Zastawa obiadowa to niezbędne wyposażenie każdego domu – umożliwia podawanie codziennych obiadów, uroczystych kolacji i świątecznych dań. A to wszystko w eleganckim stylu! Jaki serwis obiadowy wybrać, by służył nam przez lata, zarówno przy serwowaniu potraw na co dzień, jak i od święta? Czy lepiej sprawdzi się serwis obiadowy kwadratowy, nowoczesny czy raczej klasyczna zastawa obiadowa? Zdecydować się na komplet na 6, 12 czy 18 osób? Zobacz, na co zwrócić uwagę przy wyborze serwisu obiadowego i poznaj ranking polecanych kompletów obiadowych.
Spis treści
Zastawa stołowa towarzyszy nam niemalże codziennie. W odpowiednich naczyniach podajemy zupę, serwujemy drugie danie i raczymy gości deserem. W naszych domach bez wątpienia powinno znaleźć się miejsce na elegancki serwis obiadowy, który umożliwi podawanie codziennych obiadów, ale i świątecznych posiłków w eleganckim stylu. Zamiast serwować dania na różnorakich talerzach, miskach i półmiskach, pochodzących z różnych serii, różniących się wzorem, kolorem, wielkością i kształtem, najlepiej wybrać jeden komplet naczyń obiadowych, w którym znajdą się wszystkie potrzebne elementy. Zastawa obiadowa powinna być wykonana z dobrej jakości materiału, który będzie dość trwały i zachowa swój blask na długie lata użytkowania. Ma też składać się z elementów, umożliwiających serwowanie różnego rodzaju potraw, a nawet kawy i herbaty, jeśli tylko chcesz. Zapraszam Cię na mały poradnik, jak wybrać najlepszy serwis obiadowy oraz zestawienie ukazujące różne komplety obiadowe – te klasyczne i nowoczesne.
Jak wybrać serwis obiadowy?
Zastawa stołowa ma nie tylko ładnie prezentować się na stole, ale i spełniać Twoje oczekiwania. Serwis obiadowy ma być zatem ładny, a przy tym praktyczny. Na co zwrócić uwagę podczas wybory kompletu do serwowania obiadu?
Przeznaczenie – na co dzień czy od święta?
Zanim wyruszysz na poszukiwania idealnego serwisu obiadowego, zastanów się najpierw, w jaki sposób chcesz go wykorzystywać.
- Czy ma być to komplet obiadowy do serwowania codziennych posiłków tylko dla domowników?
- Czy chcesz by ta sama zastawa służyła także do podawania dań dla dodatkowych gości, którzy Cię odwiedzą?
- A może ma być to wieloelementowy serwis na święta, kiedy przy stole zasiada cała rodzina?
W zależności od przeznaczenia kompletu obiadowego, dobierzesz serwis o odpowiednim kolorze, wzorze, materiale wykonania i liczbie elementów. Do codziennych posiłków sprawdzi się mniej formalny, nawet kolorowy serwis dla 4-6 osób. Na święta najlepiej wybrać elegancki serwis obiadowy dla 12-18 osób. A jeśli ma być to komplet wykorzystywany do każdego z wyżej wymienionych celów, musisz zdecydować się na jak najbardziej klasyczną zastawę, która będzie odpowiednia przy każdej okazji.
Wielkość – serwis obiadowy na 4, 6, 12 czy 18 osób?
Wielkość serwisu obiadowego to jedna z kwestii, którą powinieneś wziąć pod uwagę podczas wyboru kompletu naczyń. Zastanów się, jak duży zestaw jest Ci potrzeby – czy zamierzasz podawać w nim codzienne obiady dla domowników, czy także świąteczne posiłki dla całej rodziny? Możesz zdecydować się na dwa osobne serwisy (jeden na co dzień, drugi od święta) lub po prostu wybrać jeden większy, o uniwersalnym wyglądzie. Standardowe serwisy obiadowe przeznaczone są dla 4-18 osób, ale znajdą się też komplety dla 24 osób! To znaczy, że w takich zestawach jest odpowiednio po 4/6/12/18 talerzy płaskich, talerzy głębokich, talerzy deserowych i bulionówek. Natomiast 1 waza, 1 sosjerka, 1 mlecznik i czy 1 cukiernica. O elementach zawartych w kompletach obiadowych wspomnę jeszcze w dalszej części artykułu.
