Specjalny zestaw do fondue pozwoli przygotować smaczną przekąskę na słodko lub na słono. Jak używać takiego kompletu, by cieszyć się płynną czekoladą lub roztopionym serem? I jakie fondue będzie odpowiednie do rozpuszczania czekolady, roztapiania sera i podgrzewania oleju lub bulionu? Możesz wybrać naczynie do fondue ceramiczne, stalowe, żeliwne, silarganowe, plastikowe, a nawet szklane. Zobacz, które z nich będą najlepsze do danego rodzaju potrawy.
Spis treści
- 1 Zestaw do fondue – co to jest?
- 2 Jaki garnek do fondue wybrać? Rodzaje
- 2.1 Ceramiczny zestaw do czekoladowego fondue
- 2.2 Porcelanowy zestaw do fondue czekoladowego
- 2.3 Stalowy zestaw do fondue mięsnego i serowego
- 2.4 Zestaw do fondue żeliwny
- 2.5 Silarganowy komplet do domowego fondue
- 2.6 Szklane naczynie do fondue
- 2.7 Plastikowe naczynie do fondue z kuchenki mikrofalowej
- 2.8 Zestaw do fondue elektryczny
- 3 Jakie fondue kupić? Podsumowanie
Fondue to tradycyjna szwajcarska przekąska, popularna także we Francji i we Włoszech. Jednak coraz częściej staje się atrakcją na przyjęciach w różnych krajach. Dlaczego fondue zyskuje na popularności? Bo jest nie tylko smaczne, ale i bardzo efektowne! Ponadto, można przygotować je w różnych wersjach – na słodko, ale i w wersji wytrawnej. Goście gromadzą się wokół kociołka z rozpuszczoną czekoladą, roztopionym serem lub też z rozgrzanym olejem do smażenia mięsa. Po kolei zanurzają w sosie/oleju różne dodatki nadziane na widelczyki – kawałki bagietki, pieczywo innego rodzaju, kawałki owoców i warzyw, ciastka i inne w zależności od rodzaju przygotowanej potrawy. Garnek cały czas jest podgrzewany palnikiem lub podgrzewaczem, by wlany do niego składnik nie zastygł i nie ostygł. Taka przekąska z pewnością integruje osoby zgromadzone na przyjęciu. 🙂 W Szwajcarii fondue tradycyjnie przygotowuje się z roztopionego sera z dodatkiem białego wytrawnego wina, kirschu, skrobi i aromatycznych przypraw.
Zestaw do fondue – co to jest?
Z czego składa się typowy zestaw do przygotowania fondue w domowych warunkach? Naczynie ma kilka podstawowych elementów, z których każdy pełni określoną funkcję. Garnek do fondue może być wykonany z ceramiki, porcelany, stali nierdzewnej, żeliwa, a nawet ze szkła. Fondue przeznaczone do użytkowania w kuchence mikrofalowej może być wykonane z silikonu. Dostępne są mniejsze i większe zestawy. Dostosowane do romantycznych kolacji we dwoje lub do spotkań w licznym gronie gości. Materiał wykonania zestawu do fondue wpływa również na przeznaczenie naczynia – jedno będzie lepsze do fondue czekoladowego, a inne do fondue serowego. O tym, jak dobrać odpowiedni garnek do wybranej przekąski przeczytacie w dalszej części artykułu.
Na komplet do fondue składa się:
- garnek, kociołek do fondue (zwany caquelon),
- stojak, na którym ustawia się garnek,
- palnik lub podstawa na podgrzewacz – nad nimi ustawiany jest kociołek, który musi być cały czas ogrzewany, by wlana do niego masa nie zastygła,
- widelczyki lub większe szpikulce – do nadziewanie dodatków, które następnie zanurzane są w serowej lub czekoladowej masie (lub w rozgrzanym oleju),
- miseczki lub talerzyki – niekiedy dołączane do zestawu, przeznaczone na przekąski, które zanurza się w sosie,
- paliwo do fondue lub mała świeczka typu tealight.
