Dobra patelnia na naleśniki to obowiązkowe wyposażenie każdego miłośnika tych cienkich placków! Patelnia naleśnikowa powinna mieć nieprzywierającą powłokę i być wygodna w użytkowaniu. Może być wykonana z różnych materiałów i mieć różną wielkość. Najlepsza patelnia do naleśników pozwoli wysmażyć wiele placków i to na minimalnej ilości tłuszczu. Na co zwrócić uwagę podczas zakupu, by wybrać dobrej jakości naczynie?
Jeśli jesteś miłośnikiem naleśników i często przygotowujesz takie pyszności w domu, to smażenie na zwykłej patelni może okazać się dla Ciebie uciążliwe. Klasyczne patelnie mają zbyt wysokie brzegi, które utrudniają podważanie naleśników i ich obracanie na drugą stronę. Z tym zadaniem świetnie poradzi sobie specjalna patelnia do smażenia naleśników – z niskimi brzegami i nieprzywierającą powłoką. Patelnie naleśnikowe ułatwią wylewanie ciasta, podważanie i obracanie placków oraz pozwolą na wysmażenie cienkich naleśników na nawet niewielkiej ilości oleju. Warto wybrać patelnię, która spełni Twoje oczekiwania i na długo posłuży w kuchni. Zobacz, na co zwrócić uwagę przy zakupie.
Patelnia do smażenia naleśników – czy warto?
Czy warto kupić specjalną patelnię naleśnikową? Jeśli często przygotowujesz naleśniki, czy to na słodko, czy na słono, to zdecydowanie warto!
- Ułatwia wylewanie ciasta na patelnię.
- Niskie brzegi umożliwiają podważenie naleśnika i jego obracanie bez rozrywania placka.
- Nieprzywierająca powłoka umożliwia smażenie naleśników na niewielkiej ilości tłuszczu.
- Możliwość usmażenia nawet cienkich naleśników.
Kupujemy patelnię naleśnikową – na co zwrócić uwagę?
WIELKOŚĆ PATELNI NALEŚNIKOWEJPatelnia do smażenia naleśników może być mała lub duża. Dostępne są naczynia o średnicy od 20 cm do nawet 30 cm. Jaka będzie najlepsza? Wszystko zależy od tego, jakie ma być jej przeznaczenie.
- Duża patelnia do naleśników sprawdzi się przy przygotowywaniu krokietów, faszerowanych naleśników i tortów naleśnikowych.
- Średniej wielkości patelnia będzie doskonała do smażenia klasycznych placków na śniadanie, które wystarczy posmarować kremem, masłem orzechowym lub dżemem.
- Z kolei patelnia do małych naleśników będzie dobra do przygotowywania dań dla dzieci oraz przyrządzania małych przekąsek na przyjęcia. Patelnia do mini naleśników pozwoli wysmażyć naleśniki, które nafaszerowane i zwinięte w rulon zmieszczą się do lunch boxów, które z przyjemnością zabierzemy do pracy czy szkoły.
Patelnia na naleśniki może być okrągła lub… kwadratowa! Najczęściej spotykamy się z okrągłymi patelniami, które pozwalają usmażyć naleśniki w klasycznym kształcie, ale dostępne są także patelnie, dzięki którym przygotujemy kwadratowe placki. Kwadratowa patelnia do naleśników przyda się przy przygotowywaniu dań z większą ilością farszu. Naleśnika w takim kształcie znacznie łatwiej zawinąć w „kopertę”. Patelnia kwadratowa do naleśników pomoże także w przyrządzeniu tradycyjnego, japońskiego omletu tamago. Omlet ten składa się z kilku warstw i może być serwowany samodzielnie lub z różnymi dodatkami.
PATELNIA DO NALEŚNIKÓW I CENAPatelnie do naleśników dostępne są w różnych przedziałach cenowych. Cena uzależniona jest od wielkości patelni, powłoki, materiału wykonania, jakości i producenta.
- Najtańsze patelnie dostępne są już od 25-40 zł. Są to modele ze zwykłą powłoką nieprzywierającą lub powłoką ceramiczną. Są lekkie, ale w miarę użytkowania mogą się szybko zużyć.
- Patelnie ze średniej półki cenowej to różnorodność powłok i materiałów wykonania. Dostępne są patelnie do naleśników teflonowe, ceramiczne, mineralne i ze stali węglowej. Sprawdzą się w kuchni każdego amatora naleśników.
- Patelnie naleśnikowe mogą kosztować także i ponad 100 zł. Produkty z wyższej półki cenowej mają do zaoferowania nieco więcej. Może być to dwustronna patelnia do naleśników, taka z odpinaną rączką, z dodatkowymi akcesoriami (patyczkami, szpatułką, pędzelkami), wykonana z długowiecznego żeliwa lub z dobrej jakości powłoką teflonową. Droższe modele to dobre rozwiązanie, jeśli dotychczasowe patelnie na naleśniki zbyt szybko się zużywały i poszukujesz naprawdę dobrego produktu, który wzorowo poradzi sobie ze smażeniem większej ilości naleśników naraz.
