Dobra patelnia na naleśniki to obowiązkowe wyposażenie każdego miłośnika tych cienkich placków! Patelnia naleśnikowa powinna mieć nieprzywierającą powłokę i być wygodna w użytkowaniu. Może być wykonana z różnych materiałów i mieć różną wielkość. Najlepsza patelnia do naleśników pozwoli wysmażyć wiele placków i to na minimalnej ilości tłuszczu. Na co zwrócić uwagę podczas zakupu, by wybrać dobrej jakości naczynie?

Jeśli jesteś miłośnikiem naleśników i często przygotowujesz takie pyszności w domu, to smażenie na zwykłej patelni może okazać się dla Ciebie uciążliwe. Klasyczne patelnie mają zbyt wysokie brzegi, które utrudniają podważanie naleśników i ich obracanie na drugą stronę. Z tym zadaniem świetnie poradzi sobie specjalna patelnia do smażenia naleśników – z niskimi brzegami i nieprzywierającą powłoką. Patelnie naleśnikowe ułatwią wylewanie ciasta, podważanie i obracanie placków oraz pozwolą na wysmażenie cienkich naleśników na nawet niewielkiej ilości oleju. Warto wybrać patelnię, która spełni Twoje oczekiwania i na długo posłuży w kuchni. Zobacz, na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Reklama

Patelnia do smażenia naleśników – czy warto?

Czy warto kupić specjalną patelnię naleśnikową? Jeśli często przygotowujesz naleśniki, czy to na słodko, czy na słono, to zdecydowanie warto!

Zalety patelni naleśnikowej:
  • Ułatwia wylewanie ciasta na patelnię.
  • Niskie brzegi umożliwiają podważenie naleśnika i jego obracanie bez rozrywania placka.
  • Nieprzywierająca powłoka umożliwia smażenie naleśników na niewielkiej ilości tłuszczu.
  • Możliwość usmażenia nawet cienkich naleśników.

Kupujemy patelnię naleśnikową – na co zwrócić uwagę?

WIELKOŚĆ PATELNI NALEŚNIKOWEJ

Patelnia do smażenia naleśników może być mała lub duża. Dostępne są naczynia o średnicy od 20 cm do nawet 30 cm. Jaka będzie najlepsza? Wszystko zależy od tego, jakie ma być jej przeznaczenie.

  •  Duża patelnia do naleśników  sprawdzi się przy przygotowywaniu krokietów, faszerowanych naleśników i tortów naleśnikowych.
  •  Średniej wielkości patelnia  będzie doskonała do smażenia klasycznych placków na śniadanie, które wystarczy posmarować kremem, masłem orzechowym lub dżemem.
  • Z kolei  patelnia do małych naleśników  będzie dobra do przygotowywania dań dla dzieci oraz przyrządzania małych przekąsek na przyjęcia. Patelnia do mini naleśników pozwoli wysmażyć naleśniki, które nafaszerowane i zwinięte w rulon zmieszczą się do lunch boxów, które z przyjemnością zabierzemy do pracy czy szkoły.
KSZTAŁT PATELNI

Patelnia na naleśniki może być okrągła lub… kwadratowa! Najczęściej spotykamy się z okrągłymi patelniami, które pozwalają usmażyć naleśniki w klasycznym kształcie, ale dostępne są także patelnie, dzięki którym przygotujemy kwadratowe placki. Kwadratowa patelnia do naleśników przyda się przy przygotowywaniu dań z większą ilością farszu. Naleśnika w takim kształcie znacznie łatwiej zawinąć w „kopertę”. Patelnia kwadratowa do naleśników pomoże także w przyrządzeniu tradycyjnego, japońskiego omletu tamago. Omlet ten składa się z kilku warstw i może być serwowany samodzielnie lub z różnymi dodatkami.

Patelnia kwadratowa do tamago Glitter


Kwadratowa patelnia pozwoli usmażyć nie tylko naleśniki, ale i tradycyjny, japoński omlet – tamago.

PATELNIA DO NALEŚNIKÓW I CENA

Patelnie do naleśników dostępne są w różnych przedziałach cenowych. Cena uzależniona jest od wielkości patelni, powłoki, materiału wykonania, jakości i producenta.

