Patelnia, zaraz obok garnka i rondelka, to podstawowy element wyposażenia kuchennego. Są patelnie ceramiczne, żeliwne, emaliowane i teflonowe. Ze specjalną powłoką nieprzywierającą i te, dzięki którym nasza potrawa się nie przypala. Inne do naleśników, a inne do grillowanego kurczaka. Jedne są idealne do kuchenek gazowych, a jeszcze inne sprawdzą się na płytach indukcyjnych. Tak szeroki wybór patelni na rynku może być nie lada wyzwaniem, by wśród tylu rodzajów znaleźć tę dopasowaną do naszych potrzeb. Zobacz, jaką patelnię warto kupić!
Spis treści
- 1 Patelnia teflonowa – smażenie prawie bez tłuszczu
- 2 Patelnia z powłoką ceramiczną
- 3 Solidna patelnia żeliwna
- 4 Znana od pokoleń patelnia emaliowana
- 5 Odporna patelnia stalowa
- 6 Kamienna patelnia granitowa
- 7 Patelnia tytanowa do zmywarki
- 8 Nowoczesna patelnia szklana dla alergików
- 9 Elegancka patelnia miedziana
- 10 Podział patelni ze względu na zastosowanie
Sekretem najlepszych szefów kuchni są wysokiej jakości produkty, z których to przygotowują wykwintne potrawy, ale oprócz tego, także bardzo dobry i niezawodny sprzęt kuchenny. Nie trzeba być jednak mistrzem patelni, aby przyrządzone potrawy smakowały i wyglądały imponująco, wystarczy tylko zaopatrzyć się w… dobrą patelnię.
Wybór patelni kuchennych jest bez wątpienia bardzo szeroki – mamy do wyboru patelnie teflonowe, ceramiczne, granitowe, emaliowane, takie do naleśników i do grillowania… Z tego też powodu warto zastanowić się, co jest dla nas priorytetem i do jakiego typu potraw zamierzamy wykorzystywać zakupiony sprzęt kuchenny. Podczas wyboru idealnej patelni najważniejszym aspektem powinien być materiał wykonania, a także rodzaj powłoki – materiały te powinny zapewniać nieprzywieralność, ale i gwarantować bezpieczeństwo dla naszego zdrowia. Weź pod uwagę także kwestię czyszczenia patelni – dbanie o nią i jej mycie nie powinno zabierać nam zbyt dużo czasu. Jaką patelnię wybrać? I czym charakteryzują się poszczególne z nich?
Patelnia teflonowa – smażenie prawie bez tłuszczu
Patelnia teflonowa to chyba najpopularniejszy rodzaj patelni, który często gości w naszych kuchniach. Na rynku dostępne są różne typy patelni pokrytych teflonem – takie klasyczne, do smażenia naleśników, azjatyckie patelnie woki i dołkownice do jajek i placków. Czemu patelnia teflonowa zawdzięcza swoją popularność? Otóż jest to produkt dość tani – zazwyczaj tańszy od patelni ceramicznych czy tytanowych, dlatego może sobie na nie pozwolić każde gospodarstwo domowe, choć znajdą się oczywiście droższe modele. Produkt jest odporny na wysokie temperatury, z gładką i nieprzywierającą powłoką, która umożliwia smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu.
Choć patelnia pokryta teflonem uznawana jest często jako patelnia beztłuszczowa, to ja nie jestem zwolennikiem dosłownego smażenia bez ani grama tłuszczu! Lepiej wylać na tę patelnię choć kilka kropel oleju lub skorzystać ze specjalnego rozpylacza, który natłuści naczynie przy użyciu małej ilości tłuszczu. Dzięki temu potrawa się nie przypali, a i powłoka na tym nie ucierpi. Teflon jest trwałym materiałem, jednakże ze znikomą odpornością na zarysowania i zadrapania, dlatego też kupując patelnię teflonową warto zaopatrzyć się także w silikonowe i/lub drewniane przybory kuchenne. Patelnie z powłoką teflonową są nader higieniczne bowiem po smażeniu nie wymagają gruntownego mycia czy szorowania. Wystarczy, że przetrze się ją papierowym ręcznikiem w celu usunięcia resztek po gotowaniu.
