej, a także używać w piekarniku.
Jak widzisz, wcale nie musisz decydować się na specjalną brytfannę, by zapiekać pyszne dania w piekarniku. Możesz wykorzystać do tego garnek przeznaczony do gotowania na kuchence! Pamiętaj jednak, że nie każdy garnek będzie odpowiedni do zapiekania dań w piekarniku. Nie każdy bowiem wykonany jest z tak wytrzymałych materiałów. Za każdym razem sprawdzaj zalecenia producenta dotyczące użytkowania garnka na danym typie kuchenki, a także możliwości pieczenia w nim potraw czy przechowywania ostudzonych dań w lodówce. Prezentowane w tym artykule nadają się do rożnych kulinarnych szaleństw – gotowania, smażenia i pieczenia!