Jaki garnek do fondue wybrać? Rodzaje
Ceramiczny zestaw do czekoladowego fondue
Fondue ceramiczne to jeden z najczęściej spotykanych zestawów. Komplet dostępny w eleganckiej białej wersji lub kolorowej i ciekawie zdobionej (np. barwne paski i grochy). Ceramika jest materiałem, który łatwo utrzymać w czystości, dlatego bez problemu domyjesz zaschnięte resztki sera czy sosu z naczynia. Ceramiczne zestawy do fondue dostępne są w wersji z małym podgrzewaczem. Dlaczego nie z palnikiem? Ponieważ zbyt duży ogień mógłby przypalić naczynie, a nawet doprowadzić do jego pęknięcia. Zestaw do fondue ceramiczny jest dobrym rozwiązaniem, gdy zależy Ci na przygotowaniu czekoladowego fondue. Czekolada nie potrzebuje aż tak wysokiej temperatury do rozpuszczenia, a większy ogień mógłby spowodować jej przywarcie do dna naczynia.
Zalety:
- dostępne w różnych wzorach,
- łatwość czyszczenia,
- przystępne cenowo,
- nie chłonie zapachów,
- dostępne także mini zestawy do fondue.
Wady:
- możliwość wyszczerbienia lub pobicia,
- niezbyt wysoka temperatura, która jest odpowiednia do rozpuszczania czekolady, ale nie do podgrzewania np. oleju.
Zastosowanie:
- fondue czekoladowe,
- do użytku domowego, w małym gronie znajomych.
Porcelanowy zestaw do fondue czekoladowego
Fondue porcelanowe wygląda podobnie jak te ceramiczne, ale cechuje się lepszą jakością wykonania. Śnieżnobiała porcelana wygląda naprawdę elegancko, dlatego porcelanowy zestaw do fondue stanie się ozdobą każdego stołu. Szczególnie dobrze sprawdzą się w czasie romantycznej kolacji lub spotkań w niewielkim gronie. Są to zazwyczaj komplety o dość małych pojemnościach (250-400ml), z miejscem na świeczkę typu tealight oraz z paroma widelczykami. Podobnie jak fondue ceramiczne – przeznaczone raczej do przygotowywania fondue z czekolady, ale dostępny jest również porcelanowy garnek o większej pojemności, przeznaczony do fondue serowego.
Zalety:
- elegancki wygląd,
- łatwość czyszczenia,
- można myć w zmywarce,
- nie chłonie zapachów.
Wady:
- zazwyczaj mała pojemność,
- możliwość wyszczerbienia lub zbicia,
- niezbyt wysoka temperatura, która jest odpowiednia do rozpuszczania czekolady, ale nie do podgrzewania np. oleju.
Zastosowanie:
- fondue czekoladowe,
- dostępny większy garnek do fondue serowego,
- do użytku domowego, na kolację we dwoje.
Stalowy zestaw do fondue mięsnego i serowego
Stalowe naczynie do fondue wyróżnia wszechstronność. Nadaje się zarówno do fondue czekoladowego, ale i serowego oraz mięsnego. Zatem jeśli chcesz wypróbować różne rodzaje takiej przekąski, naczynie ze stali nierdzewnej będzie jak znalazł! Ponadto jest wytrzymałe i odporne na uszkodzenia. Pod wpływem wyższej temperatury nie ulega zniszczeniu, na co narażone są zestawy wykonane z ceramiki i porcelany. Z tego też powodu zamiast małej świeczki, wyposażone są w palnik z regulacją płomienia. Taki palnik mocniej ogrzewa ustawiony nad nim garnek, dlatego poradzi sobie z roztopieniem sera i z podgrzaniem oleju tak, by nadawał się do smażenia mięsa. Ze względu na swoje zastosowanie, stalowe fondue serowe są to naczynia większe. Niektóre mają pojemność nawet 2,4 l. Wady? Mniej elegancki wygląd i zdecydowanie wyższa cena (nawet do 700 zł).
Zalety:
- trwały i odporny na uszkodzenia,
- odporny na wysokie temperatury,
- dostępny z palnikiem, który szybciej i na dłużej utrzymuje wysoką temperaturę w garnku,
- wszechstronne zastosowanie – do fondue czekoladowego, serowego i mięsnego,
- nie chłonie zapachów,
- modele o większej pojemności.
Wady:
- mniej elegancki wygląd,
- wyższa cena,
- nie można myć w zmywarce.
Zastosowanie:
- szczególnie fondue mięsne – na oleju lub bulionie,
- fondue serowe i fondue czekoladowe,
- na większe przyjęcia, np. wesele, osiemnastka, sylwester.