Najpopularniejsze rozwiązania to:
- Serwis obiadowy dla 4 osób – przeznaczony raczej do codziennego serwowania posiłków we własnym gronie (rodzice+dzieci). W tej grupie popularne są kamionkowe zestawy obiadowe, dostępne w różnych kolorach, o mniej formalnym charakterze, doskonale nadające się do podania zupy czy obiadu na co dzień. Zazwyczaj składają się z talerzy płaskich, głębokich i deserowych oraz z kubków, czyli naczyń niezbędnych do podania zupy, drugiego dania, deseru i napoju.
- Serwis obiadowy dla 6 osób – klasyczny lub nowoczesny, przeznaczony do podawania codziennych potraw dla nieco większej rodziny. Będzie też doskonałym rozwiązaniem na spotkania w mniejszym gronie znajomych. Składa się z zazwyczaj z elementów podstawowych, które zawarte są w serwisach dla 4 osób, ale dodatkowo dochodzą też miski, umożliwiające podawanie sałatek czy przekąsek dla gości.
- Serwis obiadowy na 12 osób – to serwisy, które sprawdzą się przy uroczystych posiłkach w liczniejszym gronie gości i świątecznych spotkaniach z rodziną przy stole. Pozwolą zaserwować posiłki na Wielkanoc, na Boże Narodzenia, na komunię, na chrzest, na imieniny i inne uroczystości. Zazwyczaj klasyczne i eleganckie, ale znajdą się też komplety obiadowe zdobione ciekawymi, nowoczesnymi wzorami. Składają się z podstawowych i dodatkowych elementów.
Materiał wykonania – serwisy porcelanowe, kamionkowe czy szklane?
Komplety naczyń obiadowych mogą być wykonane z różnych materiałów. Możesz zdecydować się na serwis obiadowy porcelanowy, ceramiczny, kamionkowy lub szklany. Który z nich będzie najlepszym rozwiązaniem? To zależy oczywiście od tego, przy jakich okazjach zamierzasz wykorzystywać daną zastawę stołową.
- Serwis obiadowy porcelanowy – naczynia wchodzące w skład serwisu zostały wykonane z białej ceramiki wysokiej jakości. Porcelana została wynaleziona w Chinach i po dzień dzisiejszy stanowi jeden z najszlachetniejszych materiałów wykorzystywanych do produkcji wysokiej jakości naczyń. Porcelana produkowana jest z mieszanki glinki kaolinowej z kwarcem i skaleniem poprzez wypalanie w wysokiej temperaturze. Serwis obiadowy z porcelany zachwyca swoim eleganckim wyglądem, ale i wysoką odpornością na czynniki mechaniczne i chemiczne. Warto wiedzieć, że im porcelana bielsza, tym jest wyższej jakości. Im cieńsza, tym droższa.
- Naczynia z porcelitu – produkowane podobnie jak naczynia porcelanowe, ale ze składników gorszej jakości, cechujących się mniejszą wytrzymałością mechaniczną. Naczynia z porcelitu nie będą tak śnieżnobiałe jak te z porcelany. Porcelit często wykorzystuje się do produkcji umywalek i sanitariatów, ale również tańszych naczyń do zapiekania, ze względu na wysoką odporność temperaturową.
- Fajans – czyli rodzaj ceramiki wytwarzanej z zanieczyszczonej glinki kaolinowej. Naczynia z fajansu są podobne do naczyń z porcelany, ale są zazwyczaj tańsze i gorszej jakości (podobnie jak porcelit). Zamiast śnieżnobiałej, niemal przezroczystej bieli, cechują się kolorem od białego do jasnokremowego. Polskie fabryki fajansu znajdziemy jeszcze w Ćmielowie czy we Włocławku.
- Serwis obiadowy kamionkowy – komplet naczyń produkowanych z gliny z dodatkiem piasku kwarcowego. Kamionka, podobnie jak porcelana, jest nienasiąkliwa, wykazuje odporność mechaniczną i chemiczną. Kamionka wykorzystywana jest też do produkcji innych przedmiotów użytkowych, takich jak dzbanki do grzańca, beczki do kiszenia kapusty czy makutry.
- Serwis obiadowy szklany (ze szkła hartowanego) – serwisy wyprodukowane ze szkła hartowanego, czyli nagrzanego do temperatury mięknięcia i oziębionego sprężonym powietrzem. Hartowanie szkła znacznie podwyższa wytrzymałość materiału i uodparnia je chemicznie. Takie szkło jest też bezpieczne, ponieważ w razie stłuczenia, nie rozpada się na igły, ale na drobne odłamki. Wbrew pozorom, naczynia wcale nie muszą być przezroczyste – są często wykonane z barwionego szkła, dzięki czemu elegancko prezentują się na stole.
