Dobry szynkowar pozwala na przygotowanie domowej, pysznej szynki we własnej kuchni! Ale jaki szynkowar najlepiej wybrać, by dobrze spełniał swoje zadanie? I na czym w ogóle polega gotowanie w szynkowarze, co można w nim zrobić, jak jest zbudowany i jak właściwie używać? Przeczytaj mały poradnik i zobacz, jaki kupić szynkowar!
Szynkowar to urządzenie do parzenia szynki w domowych warunkach. Czy warto w ogóle go kupić? Jeśli lubisz dobrej jakości wędliny, ale i inne wyroby mięsne, to z całą pewnością warto! To Ty decydujesz, jakie składniki i przyprawy dodasz do szynki. Masz pewność, że wędlina będzie nie tylko smaczna, ale i bez żadnych sztucznych dodatków. Na rynku dostępne są różne szynkowary – od razu z termometrem lub bez, wykonane z różnych materiałów i o różnej pojemności. Przeczytaj ten mini poradnik, by poznać zasadę działa szynkowara, jego budowę i różne parametry. Mam nadzieję, że pomogę Ci w wyborze urządzenia!
Spis treści
- 1 Co to jest szynkowar?
- 2 Jak wygląda szynkowar?
- 3 Najlepsze szynkowary – ranking
- 4 Budowa szynkowaru
- 5 Szynkowar – jak działa?
- 6 Co można zrobić w szynkowarze?
- 7 Przygotowanie szynki w szynkowarze – ile to trwa?
- 8 Szynkowar – jaki kupić?
- 9 Materiał wykonania szynkowara
- 10 Kształt urządzenia do parzenia szynki
- 11 Szynkowar i jego pojemność – jaki wybrać?
- 12 Szynkowar – jego cena i producenci
- 13 Dodatkowe akcesoria do szynkowara
- 14 Podsumowanie
Co to jest szynkowar?
Szynkowar to proste w obsłudze urządzenie, które jak sama nazwa wskazuje, pozwala przygotować domowe szynki, wędliny, mielonki i innego rodzaju wyroby mięsne. Wędliny przyrządzone w domowych warunkach są nie tylko bogatsze w smaku, ale i pozbawione konserwantów. Masz pewność, że przygotowany we własnej kuchni schab czy gotowana szynka opierają się wyłącznie na naturalnych składnikach, tak jak lubisz najbardziej. Wbrew pozorom, nie jest to wcale trudne zadanie, dlatego szynkowar przyda się osobom, które nie dość, że nie przepadają za gotowymi, sklepowymi produktami, to na dodatek nie mają zbyt wiele czasu na przygotowywanie czasochłonnych mięsiw w domu. Takie wyroby będą dobrym dodatkiem do codziennych posiłków, ale również atrakcyjnym daniem na świątecznym stole.
Jak wygląda szynkowar?
Szynkowar może mieć różny kształt, pojemność i być wykonany z różnego materiału. Zazwyczaj jednak urządzenie to przyjmuje owalny lub prostokątny kształt. Najczęściej jest wyprodukowane z metalu lub specjalnego tworzywa sztucznego, mogącego mieć kontakt z żywnością i odpornego na wysokie temperatury. Klasyczne szynkowary przeznaczone są na 1 kilogram mięsa, które umieszcza się w urządzeniu po uprzednim zamarynowaniu. Na rynku dostępne są również urządzenia na mniejsze lub większe porcje mięsa.
Najlepsze szynkowary – ranking
Jaki szynkowar najlepiej kupić? Już spieszę z pomocą! Mały ranking szynkowarów, a przy okazji ich wnikliwy przegląd, pomoże w podjęciu decyzji zakupowej.