  • Najtańsze patelnie dostępne są już  od 25-40 zł.  Są to modele ze zwykłą powłoką nieprzywierającą lub powłoką ceramiczną. Są lekkie, ale w miarę użytkowania mogą się szybko zużyć.
  • Patelnie ze  średniej półki cenowej  to różnorodność powłok i materiałów wykonania. Dostępne są patelnie do naleśników teflonowe, ceramiczne, mineralne i ze stali węglowej. Sprawdzą się w kuchni każdego amatora naleśników.
  • Patelnie naleśnikowe mogą kosztować także i  ponad 100 zł.  Produkty z wyższej półki cenowej mają do zaoferowania nieco więcej. Może być to dwustronna patelnia do naleśników, taka z odpinaną rączką, z dodatkowymi akcesoriami (patyczkami, szpatułką, pędzelkami), wykonana z długowiecznego żeliwa lub z dobrej jakości powłoką teflonową. Droższe modele to dobre rozwiązanie, jeśli dotychczasowe patelnie na naleśniki zbyt szybko się zużywały i poszukujesz naprawdę dobrego produktu, który wzorowo poradzi sobie ze smażeniem większej ilości naleśników naraz.
DOSTOSOWANIE DO KUCHENKI

Nie bez znaczenia pozostaje również możliwość użytkowania patelni na posiadanej przez Ciebie kuchence. Większość patelni na naleśniki dostosowana jest do użytku na kuchenkach gazowych, elektrycznych i ceramicznych. Nie wszystkie jednak mogą być używane na płytach indukcyjnych. Warto o tym pamiętać, zanim zdecydujesz się na zakup konkretnego produktu. Patelnia do naleśników dostosowana do kuchenek typu indukcja musi posiadać odpowiednie oznaczenie – jest to symbol zwojnicy (cewki). Spód takiej patelni wykonany jest z ferromagnetycznego materiału, który wykrywalny jest przez płytę indukcyjną.

Patelnie do naleśników na indukcję mogą być również używane na innych kuchenkach. Jeśli zatem posiadasz gazową, elektryczną lub ceramiczną kuchenkę, ale planujesz w przyszłości zakup płyty indukcyjnej, to wybierz patelnię dostosowaną do wszystkich typów kuchenek. Na pewno taką znajdziesz!

POWŁOKA I MATERIAŁ WYKONANIA

Patelnia naleśnikowa powinna umożliwiać smażenie bez tłuszczu lub tylko niewielkim wykorzystaniem masła czy oleju. Dlatego też patelnie naleśnikowe powinny posiadać nieprzywierającą powłokę. Przywieranie ciasta utrudnia smażenie i obracanie placków, a także późniejsze czyszczenie naczynia. Patelnia do naleśników może posiadać powłokę:

  • teflonową,
  • ceramiczną,
  • granitową,
  • tytanową,
  • żeliwną,
  • stalową,
  • mineralną.

Patelnia naleśnikowa z powłoką teflonową

Patelnie do naleśników teflonowe to bardzo popularne modele, dostępne w niższych i wyższych przedziałach cenowych. Teflon to powłoka fluoro-polimerowa, która umożliwia smażenie bez tłuszczu. Powłoka teflonowa jest nieprzywierająca, a także bardzo łatwa w czyszczeniu. Należy jednak sprawdzić czy patelnia opisana jako „teflonowa” posiada powierzchnię wykonaną z oryginalnego, bezpiecznego dla zdrowia teflonu. Na takiej patelni nie można używać ostrych i metalowych przyborów, które mogłyby zarysować powłokę. Ze względu na to, że teflon nie jest tak odporny na uszkodzenia, należy używać drewnianych lub silikonowych akcesoriów.

Patelnia ceramiczna do naleśników

Patelnie z powłoką ceramiczną zyskują coraz więcej zwolenników. Patelnia do naleśników ceramiczna bardzo równomiernie rozprowadza ciepło, dzięki czemu naleśniki są dobrze wysmażone. Dłużej utrzymuje ciepło dania. Takie patelnie wykazują wyższa odporność na wysoką temperaturę niż patelnie z powłoką teflonową. Patelnie ceramiczne na naleśniki również umożliwiają smażenie bez tłuszczu, a ich gładka powłoka jest bardziej odporna na zarysowania. Nie oznacza to jednak, że możesz używać na nich ostrych narzędzi. Tutaj również wskazane są drewniane i silikonowe przybory. Ceramiczna powłoka nie wchodzi w reakcję z jedzeniem i przyprawami. Dodatkową zaletą jest to, że ceramiczne patelnie do naleśników prezentują się bardzo elegancko.

Patelnia do naleśników ceramiczna


Ceramiczna powłoka jest bardziej odporna na zarysowania i wyższą temperaturę niż teflonowa.

Patelnia granitowa do smażenia naleśników

Patelnia na naleśniki z powłoką granitową posiada cechy teflonu, ale w przeciwieństwie do powłok teflonowych i ceramicznych są jeszcze bardziej odporne na zarysowania. Powłoka patelni wzmacniana jest drobinkami granitu, dzięki czemu naczynie wykazuje podwyższoną odporność na uszkodzenia. Z kolei korpus takiej patelni na naleśniki najczęściej wykonany jest z aluminium. Patelnia granitowa do naleśników bardzo dobrze rozprowadza ciepło, jest nieprzywierająca i pozbawiona szkodliwych substancji – kadmu, ołowiu i PFOA (Kwas perfluorooktanowy stosowany do produkcji teflonu w patelniach).