Wygląd serwisu – zastawa stołowa nowoczesna czy tradycyjna?
Wygląd serwisu obiadowego to jeden z aspektów, które decydują o tym, czy zdecydujemy się na dany komplet naczyń, czy nie. Odpowiednio dobrana zastawa stołowa ma być bowiem nie tylko praktyczna, ale również pięknie się prezentować, stanowiąc ozdobę stołu i nadając daniom apetycznego wyglądu. Jeśli zależy Ci na wyborze serwisu obiadowego na lata, najlepiej zdecyduj się na klasyczne desenie i kształty, które nigdy nie wyjdą z mody. Biała porcelana, ewentualnie taka z delikatnymi wzorami, to zawsze strzał w dziesiątkę. Taki uniwersalny serwis będzie idealnym rozwiązaniem na każdą okazję – codzienny obiad, spotkania ze znajomymi, święta i różne uroczystości. Jednak i nowoczesne serwisy obiadowe mają swój urok, któremu nie sposób się oprzeć. Zachwycają ciekawym kolorem, strukturą, wzorem i kształtem. W czym możesz wybierać?
Kształt naczyń- Serwis obiadowy okrągły – klasyczne okrągłe talerze i talerzyki to ponadczasowe rozwiązanie, które pasuje do każdej okazji. Tradycyjne kształty naczyń sprawdzą się podczas rodzinnego obiadu i uroczystej kolacji. To najbardziej uniwersalny komplet naczyń, które mogą być wykonane z porcelany, kamionki lub szkła hartowanego. Dostępne w różnych kolorach i z różnymi zdobieniami. Dobrze znane starszym pokoleniom i wciąż chętnie wybierane.
- Serwis obiadowy kwadratowy – naczynia w kształcie kwadratu to z pewnością nowoczesne rozwiązanie, które doda charakteru naszej aranżacji stołu. Te zdobione geometrycznymi wzorami będą dobrym wyborem dla osób, które poszukują niestandardowych rozwiązań. Z kolei serwisy obiadowe kwadratowe utrzymane w bieli, bez natłoku wzorów, sprawdzą się także w klasycznych aranżacjach, stanowiąc oryginalne przełamanie tradycyjnej formy.
- Serwis obiadowy prostokątny – w takim komplecie znajdują się też elementu z serwisu kwadratowego – miski i głębokie talerze. Prostokątne mogą być natomiast talerze płaskie, talerze deserowe i półmiski. Nowoczesny kształt może łączyć się z nowoczesnymi wzorami lub klasyczną bielą bez żadnych zdobień.
- Serwis obiadowy biały – klasyczne rozwiązanie, które sprawdzi się w każdej sytuacji – podczas codziennych obiadów w rodzinnych gronie, przy spotkaniach ze znajomymi w czasie świątecznych posiłków. Może być zupełnie biały, zdobiony delikatnymi lub mocnymi wzorami. Gładki lub ze żłobieniami. Naczynia mogą być okrągłe, kwadratowe lub prostokątne. Porcelanowe lub ze szkła hartowanego. Możliwości jest wiele. Biała zastawa stołowa to bezpieczne rozwiązanie – zawsze na czasie, komponujące się z różnymi aranżacjami stołu. Stonowane kolory, prosta forma i oszczędność wzorów pozwalają dobrać wzorzysty obrus czy ustawić inne dekoracje na stole.
- Serwis obiadowy czarny – są znacznie bardziej nowoczesne. Najlepiej będę prezentować się w minimalistycznych wnętrzach i stołach bez nadmiaru ozdób. Czarne serwisy obiadowe już same w sobie są oryginalne, dlatego nie znajdziemy na nich żadnych udziwnionych wzorów, a co najwyżej proste żłobienia. Wykonane najczęściej ze szkła hartowanego lub z kamionki.
- Serwis obiadowy écru lub szary – komplet naczyń w szarym lub kremowym odcieniu to ciekawe rozwiązanie, które najlepiej wykorzystać do serwowania codziennych posiłków. Nie prezentują się odświętnie, ale stonowane kolory nadają im uniwersalności. Może być to serwis wykonany z kamionki lub porcelany. Komplet talerzy, misek i kubków w takim odcieniu to ciekawe przełamanie klasycznej bieli, które warto wykorzystać na co dzień. Na święta warto zarezerwować biały serwis składający się z większej liczby elementów.
- Serwis obiadowy czerwony – rzadko spotykane i wybierany komplet naczyń. Z pewnością jest to bardzo oryginalne rozwiązanie, które warto zarezerwować na wyjątkowe okazje – wigilijną kolację (czerwony kojarzy się ze świętami) czy walentynkowy wieczór we dwoje (czerwony to też kolor miłości!).