Szynkowar | Producent | Parametry | Cena | |
1. | Szynkowar ze stali nierdzewnej z akcesoriami Orion 1,2 kg | Orion |
| 59,99 zł |
2. | Szybkowar BROWIN ze stali nierdzewnej z akcesoriami 2,5 kg | Browin |
| 108 zł |
3. | Szynkowar TESCOMA PRESTO plastikowy BIAŁY 1 kg | Tescoma |
| 100,30 zł |
4. | Szynkowar aluminiowy 1,5 kg | x |
| 299 zł |
5. | Szynkowar aluminiowy 3,5 kg | x |
| 529 zł |
Więcej informacji o powyższych szynkowarach:
1. Szynkowar ze stali nierdzewnej z akcesoriami ORION 1,2 kg
Marka Orion oferuje szynkowar o popularnym kształcie walca, wykonany ze stali nierdzewnej. Szybkowar pomieści optymalną ilość mięsa – 1,2 kg to ani za mało, ani za dużo. Produkt został wyposażony w dodatkowe, niezbędne do parzenia szynki akcesoria: plastikowe woreczki i termometr z sondą do kontrolowania temperatury parzonego mięsa. Taki szynkowar można myć w zmywarce (termometr ręcznie). Idealny do parzenia szynki na co dzień.
2. Szynkowar ze stali nierdzewnej z akcesoriami BIOWIN 2,5 kg
Kolejny szynkowar to propozycja marki marki Biowin, wykonany ze stali nierdzewnej i o walcowatym kształcie, tym razem o większej pojemności, bo na 2,5 kg mięsa. Szynkowar został wyposażony w dodatkowe akcesoria: woreczki do mięsa i termometr z sondą, który umieszcza się w specjalnym otworze w pokrywie. Szynkowar dostosowany jest do mycia w zmywarce. Przyda się do parzenia szynki dla większej rodziny.
3. Szynkowar plastikowy TESCOMA PRESTO BIAŁY 1 kg
Plastikowy szynkowar marki Tescoma, z silikonowymi elementami. Tworzywo sztuczne, z którego zostało wykonane urządzenie jest bezpieczne w kontakcie z żywnością i odporne na wysokie temperatury. Do urządzenia do parzenia szynki producent dołączył termometr z sondą – bardzo przydatny, nie musimy dokupować go oddzielnie. Szynkowar jest lekki i poręczny, ale w przeciwieństwie do tych ze ze stali nierdzewnej, plastikowego nie umyjemy w zmywarce.
4. Szynkowar aluminiowy 1,5 kg
Najpopularniejsze okazują się średniej pojemności szynkowary – powyżej 1 kg. Nie są ani zbyt małe, ani zbyt duże. Taką pojemność znajdziemy również wśród szynkowarów aluminiowych. Ten na 1,5 kg mięsa przyda się do parzenia szynki na święta i różnego rodzaju przyjęcia. Również na co dzień – do kanapek. Grube aluminium jest wyjątkowo trwałe i odporne na uszkodzenia. Nie nadaje się jednak do mycia w zmywarce. Na pewno posłuży na długo, ale wymaga dokupienia oddzielnie reszty akcesoriów.
5. Szynkowar aluminiowy 3,5 kg
Kolejny aluminiowy szynkowar, wykonany z solidnego materiału, odporny na uszkodzenia i zarysowania. W owalnym kształcie, o pojemności na 3,5 kg wsadu. Idealny do parzenia szynki z jednego kawałka mięsa w całości. Szynkowar nie jest dostępny w komplecie z akcesoriami, ale bez problemu można do niego dokupić woreczki do mięsa. Model ten przyda się do przyrządzania szynki dla licznej rodziny, a także do przygotowywania dań na święta. Materiał jest bardzo wytrzymały, ale co za tym idzie – jest także ciężki. Należy o tym pamiętać.
Co jeszcze powinieneś wiedzieć o szynkowarach?