Patelnia do naleśników granitowa Accademia Mugnano


Patelnia granitowa jest odporna na zarysowania i wolna od szkodliwych substancji.

Patelnia tytanowa do naleśników

Patelnia naleśnikowa z powłoką tytanową ze względu na swoje właściwości przypomina połączenie patelni teflonowej i żeliwnej. Patelnia tytanowa do naleśników dobrze przewodzi ciepło i można na niej smażyć bez lub z wykorzystaniem małej ilości tłuszczu. Tytanowa powłoka nie zmienia smaku przygotowywanych dań, nie przypala, a w przeciwieństwie do tej teflonowej, jest twardsza i odporna na ścieranie. Minusem patelni tytanowych jest przede wszystkich ich cena.

Patelnia tytanowa do naleśników SKK

Żeliwna patelnia do smażenia naleśników

Patelnie żeliwne, zwane również „patelniami cygańskimi”, cieszą się coraz większą popularnością. Zostają docenione przede wszystkim ze względu na swoją długowieczność. Żeliwo jest materiałem bardzo wytrzymałym, który znakomicie przewodzi ciepło. Żeliwne patelnie do naleśników równomiernie się nagrzewają i dłużej utrzymują temperaturę dania. Zostały wykonane z naturalnych materiałów i nie zawierają żadnych chemicznych substancji. Patelnia żeliwna do naleśników jest jednak znacznie cięższa niż patelnie wykonane z innych materiałów. To z jednej strony wada, a z drugiej zaleta. Taka patelnia będzie mniej komfortowa w przenoszeniu, ale będzie stabilnie stała na kuchence. Naczynia wykonane z żeliwa wiążą się z wyższą ceną i wymagają sezonowania przed pierwszym użyciem, czyli przygotowania patelni do użytku.

Patelnia do naleśników żeliwna Chasseur

Żeliwna patelnia to naczynie długowieczne.

Stalowa patelnia do naleśników na indukcję

Patelnie na naleśniki wykonane ze stali węglowej to dość ciekawa propozycja. Stalowe patelnie są bardzo wytrzymałe, odporne na zarysowania i nie powodują przywierania produktów na powierzchni. Lepiej jednak smażyć z wykorzystaniem tłuszczu. Dość wolno się nagrzewają, ale też i wolno oddają skumulowane ciepło. Są nieco cięższe niż patelnie teflonowe czy ceramiczne. Stalowa patelnia do smażenia naleśników wymaga sezonowania przed pierwszym użyciem i odpowiedniej konserwacji w trakcie użytkowania. Co ciekawe, patelnia zyskuje jeszcze lepsze właściwości „non-stick” z biegiem jej użytkowania.

Patelnia do naleśników nieprzywierająca De Buyer

Patelnia na naleśniki z powłoką mineralną

Powłoka mineralna łączy w sobie właściwości różnych materiałów. Patelnia naleśnikowa z taką powłoką jest trwała jak kamień oraz gładka i nieprzywierająca jak marmur. Na powłoce mineralnej możesz smażyć naleśniki z wykorzystaniem niewielkiej ilości tłuszczu. Ze względu na swoje właściwości nieprzywierające, jest łatwa do utrzymania w czystości. Korpus takiej patelni jest najczęściej wykonany z aluminium, które świetnie przewodzi ciepło oraz bardzo szybko i równomiernie się nagrzewa.

Patelnia do naleśników mineralna Konighoffer

Patelnia do smażenia naleśników z powłoką mineralną jest trwała i nieprzywierająca.