Zestaw do fondue żeliwny
Fondue żeliwne jest naczyniem bardzo trwałym, odpornym na zarysowania i uszkodzenia. Żeliwo uważane jest za materiał długowieczny, dlatego taki zestaw na pewno posłuży Ci przez lata. Jest solidne, ale z drugiej strony cięższe od pozostałych materiałów. Może być zatem niewygodne w przenoszeniu. Żeliwny zestaw do fondue jest uniwersalny, to znaczy, że poradzi sobie zarówno z roztopieniem czekolady i sera, ale również z podgrzaniem oleju i bulionu. Żeliwo bardzo dobrze przewodzi ciepło i długo utrzymuje wysoką temperaturę w naczyniu. Ma jednak pewną wadę – chłonie zapachy. Jeśli żeliwne fondue zostało wcześniej wykorzystane do przygotowania mięsnej lub serowej przekąski, to przygotowanie w nim czekoladowej wersji nie będzie dobrym pomysłem. Żeliwny garnek do fondue będzie odpowiedni dla zwolenników tylko jednego rodzaju fondue.
Zalety:
- bardzo wytrzymały i odporny na zarysowania,
- uniwersalny – poradzi sobie z roztopieniem czekolady i sera oraz z podgrzaniem oleju i bulionu,
- dostępny z palnikiem, który długo utrzymuje ciepło dania,
- żeliwo dobrze przewodzi ciepło i podtrzymuje temperaturę,
- dostępne większe modele.
Wady:
- ciężkie – niewygodne w przenoszeniu,
- chłonie zapachy – należy wybrać jeden rodzaj fondue i trzymać się go,
- nie można myć w zmywarce,
- wyższa cena.
Zastosowanie:
- do jednego rodzaju fondue: mięsnego, serowego lub czekoladowego,
- do spotkań w większym gronie, na domówki.
Silarganowy komplet do domowego fondue
Na rynku dostępne są także naczynie do fondue wykonane z Silarganu®. Materiał ten to mieszanka stali nierdzewnej z ceramiką, opatentowana przez firmę Silit. Jest wysoce odporny na ścieranie i zarysowania, dlatego silarganowe naczynia na długo posłużą nam w kuchni. Jest też idealny dla alergików z racji tego, że nie zawiera niklu. Co więcej, silarganowy garnek do fondue może być używany na wszystkich rodzajach kuchenek, nawet tych indukcyjnych. Możesz zatem szybciej podgrzać olej czy roztopić ser na kuchence i dopiero później ustawić garnek nad palnikiem. Wszystko to ma jednak swoją cenę. Na silarganowy zestaw do fondue trzeba przeznaczyć od 700 do 900 zł.
Zalety:
- wykonany z silarganu (mieszanka stali nierdzewnej z ceramiką), który jest odporny na ścieranie i zarysowania,
- materiał polecany dla alergików, ponieważ nie zawiera niklu,
- powłoka łatwa w czyszczeniu,
- wyposażony w palnik, który szybko nagrzewa zawartość garnka i długo utrzymuje temperaturę,
- nie chłonie zapachów,
- dostępne większe zestawy do fondue, nawet dla 6 osób,
- garnek może być używany na wszystkich rodzajach kuchenek.
Wady:
- wysoka cena (nawet do 900 zł),
- nie może być myty w zmywarce.
Zastosowanie:
- wszechstronne: do fondue serowego, czekoladowego, mięsnego,
- na spotkania w większym gronie i specjalne okazje.
Szklane naczynie do fondue
To zdecydowanie komplet do fondue dla wielbicieli naturalnych materiałów i nowoczesnego designu. Stylowe naczynie szklano-drewniane do fondue najlepiej sprawdzi się do przygotowania fondue z czekolady, która nie wymaga zbyt dużej temperatury do rozpuszczenia się. Połączenie szklanej miseczki z drewnianym stojakiem i widelczykami sprawia, że zestaw prezentuje się naprawdę nowocześnie, dlatego stanie się ozdobą każdego wnętrza. Wyposażony w miejsce na małą świeczkę, która odpowiednio podgrzewa czekoladę, doprowadzając do jej roztopienia, ale zapobiegając przypalaniu i przywieraniu jej do dna.
Zalety:
- wykonany z naturalnych materiałów,
- oryginalny, nowoczesny wygląd,
- miseczka łatwa do czyszczenia.
Wady:
- szkło jest odporne, ale może ulec wyszczerbieniu lub zbiciu,
- nie nadaje się do fondue mięsnego, a nawet serowego.