Budowa szynkowaru
Mimo iż urządzenie pozwala na przygotowanie różnego rodzaju wyrobów mięsnych, to nie jest skomplikowane w swojej budowie. Klasyczny szynkowar zbudowany jest z kilku części:
- główny pojemnik – to w nim umieszcza się zamarynowane mięso, może przybierać różne kształty (owalny, prostokątny i inny), niektóre modele wzbogacone są o element separujący, który pozwala na przygotowanie dwóch różnych wyrobów za jednym razem,
- pokrywka – wyposażona w blokadę, to do niej mocowana jest sprężynka, może być zdejmowana lub montowana na zawiasie, powinna posiadać specjalny otwór przeznaczony na termometr, co pozwala na mierzenie temperatury, jaką osiąga mięso w urządzeniu, w przeciwnym razie, temperatura będzie mierzona w garnku, do którego wkłada się szynkowar,
- sprężynka – umieszczona pomiędzy pokrywką, a płytką dociskową,
- płytka dociskowa – dociska umieszczony w głównym pojemniku wkład do podłoża, co zapewnia zwartą konsystencję wyrobu.
Szynkowar – jak działa?
Jak działa szynkowar i jak właściwie gotować w szynkowarze? Samo gotowanie w szynkowarze nie należy do najtrudniejszych zadań, ale by przygotować aromatyczną szynkę, schab czy mielonkę należy zadbać o wcześniejsze doprawienie mięsa. Aby zrozumieć budowę szynkowaru i jego zasadę działania, warto wiedzieć jak krok po kroku przygotować w nim mięsny przysmak.
KROK 1. MARYNOWANIEWybrany kawałek mięsa warto zamarynować już dzień wcześniej (czas marynowania może wynosić nawet 48 godzin!). To bardzo istotny krok, który sprawia, że mięso przesiąka aromatami dodanych przypraw i ziół. Jeśli zależy Ci na natychmiastowym przygotowaniu szynki, natrzyj mięso przyprawami i intensywnym czosnkiem tuż przed włożeniem porcji do urządzenia.
KROK 2. MIĘSO DO WORECZKAGdy mięso będzie już odpowiednio zamarynowane lub przyprawione, należy przełożyć je do siatki wędliniarskiej (przy parzeniu schabu, boczku, szynki), a następnie do specjalnego woreczka do szynkowaru. Dzięki woreczkom mięso nie ma bezpośredniego kontaktu z szynkowarem – łatwiej je wyjąć po przygotowaniu i doczyścić urządzenie. Tak przygotowaną porcję mięsa włóż do głównego pojemnika w szynkowarze.
KROK 3. DOCISKANIEPo umieszczeniu mięsa (w woreczku) w głównym pojemniku szynkowaru, umieść na nim nakładkę dociskową ze sprężynką i pokrywką, co pozwoli docisnąć mięso do podstawy, a tym samym uzyskać zwartą konsystencję szynki po ugotowaniu.
KROK 4. PARZENIE SZYNKIBy przygotowanie szynki w szynkowarze było możliwe, potrzeba dodatkowego garnka. Urządzenie należy wstawić do garnka napełnionego wodą do 3/4 wysokości szynkowaru. Zgodnie z danym przepisem, mięso należy parzyć w odpowiedniej temperaturze (około 75-80°C) i przez wskazany czas (2-3 godziny, nie mniej niż 1,5h). Na tym etapie warto wykorzystać specjalny termometr do szynkowaru, który pozwoli kontrolować temperaturę mięsa wewnątrz urządzenia. Jeśli pokrywka nie posiada otworu na termometr, należy sprawdzać temperaturę wody w garnku. W żadnym razie nie można dopuścić do wrzenia.
KROK 5. MIĘSO W SZYNKOWARZE DO LODÓWKIPo zakończeniu procesu parzenia szynki, podlej urządzenie zimną wodą. Nie wyjmuj wyrobu z szynkowaru, ale odstaw wszystko do ostudzenia. Schowaj urządzenie wraz z przygotowaną szynką do lodówki i odczekaj dobę, aż nabierze odpowiedniej, zwartej konsystencji.