Zalety:
- nieprzywierająca powłoka,
- łatwa w czyszczeniu,
- umożliwia smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu,
- szybko się nagrzewa,
- lekka w przenoszeniu,
- przystępna cenowo,
- dostosowana do użytkowania na różnego rodzaju kuchenkach, w tym na indukcji.
Wady:
- teflon nie jest odporny na zarysowania i ścieranie – zadrapana powłoka tarci swoje właściwości nieprzywierające i może być toksyczna,
- do produkcji teflonu wykorzystywane są związki potencjalnie szkodliwe dla naszego zdrowia,
- wymaga stosowania odpowiednich przyborów wykonanych z silikonu czy nylonu,
- nie wolno przegrzewać,
- nie nadaje się do mycia w zmywarce, która mogłaby uszkodzić powłokę.
Przeznaczenie:
- do smażenia mięs, ryb, warzyw, placków.
Patelnia z powłoką ceramiczną
Patelnie ceramiczne pokryte są powłoką, która powstaje z połączenia minerałów i gliny, wypalanych w bardzo wysokiej temperaturze. Z tego też powodu są to patelnie z wyższą odpornością na wysoką temperaturę niż patelnie teflonowe. Patelnie tego typu mogą być nagrzewane do 400°C i mrożone do – 20°C. Nagrzewają się równomiernie i dłużej utrzymują ciepło danej potrawy. Jednak bardzo ważne jest, aby nie narażać ceramicznej powłoki na gwałtowne zmiany temperatury, gdyż może dojść do jej uszkodzenia. Największą dla mnie zaletą patelni z powłoką ceramiczna jest to, że są one przyjazne dla naszego zdrowia i dla środowiska – podczas smażenia nie wydzielają się żadne szkodliwe związki. To niewątpliwa przewaga nad patelniami pokrytymi teflonem. Powłoka w żaden sposób nie wpływa na smak czy zapach przygotowywanych potraw, nie wchodzi w reakcję z żadnym ze składników spożywczych.
Patelnie te mają zazwyczaj gładką i nieprzywierającą powłokę (choć zdarzają się patelnie z dnem typu plaster miodu), bardziej odporną na zarysowania i zadrapania w porównaniu do powłoki teflonowej. Również i na patelni ceramicznej możliwe jest smażenie tylko z niewielką ilością tłuszczu. Za sprawą tej gładkiej powłoki, patelnie ceramiczne można czyścić bez wysiłku, gdyż wszelkie zabrudzenia schodzą z łatwością. Dużym atutem jest to, że patelnie ceramiczne są niezwykle eleganckie i stylowe.
Zalety:
- gładka, nieprzywierająca powłoka,
- umożliwia smażenie na niewielkiej ilości,
- powłoka ceramiczna jest bardziej odporna na zarysowania i zadrapania niż teflonowa, ale nie jest to odporność całkowita!
- równomiernie rozprowadza ciepło,
- odporna na wysokie temperatury,
- łatwa w czyszczeniu,
- lekka w przenoszeniu,
- nie wchodzi w reakcje z przygotowywanym jedzeniem,
- przyjazna dla zdrowia i dla środowiska,
- przystępna cenowo.
Wady:
- wymaga używania drewnianych lub silikonowych przyborów kuchennych,
- powłoka nie jest całkowicie odporna na zarysowania (chociaż w większym stopniu niż teflon),
- z biegiem czasu biała powłoka może czernieć,
- nie nadaje się do mycia w zmywarce.
Przeznaczenie:
- do smażenia mięs, ryb, warzyw, placków.