Nie bez znaczenia pozostaje również możliwość użytkowania patelni na posiadanej przez Ciebie kuchence. Większość patelni na naleśniki dostosowana jest do użytku na kuchenkach gazowych, elektrycznych i ceramicznych. Nie wszystkie jednak mogą być używane na płytach indukcyjnych. Warto o tym pamiętać, zanim zdecydujesz się na zakup konkretnego produktu. Patelnia do naleśników dostosowana do kuchenek typu indukcja musi posiadać odpowiednie oznaczenie – jest to symbol zwojnicy (cewki). Spód takiej patelni wykonany jest z ferromagnetycznego materiału, który wykrywalny jest przez płytę indukcyjną.
Patelnie do naleśników na indukcję mogą być również używane na innych kuchenkach. Jeśli zatem posiadasz gazową, elektryczną lub ceramiczną kuchenkę, ale planujesz w przyszłości zakup płyty indukcyjnej, to wybierz patelnię dostosowaną do wszystkich typów kuchenek. Na pewno taką znajdziesz!
POWŁOKA I MATERIAŁ WYKONANIAPatelnia naleśnikowa powinna umożliwiać smażenie bez tłuszczu lub tylko niewielkim wykorzystaniem masła czy oleju. Dlatego też patelnie naleśnikowe powinny posiadać nieprzywierającą powłokę. Przywieranie ciasta utrudnia smażenie i obracanie placków, a także późniejsze czyszczenie naczynia. Patelnia do naleśników może posiadać powłokę:
- teflonową,
- ceramiczną,
- granitową,
- tytanową,
- żeliwną,
- stalową,
- mineralną.
Patelnia naleśnikowa z powłoką teflonową
Patelnie do naleśników teflonowe to bardzo popularne modele, dostępne w niższych i wyższych przedziałach cenowych. Teflon to powłoka fluoro-polimerowa, która umożliwia smażenie bez tłuszczu. Powłoka teflonowa jest nieprzywierająca, a także bardzo łatwa w czyszczeniu. Należy jednak sprawdzić czy patelnia opisana jako „teflonowa” posiada powierzchnię wykonaną z oryginalnego, bezpiecznego dla zdrowia teflonu. Na takiej patelni nie można używać ostrych i metalowych przyborów, które mogłyby zarysować powłokę. Ze względu na to, że teflon nie jest tak odporny na uszkodzenia, należy używać drewnianych lub silikonowych akcesoriów.
Patelnia ceramiczna do naleśników
Patelnie z powłoką ceramiczną zyskują coraz więcej zwolenników. Patelnia do naleśników ceramiczna bardzo równomiernie rozprowadza ciepło, dzięki czemu naleśniki są dobrze wysmażone. Dłużej utrzymuje ciepło dania. Takie patelnie wykazują wyższa odporność na wysoką temperaturę niż patelnie z powłoką teflonową. Patelnie ceramiczne na naleśniki również umożliwiają smażenie bez tłuszczu, a ich gładka powłoka jest bardziej odporna na zarysowania. Nie oznacza to jednak, że możesz używać na nich ostrych narzędzi. Tutaj również wskazane są drewniane i silikonowe przybory. Ceramiczna powłoka nie wchodzi w reakcję z jedzeniem i przyprawami. Dodatkową zaletą jest to, że ceramiczne patelnie do naleśników prezentują się bardzo elegancko.
Patelnia granitowa do smażenia naleśników
Patelnia na naleśniki z powłoką granitową posiada cechy teflonu, ale w przeciwieństwie do powłok teflonowych i ceramicznych są jeszcze bardziej odporne na zarysowania. Powłoka patelni wzmacniana jest drobinkami granitu, dzięki czemu naczynie wykazuje podwyższoną odporność na uszkodzenia. Z kolei korpus takiej patelni na naleśniki najczęściej wykonany jest z aluminium. Patelnia granitowa do naleśników bardzo dobrze rozprowadza ciepło, jest nieprzywierająca i pozbawiona szkodliwych substancji – kadmu, ołowiu i PFOA (Kwas perfluorooktanowy stosowany do produkcji teflonu w patelniach).
Patelnia tytanowa do naleśników
Patelnia naleśnikowa z powłoką tytanową ze względu na swoje właściwości przypomina połączenie patelni teflonowej i żeliwnej. Patelnia tytanowa do naleśników dobrze przewodzi ciepło i można na niej smażyć bez lub z wykorzystaniem małej ilości tłuszczu. Tytanowa powłoka nie zmienia smaku przygotowywanych dań, nie przypala, a w przeciwieństwie do tej teflonowej, jest twardsza i odporna na ścieranie. Minusem patelni tytanowych jest przede wszystkich ich cena.