Co można zrobić w szynkowarze?
Szynkowar pozwala na przygotowanie różnego rodzaju wyrobów mięsnych w domowych warunkach. We własnej kuchni możesz przyrządzić szynki i wędliny na codzienne posiłki, ale również na świąteczny stół. Własne wyroby przygotujesz ze sprawdzonych składników i z ulubionymi przyprawami. Z pewnością też zrobisz wrażenie na gościach. 😉
Wyroby, które przygotujesz w szynkowarze:
różnego rodzaju wędliny,
- szynki z tuszy wieprzowej,
- szynki drobiowe – z kurczaka lub indyka,
- szynki peklowane,
- szynki konserwowe (mielonki),
- boczek,
- rolady mięsne,
- kiełbasy,
- pasztety,
- karczek,
- łopatka,
- schab,
- karkówka.
Przygotowanie szynki w szynkowarze – ile to trwa?
Przygotowanie domowej szynki w szynkowarze jest na pewno rozwiązaniem lepszym niż zakup wędliny w sklepie, ale wymaga poświęcenia nieco czasu. Nie wystarczy jedynie umieścić kawałka mięsa w urządzeniu, a po chwili wyjąć z niego gotową szynkę. Cały proces składa się z kilku etapów, na które należy poświęcić odpowiednią ilość czasu:
- przygotowanie marynaty/mieszanki peklującej – 10 minut,
- marynowanie mięsa i leżakowanie w lodówce (może być od razu w szynkowarze) – 24-48 godzin,
- parzenie mięsa w szynkowarze – 2-3 godziny,
- studzenie mięsa po parzeniu – 1,5-2 godziny,
- leżakowanie mięsa w lodówce – 24 godziny.
= 2-3 dni oczekiwania na upragnioną, domową szynkę. Należy zaznaczyć, że sam nakład pracy przy przyrządzaniu szynki jest znacznie mniejszy i ogranicza się do zamarynowania mięsa, kontrolowania szynki w szynkowarze, przełożenia jej do lodówki i późniejszego wyjęcia z urządzenia. Na dobrą sprawę, Twój wkład pracy ograniczy się do 30 minut. Reszta to oczekiwanie! 😉
Szynkowar – jaki kupić?
Jaki szynkowar najlepiej kupić? To najważniejsze pytanie, które należy sobie postawić. Na rynku dostępne są bowiem różnego typu urządzenia, które różnią się nie tylko ceną, ale i materiałem wykonania, kształtem, pojemnością i dodatkowymi akcesoriami. Nie wybieraj jakiegokolwiek szynkowaru! Wybierz taki, który spełni Twoje oczekiwania. Poznaj różne rodzaje szynkowarów i zapoznaj się z małym poradnikiem, który pomoże Ci w dokonaniu wyboru.
Materiał wykonania szynkowara
Najpopularniejszym materiałem stosowanym do produkcji szynkowara jest wytrzymała stal nierdzewna. Ale na rynku można spotkać również szynkowary wykonane z aluminium i tworzyw sztucznych. Każdy materiał wykonania ma swoje zalety, ale i wady, które warto wziąć pod uwagę przy zakupie urządzenia.
Szynkowar ze stali nierdzewnej
Stal nierdzewna to najtrwalszy i najbezpieczniejszy w kontakcie z żywnością materiał (w porównaniu do aluminium i tworzywa sztucznego). Szynkowar ze stali nierdzewnej nadaje się do użytkowania nawet w bardzo wysokich temperaturach. Jest odporny na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania i rdzewienie. Dobry szynkowar ze stali na pewno posłuży w naszej kuchni przez wiele lat i nie odbiega ceną od urządzeń wykonanych z innych materiałów. Jednak niektóre urządzenia stalowe mogą zawierać nikiel, dlatego osoby uczulone na ten metal powinny wykluczyć taki szynkowar ze swojej listy zakupowej i wybrać taki z plastiku lub ze stali bez dodatku niklu.