Solidna patelnia żeliwna
Ostatnio coraz większą popularnością cieszą się ciężkie i solidne patelnie żeliwne. Są bardzo trwałe, więc z pewnością posłużą nam w idealnym stanie przez długie lata. Nie posiadają żadnej powłoki, zatem nie są narażone na jej zarysowania! Nie pokrywa ich żaden materiał, który mógłby wydzielać szkodliwe związki podczas smażenia potraw. Ze względu na to, że są wykonane wyłącznie z naturalnych materiałów, bez dodatku detergentów i substancji chemicznych, podkreślą wyrafinowany smak przygotowywanej potrawy. Gulasz mięsny lub warzywny i inne potrawy jednogarnkowe przygotowane na takiej patelni smakują o niebo lepiej!
Niepodważalnym atutem patelni żeliwnej jest także to, że znakomicie przewodzi ciepło, tzn. nagrzewa się równomiernie i dłużej utrzymuje temperaturę danej potrawy. Są wprost stworzone do duszenia mięsa, warzyw i innych dań. Ponadto, żeliwo jest odporne na wysokie temperatury, dlatego patelnie te mogą być użytkowane nie tylko na kuchence, ale również w piekarniku! Żeliwo ma niewątpliwie swoje zalety (w skrócie: naturalny materiał odporny na uszkodzenia, który jest bezpieczny dla zdrowia, podkreśla smak potraw i może być używany w piekarniku), ale ma również swoje wady. Żeliwne patelnie, które nie są pokryte żadną powłoką, wymagają użycia większej ilości tłuszczu niż np. patelnie teflonowe czy granitowe. Są dość ciężkie, a także dość drogie. Naturalny materiał to niewątpliwa zaleta, ale nie można go myć w zmywarce, gdzie mógłby ulec uszkodzeniu.
Bardzo popularne są żeliwne patelnie grillowe, które podkreślają smak grillowanych mięs i warzyw.
Zalety:
- wytrzymała i długowieczna – odporna na zarysowania i uszkodzenia,
- równomiernie się nagrzewa,
- utrzymuje ciepło dania,
- wykonana z naturalnych materiałów, bezpiecznych dla zdrowia,
- stabilna,
- podkreśla smak potraw,
- może być używana w piekarniku!
- dostępne są modele dostosowane do użytkowania na indukcji.
Wady:
- bardzo ciężka – niewygodna w przenoszeniu,
- wysoka cena,
- wymaga sezonowania przed pierwszym użyciem,
- większość modeli nie nadaje się do mycia w zmywarce,
- brak powłoki non-stick to konieczność używania większej ilości tłuszczu,
- nie wszystkie modele nadają się na kuchenkę indukcyjną.
Przeznaczenie:
- do smażenia, duszenia i pieczenia potraw jednogarnkowych (gulasze warzywne i mięsne, sosy, placki po cygańsku).
Znana od pokoleń patelnia emaliowana
Kolejnym rodzajem patelni jest patelnia emaliowana, dostępna w różnych wariantach:
- pokryta jedynie z zewnątrz powłoką emaliowaną, a od wewnątrz inną powłoką nieprzywierającą,
- pokryta od zewnątrz i od wewnątrz warstwą emalii.
Przy opisywaniu wad i zalet patelni emaliowanych, skupię się na tym drugim wariancie, czyli na produkcie, który zarówno z zewnątrz, jak i od wewnątrz pokryty jest powłoką emaliowaną. Taka patelnia może być wykonana z aluminium, ze stali nierdzewnej lub z żeliwa. Nie wymaga cyklicznego impregnowania tłuszczem, jest odporna na rdzewienie, a po kilku razach użytkowania na jej powierzchni pojawia się dodatkowa warstwa zabezpieczająca, czyli patyna.
Skupmy się na samej powłoce emaliowanej, bo to ona będzie miała styczność ze smażonym na patelni jedzeniem. Emalia jest zawsze dobrym wyborem dla alergików, dzieci i osób starszych – nie uwalnia żadnych szkodliwych związków, nawet pod wpływem wysokiej temperatury. Pod względem zdrowotnym, patelnie emaliowane stawiam na jednej półce z patelniami ceramicznymi, żeliwnymi i szklanymi. Gładka powłoka emaliowana jest szczelna i higieniczna – nie gromadzoną się na niej żadne bakterie. Nie wchłania zapachów smażenia i jest łatwa w czyszczeniu. Ponadto, często posiada piękny kolor i oryginalny wygląd. Dobre patelnie pokryte emalią nie powinny reagować na detergenty, ale za to powinny być odporne na ścieranie i korozję.