Zastosowanie:
- fondue czekoladowe,
- spotkania w małym gronie osób, na kolację we dwoje.
Plastikowe naczynie do fondue z kuchenki mikrofalowej
Fondue z kuchenki mikrofalowej? A czemu nie! Szybkie i proste w przygotowaniu. Wystarczy zaopatrzyć się w specjalny, plastikowy zestaw do fondue, który może być użytkowany w mikrofalówce. Jest lekki, przystępny cenowo i umożliwia przygotowanie smacznej przekąski, kiedy tylko najdzie Cię taka ochota. Nie ma żadnego miejsca na świeczkę ani palnika. W przypadku fondue do mikrofali, czekolada lub ser rozpuszcza się pod wpływem ciepła wytwarzanego w mikrofalówce.
Plastikowy zestaw do fondue może składać się z prostej miseczki z pokrywką, do której wystarczy wrzucić kawałki czekolady i włożyć naczynie do mikrofali. Ale może być to również komplet przeznaczony do roztapiania czekolady w kąpieli wodnej. W skład wchodzi dwuczęściowa misa – do dolnej części należy nalać wodę, a do górnych miseczek włożyć kawałki czekolady. Górne miseczki pozwalają na przygotowanie fondue z dwóch rożnych rodzajów czekolady za jednym razem, np. z gorzkiej i białej. Do kompletu zostały dołączone widelczyki i patyczki do nadziewania owoców, pralinek lub pianek.
Zalety:
- małe i lekkie,
- do użytkowania w kuchence mikrofalowej – szybkość przygotowania,
- może być używane nawet przez dzieci,
- nie chłonie zapachów,
- przystępne cenowo.
Wady:
- nie nadaje się do używania w przypadku większego grona osób,
- niezbyt elegancki wygląd,
- dostosowane tylko do fondue czekoladowego,
- dostępne tylko w małej pojemności.
Zastosowanie:
- fondue czekoladowe,
- domowe przyjęcia dla dzieci,
- możliwość przeniesienia zestawu do fondue do znajomych.
Zestaw do fondue elektryczny
Fondue elektryczne to niezła gratka dla miłośników czekoladowych i serowych przekąsek. Nie wymaga żadnej świeczki, ani palnika, by rozpuścić kawałki czekolady i starty ser. Takie urządzenie do czekoladowego lub serowego fondue wystarczy podłączyć do prądu. Jest bardzo praktyczne, wygodne w użyciu i wyposażone w różne stopnie grzania. Bez problemu utrzyma zarówno czekoladę, jak i ser w ciepłej i płynnej postaci. Wyjmowane miseczki umożliwiają łatwe mycie zestawu. Do kompletu dołączone są także widelczyki przeznaczone do nadziewania i maczania dodatków w sosie. Nie ma tu ryzyka poparzenia płomieniem świeczki lub palnika. Podłączasz urządzenie do prądu i za chwilę cieszysz się słodkim lub wytrawnym fondue.
Zalety:
- wykonane z tworzywa sztucznego odpornego na wilgoć i uszkodzenia mechaniczne,
- lekkie i poręczne,
- wystarczy podłączyć do prądu, by rozpuścić dany składnik,
- proste i szybkie w obsłudze,
- wyjmowana miseczka z wieczkiem może być wstawiana do lodówki.
Wady:
- pobiera energię elektryczną,
- nie nadaje się do podgrzewania oleju na mięsne fondue,
- nie można myć urządzenia w zmywarce,
- droższe od klasycznych wersji wykonanych z plastiku lub z ceramiki.
Zastosowanie:
- fondue czekoladowe,
- fondue serowe,
- przyjęcia w mniejszym gronie osób, przekąska dla niespodziewanych gości.
Jakie fondue kupić? Podsumowanie
Rodzaj przekąski | Zalecany rodzaj zestawu do fondue | Polecane marki |
Fondue czekoladowe |
| Mastrad, Tescoma, Cilio Premium, Kela, XDDESIGN |
Fondue serowe |
| Zest For Life, Msc international |
Fondue mięsne (na oleju lub bulionie) |
| Zest For Life, Küchenprofi, Moha, WMF, Silit |
A Ty jakie fondue lubisz najbardziej? Te czekoladowe, serowe czy mięsne? Daj znać w komentarzu poniżej! 😉