Szynkowar aluminiowy
Szynkowar aluminiowy wykonany jest z metalu bezpiecznego w kontakcie z żywnością. Ale uwaga! W urządzeniach z aluminium nie można przygotowywać potraw kwaśnych – zaczyna wytwarzać wtedy szkodliwe dla naszego organizmu związki. Aluminium nie jest też przystosowane do użytkowania w bardzo wysokich temperaturach, w przeciwieństwie do stali nierdzewnej. Jakie mają zalety? Są dość wytrzymałe i szybko się nagrzewają. Bez problemu znajdziesz lekkie i tanie szynkowary z aluminium, zbliżone swoim wyglądem do tych ze stali nierdzewnej. Ale dostępne są także wyjątkowo solidne i bardzo wytrzymałe szynkowary aluminiowe o różnych kształtach, których ceny są już wyższe. Naczynia aluminiowe nie nadają się do mycia w zmywarce.
Szynkowar z tworzywa sztucznego (plastikowy i silikonowy)
Urządzenie do parzenia szynki wykonane z tworzywa sztucznego zazwyczaj łączy w sobie elementy plastikowe i silikonowe. Najlepszy szynkowar nie może być wykonany ze zwykłego plastiku. Tworzywo sztuczne użyte do produkcji szynkowara musi być dostosowane do kontaktu z żywnością i do użytkowania w wysokich temperaturach. Jeśli dany szynkowar z tworzywa sztucznego posiada specjalny atest, wtedy możesz uznać je za bezpieczne urządzenie. Zwróć na to szczególną uwagę. Podobnie jak szynkowar aluminiowy, ten wykonany z plastiku jest lekki i szybko się nagrzewa. Wadą jest mała odporność na uszkodzenia – plastik może ulec pęknięciu. Mogłoby się wydawać, że plastikowe szynkowary cechują się niższą ceną do tych wykonany ze stali lub z aluminium. W praktyce wcale tak nie jest! Solidny szynkowar z tworzywa sztucznego, który posiada certyfikat bezpieczeństwa, będzie podobny cenowo do urządzeń wykonanych z innych materiałów.
Materiał wykonania | Zalety | Wady | Cena |
Szynkowar ze stali nierdzewnej |
|
| 44-100 zł |
Szynkowar aluminiowy |
|
| małe od 40 zł, duże i solidne: 240-530 zł |
Szynkowar z tworzywa sztucznego (plastik+silikon)
|
|
| 80-100 zł |
Kształt urządzenia do parzenia szynki
Kolejny ważny aspekt, na który należy zwrócić uwagę przy wyborze szynkowara jest jego kształt. Ma to nie tylko znaczenie estetyczne, ale i praktyczne. Szynkowar o danym kształcie korpusu musi być dostosowany do garnka, do którego zamierzasz go wkładać podczas parzenia szynki. Najpopularniejsze są szynkowary o kształcie walne, ale dostępne są także urządzenia owalne, kwadratowe i prostokątne. Rzadziej spotykane, ale nadal dostępne w sprzedaży są szynkowary w innych kształtach, np. świnki. Wybór szynkowaru w danym kształcie zależy, jak zwykle zresztą, od Twoich preferencji.
- Szynkowar o kształcie walca – korpus przyjmuje kształt wyższego walca, niektóre wymagają zakupu specjalnego, wyższego garnka do szynkowara o zbliżonym kształcie. Te o mniejszej pojemności, zmieszczą się nawet po dwa do jednego, większego garnka. Walcowate szynkowary wymagają używania woreczków do parzenia szynki, dzięki którym mięso nie ma bezpośredniego kontaktu z naczyniem, a dodatkowo łatwiej jest je wyjąć z urządzenia. Dobre do przygotowywania różnego rodzaju szynek na kanapki. Zajmują mało miejsca w garnku i w kuchni.