Zalety:
- gładka i higieniczna powłoka,
- odporna na rdzewienie,
- łatwa w czyszczeniu,
- wraz z biegiem użytkowania na ich powierzchni pojawia się patyna – dodatkowa warstwa zabezpieczająca,
- nie chłonie detergentów,
- nie wchłania zapachów ze smażonych potraw,
- nie wymaga impregnacji tłuszczem,
- bezpieczna dla alergików, dzieci i osób starszych.
Wady:
- emalia nie jest odporna na zarysowania, dlatego wymaga użytkowania silikonowych lub drewnianych przyborów kuchennych,
- zarysowanie lub odprysk emalii sprawia, że powłoka nie jest już taka szczelna i higieniczna,
- ma mniejsze właściwości nieprzywierające.
Przeznaczenie:
- do smażenia z większą ilością tłuszczu: warzyw, mięs, ryb i placków.
Odporna patelnia stalowa
Nie należy zapominać o patelniach stalowych, zwanych również cygańskimi, które są wprost niezniszczalne! Można je szorować druciakiem, można prosto z nich wyjadać jajecznicę widelcem, a one i tak pozostaną w niezmienionej formie, bez ani jednej ryski czy zadrapania. Nierzadko patelnia ze stali nierdzewnej ma trójwarstwowe dno, które doskonale przewodzi ciepło. Niektóre patelnie stalowe mają również nieprzywierającą powłokę, która zwiększa komfortu użytkowania. Patelnia nierdzewna jest stabilna oraz łatwa do utrzymania w czystości. Patelnie stalowe są najczęściej używane w gastronomii ze względu na ich wysoką jakość.
Jeśli patelnia stalowa nie posiada żadnej powłoki, to w sumie można uznać to za jej plus – nie ma wtedy czego zarysować i czego zetrzeć. A jak wiemy, uszkodzona powłoka non-stick może stać się niebezpieczna dla zdrowia. Taka patelnia ze stali nierdzewnej staje się zatem niezniszczalna! A co najważniejsze – z biegiem użytkowania, zyskuje coraz lepsze właściwości. Nie ma jednak mowy o smażeniu bez tłuszczu! Zanim wrzucisz kawałek mięsa czy rybny filet, pamiętaj, by dobrze rozgrzać patelnie i użyć odpowiedniej ilości tłuszczu. Kogo zadowoli patelnia stalowa? Miłośników dobrze wysmażonego mięsa, takich jak ja!
Zalety:
- wytrzymała i odporna na zarysowania,
- odporna na wgniecenia,
- odporna na rdzewienie,
- niektóre pokryte powłoką nieprzywierającą,
- z biegiem użytkowania zyskuje lepsze właściwości nieprzywierające,
- powoli oddaje zgromadzone ciepło,
- bezpieczna dla zdrowia – nie jest pokryta żadnymi szkodliwymi materiałami,
- zazwyczaj grube, 3-warstwowe dno,
- możliwość mycia w zmywarce,
- dostosowana do użytkowania na różnego typu kuchenkach, w tym na indukcji,
- niektóre patelnie stalowe można używać w piekarniku.
Wady:
- dość ciężka – może być trudna w przenoszeniu,
- wolno się nagrzewa,
- wymaga odpowiedniej konserwacji i sezonowania,
- wymaga użycia większej ilości tłuszczu i dobrego rozgrzania.
Przeznaczenie:
- najlepsza do smażenia mięs na większej ilości tłuszczu.