- Serwis obiadowy w kwiaty – różnorodne kwiaty to często spotykany motyw zdobniczy serwisów obiadowych. Naczynia mogą być zdobione delikatnymi, drobnymi kwiatuszkami lub mocniejszymi motywami – czerwonymi makami czy dużą czerwoną różą. Warto pamiętać, że decydując się na wzorzystą zastawę obiadową, lepiej zrezygnować z wielu dekoracji na stole. Naczynia z kwiatowym wzorem najładniej prezentują się w towarzystwie białego obrusu i prostego świecznika.
Czy serwis obiadowy nadaje się do zmywarki?
Możliwość mycia naczyń w zmywarce to bardzo duże ułatwienie dla posiadaczy takiego urządzenia. Ma to szczególne znacznie, gdy przychodzi nam zmywać sporą liczbę naczyń po wielodaniowym obiedzie, który zaserwowaliśmy naszym gościom. Nie ma ogólnej reguły na to, czy naczynia z danego materiału można myć w zmywarce, czy nie. Wszystko zależy od odporności danych naczyń na wysoką temperaturę i detergenty, które mogłyby uszkodzić materiał. Przy danym zestawie obiadowym, producent powinien jasno określić, czy nadaje się on do zmywarki, czy nie. Większość serwisów, szczególnie te ze złoceniami i wzorami, nie jest przystosowana do mycia mechanicznego, które mogłyby uszkodzić zdobienia. Do mycia w zmywarce nie nadają się też serwisy kamionkowe.
Serwisy obiadowe do zmywarki to:
- serwisy obiadowe wykonane ze szkła hartowanego,
- niektóre serwisy porcelanowe – porcelana barwiona metodą wszkliwioną, która zabezpiecza kolor i zdobienia.
Mimo iż niektóre serwisy porcelanowe są dopuszczone przez producenta do mycia w zmywarce, to z reguły i tak zaleca się mycie ręczne porcelany, szczególnie tej zdobionej różnymi wzorami.
Więcej informacji o sposobach mycia, czyszczenia i bezpiecznego przechowywania cennej porcelany znajdziesz w poradniku: Mycie i czyszczenie porcelany – ręcznie czy do zmywarki?
Elementy podstawowe i dodatkowe serwisów obiadowych
Komplety obiadowe, w zależności od dostosowania do liczby osób i przeznaczenia, mogą składać się z różnych elementów. Oczywiście można wskazać na elementy podstawowe, które znajdują się niemalże w każdym serwisie, ale również na elementy dodatkowe, które mogą być od razu zakupione w komplecie z talerzami lub dokupione osobno.
Serwis obiadowy – elementy podstawowe:
- talerze głębokie – najlepiej serwować w nich zupy z dodatkami, takie jak rosół z makaronem, barszcz z uszkami czy bulion z warzywami,
- talerze płaskie – do głównego dania,
- talerzyki deserowe – gdy po obiedzie przychodzi czas na deser!
Serwis obiadowy – elementy dodatkowe:
- kubki – do wody, soku i innych napojów,
- półmiski większe i mniejsze – rozkłada się na nich mięso, ryby, ugotowane ziemniaki, warzywa,
- miski/salaterki – może zaserwować w nich sałatki lub inne danie do samodzielnego nakładania,
- bulionówki – najlepiej serwować w nich bulion lub barszcz bez dodatków,
- waza do zupy – naczynie do eleganckiego podawania zupy,
- sosjerka – naczynie z dziobkiem, które ułatwia polewanie sosem ziemniaków czy mięs.
Serwisy kawowe:
- talerzyki deserowe – naczynia te są często elementem serwisów obiadowych, podajemy na nich kawałek ciasta lub inny deser,
- filiżanki ze spodkami lub kubki – na kawę lub herbatę,
- imbryk – naczynie na zaparzoną kawę lub herbatę,
- mlecznik – dzbanek na mleko lub śmietankę,
- cukiernica – najczęściej z pokrywką.
Serwisy obiadowo-kawowe:
- elementy serwisu obiadowego,
- elementy serwisu kawowego.
Do wybranego serwisu obiadowego warto dokupić także dzbanek na wodę lub karafkę na napoje, wino lub inny alkohol. Imbryki do kawy czy herbaty są często elementem serwisu, ale dzbanki na inne napoje już nie. Warto zatem i o tym pomyśleć.