- Szynkowar owalny – dobry do parzenia szynek z jednego, większego kawałka mięsa w całości. Zajmuje więcej miejsca niż szynkowar o kształcie walca, dlatego wymaga większego garnka.
- Szynkowar kwadratowy/prostokątny – to szynkowar o podobnych cechach jak szynkowar owalny – dobry do parzenia szynki w całości, zajmuje trochę miejsca, przez co trudniej dostosować go do danego garnka i parzyć kilka szynek naraz w jednym naczyniu.
Szynkowar i jego pojemność – jaki wybrać?
Lepszy będzie szynkowar mały czy duży? A to zależy! Od tego, dla ilu osób zamierzasz przygotowywać domowe wyroby mięsne. Dla siebie, dla dwójki, dla czwórki czy dla całej rodziny na święta?
- Mały szynkowar, na mniej niż 1 kilogram mięsa – idealny dla 1-2 osób, które nie przyjmują zbyt często gości 😉 Sprawdzi się do przygotowania szynek na co dzień – na kanapki i na przekąski. Parzenie większej porcji szynki „na zapas” nie ma sensu. Szynka przechowywana zbyt długo straci swoją świeżość, dlatego dla 1-2 osób lepiej parzyć mniejszą porcję, ale częściej.
- Średni szynkowar, na wsad powyżej 1 kilograma – optymalne rozwiązanie, dobry dla rodziców z dziećmi. Pozwoli przygotować porcję szynki do przygotowania śniadania, ale i zabrania ze sobą kanapek do pracy i szkoły.
- Duży szynkowar, na 2-3 kilogramowy wsad– dla licznej rodziny i do przygotowywania potraw dla gości, na specjalne okazje (np. kolacja wigilijna, wielkanocne śniadanie, zjazd rodzinny). Powinien zmieścić 2-3 kilogramowy wsad.
Szynkowar – jego cena i producenci
Ile kosztuje szynkowar? Cena urządzenia uzależniona jest od materiału, jego pojemności, jakości wykonania i dodatkowych akcesoriów. Wiadomo, że większe szynkowary (tego samego producenta) będą wiązały się z większą ceną. Sprawa nie jest jednak tak oczywista, jeśli chodzi o materiał wykonania. Wydawałoby się, że te ze stali nierdzewnej będą najdroższe, a te z tworzyw sztucznych i aluminium najtańsze. Ceny kształtują się jednak na podobnym poziomie. Najprostszy szynkowar aluminiowy to koszt ok. 40 zł, stalowe są nieco droższe.
Przykładowe szynkowary i ich ceny:
Szynkowar ze stali nierdzewnej- szynkowar ze stali nierdzewnej, bez akcesoriów – od 44 zł
- szynkowar stalowy Orion, pojemność 1,5 kg, z dodatkowymi akcesoriami – 59,99 zł
- szynkowar stalowy Browin, pojemność 2,5 kg, z dodatkowymi akcesoriami – ok. 100 zł
- szynkowar plastikowy Tescoma, pojemność na 1kg – ok. 100 zł
- szynkowar aluminiowy, pojemność 1,5 kg – 299 zł
- szynkowar aluminiowy, pojemność 3,5 kg – 529 zł
Wśród znanych producentów, w których ofercie znajdują się szynkowary, możemy wyróżnić markę Browin i Tescoma. Biowin oferuje dobrej jakości szynkowary wykonane ze stali nierdzewnej, dostępne w różnych pojemnościach i w różnych cenach. Są to ceny przystępne, uzależnione od wielkości urządzenia i jego dodatkowego wyposażenia. Z kolei w ofercie marki Tescoma znajdziemy szynkowar plastikowy, wyposażony w termometr z sondą, umożliwiający pomiar temperatury wewnątrz urządzenia. Więcej o konkretnych modelach szynkowarów, przeczytasz w dalszej części artykułu.