Kamienna patelnia granitowa
Patelnie granitowe są to naczynia dla osób ceniących zarówno funkcjonalność, jak i design. Swoim wyglądem nawiązują do zamierzchłych czasów i gotowania na kamieniu. Powłoka patelni jest dodatkowo wzmocniona drobinkami granitu, które sprawiają, że są one, podobnie jak patelnie tytanowe, bardzo odporne na uszkodzenia i zarysowania. Patelnie granitowe są przeznaczone do częstego i intensywnego użytkowania, idealnie nadają się do smażenia czy duszenia potraw niemalże bez użycia tłuszczu. Modele są zazwyczaj dostosowane do smażenia na różnych rodzajach kuchenek, a w tym na indukcji. Niektóre patelnie można używać nawet w piekarniku!
Granitowe patelnie wbrew pozorom wcale nie są ciężkie, na ich wagę wpływa przede wszystkim grubość dna. Wielką zaletą tych produktów jest powłoka non-stick, która zabezpiecza potrawy przed przywieraniem do powierzchni. Choć nie nadają się do zmywarki, to ze względu na gładką, nieprzywierającą powłokę, patelnie te łatwo jest myć, a przed czyszczeniem nie trzeba zalewać ich wodą. Patelnie granitowe są całkowicie bezpieczne dla zdrowia i środowiska, a dodatkowo będą też ozdobą każdej kuchni.
Zalety:
- elegancki wygląd, nowoczesny design,
- powłoka wzmocniona drobinkami granitu – podwyższona odporność na uszkodzenia i zarysowania,
- powłoka nieprzywierająca – możliwość smażenia na niewielkiej ilości tłuszczu,
- łatwa w czyszczeniu,
- bezpieczna dla zdrowia i dla środowiska,
- nie reaguje z żywnością i nie zmienia smaku potraw,
- dostosowana do użytkowania na różnych typach kuchenek, w tym na indukcji,
- niektóre modele nadają się do piekarnika.
Wady:
- nie nadają się do mycia w zmywarce,
- patelnie z grubym dnem mogą być dość ciężkie.
Przeznaczenie:
- smażenie i duszenie potraw – mięs, ryb, warzyw, placków.
Patelnia tytanowa do zmywarki
Patelnie tytanowe to z pewnością wybór na długie lata użytkowania. Powłoka tytanowa łączy w sobie zalety patelni teflonowej (nieprzywieralność, możliwość smażenia na niewielkiej ilość tłuszczu, dostosowanie do różnych rodzajów kuchenek, łatwość czyszczenia) z zaletami patelni żeliwnej (podwyższona odporność na uszkodzenia i zarysowania, odporność na wysokie temperatury, bezpieczeństwo dla zdrowia). Ponadto, patelnie tytanowe to jedne z niewielu rodzajów patelni, które można myć w zmywarce! Jeśli taka cecha ma dla Ciebie niemałe znaczenie, to już wiesz, na którą patelnię warto zwrócić uwagę…
Wybierając patelnie tytanowe można być pewnym, że posłużą one przez lata, warto więc zainwestować w choćby jeden egzemplarz. Podwyższona odporność na uszkodzenia sprawia, że podczas przygotowywania potraw na patelni tytanowej możesz używać metalowych akcesoriów bez obaw o zarysowanie powierzchni. Patelnie kuchenne o tytanowej powierzchni są dostępne w wariantach o różnych głębokościach i o różnych grubościach. Zapewniają też oszczędność czasu, ponieważ ich konserwacja oraz czyszczenie są niezwykle łatwe.
Zalety:
- posiada nieprzywierające właściwości teflonu – można smażyć niemalże bez tłuszczu,
- cechy patelni żeliwnych – podwyższona odporność na uszkodzenia i zarysowania,
- odporna na wysokie tempepratury,
- dobrze rozprowadza ciepło,
- pozbawiona szkodliwych substancji – bezpieczna dla zdrowia,
- nie zmienia smaku przygotowywanych dań,
- łatwa w czyszczeniu,
- dostosowana do różnego rodzaju kuchenek – gazowej, elektrycznej, ceramicznej i indukcyjnej,
- do smażenia i duszenia potraw,
- możliwość mycia w zmywarce!
Wady:
- dość wysoka cena.
Przeznaczenie:
- smażenie i duszenie potraw: mięs, ryb, warzyw, placków.