Polecane serwisy obiadowe
1. Serwis obiadowy Castel na 12 osób
Serwis obiadowy Castel FBC to definicja klasycznej, porcelanowej zastawy stołowej, którą możesz wykorzystać do serwowania codziennych, ale i świątecznych posiłków. Porcelanowy zestaw obiadowy typu FBC (Fine Bone China) dostosowany jest do serwowania posiłków dla 12 osób. Naczynia są białe, proste, bez żadnych wzorów, z lekko falowanymi brzegami. Mimo tak banalnej formy, nie przestają być eleganckie. Wręcz przeciwnie! Ich piękno tkwi właśnie w tej prostocie. Ze względu na brak ozdobników, możesz myć naczynia w zmywarce, a nawet odgrzewać w nich posiłki w kuchence mikrofalowej. Taki uniwersalny zestaw będzie też dobrym pomysłem na prezent (np. ślubny). W takim zestawie obiadowym znajdziesz wszystko, co potrzebne – talerze, miski, półmiski, wazę i sosjerkę.
Skład serwisu:
- 12 talerzy głębokich,
- 12 talerzy płaskich obiadowych,
- 12 talerzyków deserowych,
- 2 owalne półmiski,
- 2 miski,
- 1 sosjerka,
- 1 waza do zupy.
Zalety:
- szlachetna porcelana Fine Bone China,
- możliwość mycia w zmywarce,
- możliwość odgrzewania posiłków w kuchence mikrofalowej,
- klasyczny, elegancki wygląd.
2. Serwis obiadowy Ambition Fala 12-osobowy kwadratowy
Zastawa obiadowa Ambition Fala to połączenie klasycznej, białej porcelany z nowoczesnym, kwadratowym kształtem. Naczynia w niebanalnej formie są na tyle minimalistyczne, że nie będą gryźć się z innymi dodatkami, ale są również na tyle oryginalne, że przełamią prostotę i banalność. Zestaw składa się porcelanowych naczyń, dzięki którym podasz dania dla 12 osób. Zaletą kompletu obiadowego są półmiski, salaterki i waza do zupy, które pozwolą na serwowanie potraw w eleganckim stylu.
Skład serwisu:
- 12 talerzy głębokich,
- 12 talerzy płaskich obiadowych,
- 12 talerzy deserowych,
- 2 półmiski,
- 2 salaterki,
- 1 waza z pokrywką.
Zalety:
- można myć w zmywarce,
- można wkładać do kuchenki mikrofalowej,
- można wkładać do lodówki,
- wysokiej jakości porcelana,
- połączenie prostoty z niebanalnym kształtem.
Wady:
dość wysoka cena.
3. Serwis obiadowy Ceramika Tułowice Tulips na 12 osób
Serwis obiadowy Ceramika Tułowice Wild Tulips to serwis nowoczesny – w skład wchodzą naczynia w kwadratowych kształtach, dodatkowo zdobione złotym wzorem tulipanów. Kwiatowy wzór nie przypomina jednak kolorowych kwiatuszków widniejących na klasycznych naczyniach. W skład serwisu Tułowice wchodzą różne naczynia umożliwiające serwowanie posiłków. Zarówno talerze głębokie, płaskie i deserowe, jak i waza, sosjerka, salaterka i półmiski. Zastawa obiadowa umożliwia serwowanie dań i napojów dla 12 osób, dlatego sprawdzi się przy każdej wizycie gości.
Skład serwisu:
- 12 talerzy głębokich,
- 12 talerzy płaskich obiadowych,
- 12 talerzy deserowych,
- 2 półmiski,
- 1 salaterka,
- 1 waza do zupy,
- 1 sosjerka.
Zalety:
- nowoczesny, oryginalny wygląd,
- piękny złoty wzór.
Wady:
- nie można myć w zmywarce,
- dość wysoka cena.
Polecane zestawy obiadowe
Model | Typ | Skład | Cechy | Cena | |
Serwis obiadowy Ceramika Tułowice Koper | Serwis obiadowy na 12 osób |
|
| 899 zł | |
Serwis obiadowy MariaPaula Nova | Serwis obiadowy na 6 osób |
|
| 339,90 zł | |
Serwis obiadowy Ćmielów Yvonne | Serwis obiadowy na 12 osób |
|
| 983,93 zł | |
Serwis obiadowy Luminarc Trianon | Serwis obiadowy na 6 osób |
|
| 194 zł | |
Serwis obiadowy Ambition Claire | Serwis obiadowy kwadratowy na 12 osób |
|
| 499 zł | |
Serwis obiadowy Ceramika Tułowice Rosato | Serwis obiadowy na 12 osób |
|
| 679 zł |