Powłoki patelni naleśnikowych – zestawienie

Typ powłokiZaletyWady
Powłoka teflonowa
  • gładka i nieprzywierająca powłoka
  • umożliwia smażenie bez tłuszczu
  • łatwa w czyszczeniu
  • lekka w przenoszeniu
  • przystępność cenowa
  • nie można jej przegrzewać
  • do produkcji teflonu wykorzystywane są związki potencjalnie szkodliwe dla zdrowia
  • brak odporności na zarysowania – naruszona powłoka tarci swoje właściwości nieprzywierające
Powłoka ceramiczna
  • gładka, nieprzywierająca powłoka
  • umożliwia smażenie bez tłuszczu
  • równomiernie rozprowadza ciepło
  • dłużej utrzymuje ciepło dania
  • odporna na wysokie temperatury
  • łatwa w czyszczeniu
  • lekka w przenoszeniu
  • nie wchodzi w reakcję z jedzeniem
  • elegancki wygląd
  • przystępność cenowa
  • bardziej odporna na zarysowania niż powłoka teflonowa
  • konieczność używania drewnianych lub silikonowych przyborów
Powłoka granitowa
  • posiada cechy teflonu – nieprzywierająca powłoka
  • odporna na zarysowania
  • podwyższona odporność na uszkodzenia
  • szybko się nagrzewa
  • dobrze rozprowadza ciepło
  • pozbawiona szkodliwych substancji
Powłoka tytanowa
  • łączy cechy patelni teflonowej i żeliwnej
  • nieprzywierająca powłoka
  • możliwość smażenia bez tłuszczu
  • dobrze przewodzi ciepło
  • nie zmienia smaku przygotowywanych dań
  • twardsza od teflonowej
  • odporna na ścieranie
  • wysoka cena
Żeliwo
  • długowieczne – odporne na uszkodzenia i zarysowania
  • dobrze przewodzi ciepło
  • równomiernie się nagrzewa i utrzymuje ciepło dania
  • wykonane z naturalnych materiałów
  • stabilne
  • ciężkie
  • wysoka cena
  • wymaga sezonowania przed pierwszym użyciem
Stal węglowa
  • wytrzymała, odporna na zarysowania
  • nieprzywierająca (jednak lepiej smażyć na tłuszczu)
  • wolno oddaje skumulowane ciepło
  • z biegiem użytkowania zyskuje lepsze właściwości “non-stick”
  • ciężka
  • wymaga sezonowania i odpowiedniej konserwacji
  • wolno się nagrzewa
Powłoka mineralna
  • gładka, nieprzywierająca powłoka
  • umożliwia smażenie bez tłuszczu
  • odporna na uszkodzenia
  • łatwa do utrzymania w czystości
  • dobrze przewodzi ciepło
  • równomiernie się nagrzewa
  • przystępność cenowa

Patelnie na naleśniki – inne rodzaje

Patelnia do naleśników dwustronna

Patelnia dwustronna do naleśników przypomina połączenie dwóch patelni. I tak właśnie jest, ponieważ patelnie możesz używać razem lub osobno. Dwustronna patelnia umożliwia usmażenie naleśników, omletów i placków z różnymi dodatkami. Dzięki takiemu rozwiązaniu z łatwością przewrócić danie na drugą stronę. Przy obracaniu składniki na pewno nie będą wyciekać.

Patelnia do naleśników dwustronna Tescoma

Silikonowa forma do naleśników

Kolejna propozycja to nie patelnia, ale silikonowa forma do naleśników i omletów, którą można włożyć do klasycznego piekarnika, jak i kuchenki mikrofalowej. Taka forma przyda się przy przyrządzaniu dań wymagających równomiernego przypieczenia z obu stron. Dzięki niej przygotujesz dania na słodko, jak i na słono – hiszpańskie omlety, faszerowane naleśniki, fritatty i amerykańskie pancakes. Silikonowa forma do naleśników jest bardzo prosta w obsłudze i wygodna w użytkowaniu.

Silikonowa forma do naleśników i omletu Lekue

Patelnia z odpinaną rączką – do piekarnika

Naleśniki podsmażone na patelni i zapieczone z serem lub z sosem w piekarniku? Brzmi jak bajka! Wszystko jest możliwe dzięki patelni do naleśników z odpinaną rączką Tescoma. Patelnia posiada nieprzywierającą powłokę, dlatego po wysmażeniu naleśników na niewielkiej ilości tłuszczu, możesz odpiąć rączkę i włożyć naczynie wraz z naleśnikami do piekarnika. Nie musisz bawić się w przekładanie placków do żaroodpornego szkła czy brytfanny. Wystarczy, że posypiesz naleśniki startym serem czy dowolnymi dodatkami i zapieczesz w piekarniku na tej samej patelni! Bardzo wygodne rozwiązanie.

Patelnia do naleśników z odpinaną rączką Tescoma

Najlepsza patelnia do naleśników… Czyli jaka?

Najlepsza patelnia do naleśników - cechy:
  • niskie ścianki patelni,
  • powłoka wykonana z nieprzywierającego materiału, który nie wchodzi w reakcję z żywnością i nie zagraża naszemu zdrowiu,
  • odporna na zarysowania,
  • dość grube dno, które nie odkształca się w razie upadków (min. 4 mm),
  • równomiernie rozprowadza ciepło,
  • dobrze wyprofilowana i nienagrzewająca się rączka,
  • średnica patelni dostosowana do naszych potrzeb,
  • wygodna w przenoszeniu, a jednocześnie stabilna,
  • dostosowana do posiadanej przez nas kuchenki.

Zobacz inspirujące przepisy od blogerek kulinarnych na omlety i naleśniki, które usmażysz na płaskiej patelni:

Ocena: 4.9/5.
Please wait...