Nowoczesna patelnia szklana dla alergików
Szklana patelnia posiada szereg zalet. Zacznijmy od tego, że jest świetnym rozwiązaniem dla alergików, ponieważ nie zawiera w składzie niklu, chromu, ołowiu ani innych alergenów. Dzięki temu, że jest przezroczysta możesz kontrolować proces smażenia i duszenia potraw bez ciągłego podnoszenia pokrywki. Dodatkowo, szklana patelnia nie wpływa na smak i aromat przyrządzanych dań, dzięki czemu potrawy smakują znacznie lepiej niż te przygotowane w pozostałych naczyniach.
Jakie są największe zalety patelni szklanej? Zaraz po tym, że jest świetnym rozwiązaniem dla alergików, trzeba uwzględnić fakt, iż patelnia wykonana ze szkła nadaje się użytkowania na i w różnych urządzeniach. Możesz przygotowywać w niej posiłki na kuchence gazowej (nie nadaje się jednak na indukcję), zapiekać potrawy w piekarniku, odgrzewać jedzenie w mikrofalówce, a nawet przechowywać dania na patelni w lodówce. Dla mnie to niewątpliwe zalety tego produktu! Szkoda tylko, że nie jest dostosowana do pracy na płycie indukcyjnej… Ale nie można mieć wszystkiego! 😉
Zalety:
- polecana dla alergików – nie zawiera szkodliwych substancji,
- możliwość kontrolowania procesu przygotowywania potraw, bez podnoszenia pokrywki,
- do smażenia i duszenia dań,
- nie wpływa na smak i aromat potraw,
- elegancki wygląd,
- dostosowana do mycia w zmywarce,
- można używać jej w piekarniku i w kuchence mikrofalowej,
- możliwość przechowywania dania na patelni w lodówce.
Wady:
- wysoka cena,
- możliwość wyszczerbienia i stłuczenia,
- dość ciężka,
- nie jest dostosowana do użytkowania na indukcji.
Przeznaczenie:
- do smażenia, duszenia i gotowania potraw,
- do pieczenia dań w piekarniku,
- do odgrzewania jedzenia w kuchence mikrofalowej.
Elegancka patelnia miedziana
Patelni miedzianej z pewnością nie można odmówić eleganckiego wyglądu! Ustawiona na kuchence na pewno doda nieco stylu naszej kuchni. Miedziane patelni i garnki nie są zbyt popularne w moich kręgach, ale często wykorzystywane przez szefów kuchni w różnych zakątkach świata. Patelnie miedziane świetnie przewodzą ciepło – to chyba ich największa zaleta! Szybko się nagrzewają, a ciepło rozprowadzana jest równomiernie, zarówno od spodu, jak i ze ścianek patelni. Dzięki temu szybciej przygotujemy potrawę i zaoszczędzimy przy tym energię.
Solidne patelnie miedziane muszą być jednak pokryte od wewnątrz warstwą stali, która zapobiega bezpośredniemu stykaniu się żywności z miedzią. W innym wypadku, miedź reagowałaby z produktami kwaśnymi, które zyskiwałyby nieciekawy posmak. Warstwa wewnętrznej stali niweluje ten problem. Zatem od wewnątrz, patelnie miedziane mają właściwości patelni stalowych – nie rdzewieją, nie wydzielają szkodliwych substancji, są odporne na uszkodzenia i zarysowania. Ale korpus wykonany z miedzi zapewnia lepsze przewodnictwo cieplne niż w przypadku patelni całkowicie stalowych. Sprytne połączenie.
Zalety:
- doskonałe przewodnictwo ciepła – szybko się nagrzewa,
- równomiernie rozprowadza ciepło,
- długo utrzymuje ciepło dania,
- od wewnątrz pokryta warstwą stali – bezpieczna dla zdrowia,
- odporna na rdzewienie,
- odporna na zarysowania i ścieranie,
- elegancki, designerski wygląd,
- dostosowana do użytkowania na różnych kuchenkach, w tym na indukcji.