Dodatkowe akcesoria do szynkowara
Niektóre modele szynkowarów możliwe są do zakupu od razu z całym zestawem dodatków. Dodatkowe akcesoria mają za zadanie ułatwić przygotowanie domowej szynki i umożliwić zrobienie jej jak najlepiej. Takie akcesoria możliwe są do zakupu również osobno. Zatem jeśli dany szynkowar nie jest dostępny w komplecie z gadżetami, możesz dobrać je samodzielnie. Wśród nich wyróżniamy:
- Garnek do szynkowara – wykonany ze stali nierdzewnej, swoim wyglądem przypomina wysoki garnek do gotowania szparagów. Przeznaczony do szynkowarów o walcowatym kształcie, do których trudno dopasować tradycyjne, okrągłe garnki. Do takiego garnka należy włożyć szynkowar z wsadem i napełnić go wodą do 3/4 wysokości szynkowara. Garnek do szynkowara przeznaczony jest zazwyczaj an różnego rodzaju kuchenki: gazową, elektryczną, ceramiczną i indukcyjną.
- Torebki do szynkowaru – plastikowe woreczki do szynkowaru, w których umieszcza się mięso, a następnie wkłada się szynkę do urządzenia. Zapobiegają bezpośredniemu stykaniu się mięsa z urządzeniem, a dodatkowo ułatwiają wyjęcie wyrobu po przygotowaniu i schłodzeniu. Przydatne do szynkowarów o kształcie walca, które nie posiadają wyjmowanego dna.
- Termometr z sondą do szynkowaru – najpierw upewnij się czy wybrany model szynkowara posiada specjalny otwór w pokrywce, umożliwiający umieszczenie w nim termometru do mięsa z sondą i mierzenie temperatury bez podnoszenia pokrywy. Termometr pozwala dokładnie kontrolować temperaturę parzenia, która nie może przekroczyć 90°C. Znajdująca się w garnku woda ma być podgrzewana, ale nie doprowadzana do wrzenia. Termometry są często dołączone do szynkowara, ale nie ma problemu z ich osobnym zakupem.
- Nastrzykiwarka – przydatna przy przygotowywaniu szynki peklowanej. Umożliwia aplikowanie mieszanki peklującej do wnętrza kawałka mięsa. Przypomina spryskiwacz z długą igłą. Zamiast specjalnej nastrzykiwarki, możesz użyć również strzykawki z igłą.
- Podstawka do garnka – taką podstawkę należy ułożyć na dnie garnka, a dopiero na niej ustawić szynkowar. Dzięki niej urządzenie i umieszczone w nim mięso będzie nagrzewało się równomiernie. Jeśli nie umieścisz takiej podstawki, najszybciej nagrzeje się samo dno szynkowaru, które znajduje się najbliżej palnika. Krzyżak oczywiście nie jest niezbędny do przygotowania szynki w szynkowarze, ale znacznie usprawnia pracę.
Podsumowanie
Czy warto kupić szynkowar? Jeśli wraz z inymi domownikami często jadacie szynkę, to zakup urządzenia do parzenia domowej, smacznej i zdrowej szynki jest jak najbardziej opłacalny! Na rynku dostępne są różne rodzaje szynkowarów – wykonane ze stali nierdzewnej, aluminium lub plastiku. W kształcie walca, owalnym, kwadratowym, prostokątnym lub innym. Różnią się także pojemnością. Jeśli chcesz, by szynkowar posłużył w Twojej kuchni na lata – zainwestuj w ten ze stali nierdzewnej lub grubego, wytrzymałego aluminium. Ten stalowy, w porównaniu do grubego aluminium będzie jednak lżejszy i wygodniejszy w użytkowaniu. Na sam początek wystarczy Ci urządzenie o pojemności na was 1 kg – 1,5 kg.
- Zobacz również: Jak działa szynkowar i jak zrobić w nim szynkę?