Wady:
- dość ciężka,
- wysoka cena,
- wymaga odpowiedniej pielęgnacji,
- konieczność używania większej ilości tłuszczu,
- nie nadaje się do mycia w zmywarce.
Przeznaczenie:
- do smażenia mięs i ryb na sporej ilości tłuszczu.
- do duszenia potraw.
Podział patelni ze względu na zastosowanie
Kupując patelnie musimy wziąć pod uwagę nie tylko materiał z jakiego jest wykonana, trwałość oraz wygląd, ale także funkcjonalność i zastosowanie. Na rynku zaraz obok klasycznych patelni, mamy te do zadań specjalnych.
Patelnia grillowa
Jedną z nich jest na przykład patelnia grillowa. Świetnie sprawdza się do grillowania wielu rodzajów mięs. Karbowane dno naczynia pozwala ograniczyć ilość zużywanego tłuszczu, dzięki czemu przygotowane danie jest mniej kaloryczne, bardziej lekkostrawne, smaczne i zdrowe. Niezbędny element kuchennego wyposażenia dla wszystkich miłośników grilla ;). Na takiej patelni możemy grillować o każdej porze roku i przy każdych warunkach pogodowych.
Kolejna to patelnia do jajek i placuszków, znana także jako dołkownica. Pozwala przygotować perfekcyjne jajka sadzone, omlety, placuszki i amerykańskie pancakes. Posiada specjalne wgłębienia, dzięki czemu wszystkie krążki są idealnie równe i jednakowo wysmażone. Dostępne są także patelnie z wgłębieniami w kształcie serduszek lub wesołych buziek. Takie naczynie pomoże przygotować pożywne śniadanie dla całej rodziny. Dla wielbicieli cienkich placków polecam płaską, szybko nagrzewającą się patelnię do naleśników. Patelnia sprawdza się zarówno wtedy, kiedy mamy apetyt na naleśniki słodkie, jak i wytrawne. Dzięki niskim ściankom przewracanie smażonego naleśnika nie sprawia żadnego kłopotu. Na rynku dostępna jest również patelnia dwustronna, która umożliwia smażenie naleśników lub omletów jednocześnie z obu stron, znacznie skracając czas ich przygotowania. Patelnia wok zachwyci wszystkich amatorów kuchni azjatyckiej. Posiada specjalnie wyprofilowane dno, które umożliwia przygotowanie zdrowych i aromatycznych dań z warzywami, ryżem i mięsem. Patelnia wok pozwala na zdrowe smażenie, bez dodatku tłuszczu. Wok może być stalowy, ceramiczny lub żeliwny. Kupując patelnię zwróćmy także uwagę na to czy pasuje na naszą kuchenkę, jaki ma rozmiar oraz czy zmieści się w naszej szafce. Gdy posiadasz płytę indukcyjną, zwróć uwagę, by wybrać patelnię indukcyjną, posiadającą ferromagnetyczne dno. Natomiast jeśli jesteś posiadaczem tradycyjnej kuchenki gazowej lub elektrycznej, masz większy wybór patelni (chociaż coraz więcej garnków i patelni dostosowanych jest do użytkowania na różnych rodzajach kuchenek jednocześnie). Jeśli Twoja kuchnia jest niewielka i nie masz licznej rodziny, możesz wybrać patelnię o średnicy 24-26 cm. Bardzo funkcjonalna jest również patelnia z odpinaną rączką, dzięki czemu nie zajmuje zbyt wiele miejsca w szafce, a nawet umożliwia dokończenie dania w tym samym naczyniu w piekarniku. Najlepsza patelnia to taka, która spełnia wszystkie nasze oczekiwania. Mam nadzieję, że po przeczytaniu tego artykułu będziecie pewni jaka patelnia będzie najlepsza dla Was. Jestem bardzo ciekawy, którą wybierzecie. Dajcie znać!Patelnia do jajek sadzonych i placuszków
Patelnia do smażenia naleśników
Patelnia wok do dań z kuchni azjatyckiej
Patelnia na indukcję lub inną kuchenkę