Żeliwna patelnia do smażenia naleśników
Patelnie żeliwne, zwane również „patelniami cygańskimi”, cieszą się coraz większą popularnością. Zostają docenione przede wszystkim ze względu na swoją długowieczność. Żeliwo jest materiałem bardzo wytrzymałym, który znakomicie przewodzi ciepło. Żeliwne patelnie do naleśników równomiernie się nagrzewają i dłużej utrzymują temperaturę dania. Zostały wykonane z naturalnych materiałów i nie zawierają żadnych chemicznych substancji. Patelnia żeliwna do naleśników jest jednak znacznie cięższa niż patelnie wykonane z innych materiałów. To z jednej strony wada, a z drugiej zaleta. Taka patelnia będzie mniej komfortowa w przenoszeniu, ale będzie stabilnie stała na kuchence. Naczynia wykonane z żeliwa wiążą się z wyższą ceną i wymagają sezonowania przed pierwszym użyciem, czyli przygotowania patelni do użytku.
Stalowa patelnia do naleśników na indukcję
Patelnie na naleśniki wykonane ze stali węglowej to dość ciekawa propozycja. Stalowe patelnie są bardzo wytrzymałe, odporne na zarysowania i nie powodują przywierania produktów na powierzchni. Lepiej jednak smażyć z wykorzystaniem tłuszczu. Dość wolno się nagrzewają, ale też i wolno oddają skumulowane ciepło. Są nieco cięższe niż patelnie teflonowe czy ceramiczne. Stalowa patelnia do smażenia naleśników wymaga sezonowania przed pierwszym użyciem i odpowiedniej konserwacji w trakcie użytkowania. Co ciekawe, patelnia zyskuje jeszcze lepsze właściwości „non-stick” z biegiem jej użytkowania.
Patelnia na naleśniki z powłoką mineralną
Powłoka mineralna łączy w sobie właściwości różnych materiałów. Patelnia naleśnikowa z taką powłoką jest trwała jak kamień oraz gładka i nieprzywierająca jak marmur. Na powłoce mineralnej możesz smażyć naleśniki z wykorzystaniem niewielkiej ilości tłuszczu. Ze względu na swoje właściwości nieprzywierające, jest łatwa do utrzymania w czystości. Korpus takiej patelni jest najczęściej wykonany z aluminium, które świetnie przewodzi ciepło oraz bardzo szybko i równomiernie się nagrzewa.
Powłoki patelni naleśnikowych – zestawienie
Typ powłoki | Zalety | Wady |
Powłoka teflonowa |
|
|
Powłoka ceramiczna |
|
|
Powłoka granitowa |
| |
Powłoka tytanowa |
|
|
Żeliwo |
|
|
Stal węglowa |
|
|
Powłoka mineralna |
|
Patelnie na naleśniki – inne rodzaje
Patelnia do naleśników dwustronna
Patelnia dwustronna do naleśników przypomina połączenie dwóch patelni. I tak właśnie jest, ponieważ patelnie możesz używać razem lub osobno. Dwustronna patelnia umożliwia usmażenie naleśników, omletów i placków z różnymi dodatkami. Dzięki takiemu rozwiązaniu z łatwością przewrócić danie na drugą stronę. Przy obracaniu składniki na pewno nie będą wyciekać.
Silikonowa forma do naleśników
Kolejna propozycja to nie patelnia, ale silikonowa forma do naleśników i omletów, którą można włożyć do klasycznego piekarnika, jak i kuchenki mikrofalowej. Taka forma przyda się przy przyrządzaniu dań wymagających równomiernego przypieczenia z obu stron. Dzięki niej przygotujesz dania na słodko, jak i na słono – hiszpańskie omlety, faszerowane naleśniki, fritatty i amerykańskie pancakes. Silikonowa forma do naleśników jest bardzo prosta w obsłudze i wygodna w użytkowaniu.
Patelnia z odpinaną rączką – do piekarnika
Naleśniki podsmażone na patelni i zapieczone z serem lub z sosem w piekarniku? Brzmi jak bajka! Wszystko jest możliwe dzięki patelni do naleśników z odpinaną rączką Tescoma. Patelnia posiada nieprzywierającą powłokę, dlatego po wysmażeniu naleśników na niewielkiej ilości tłuszczu, możesz odpiąć rączkę i włożyć naczynie wraz z naleśnikami do piekarnika. Nie musisz bawić się w przekładanie placków do żaroodpornego szkła czy brytfanny. Wystarczy, że posypiesz naleśniki startym serem czy dowolnymi dodatkami i zapieczesz w piekarniku na tej samej patelni! Bardzo wygodne rozwiązanie.
Najlepsza patelnia do naleśników… Czyli jaka?
- niskie ścianki patelni,
- powłoka wykonana z nieprzywierającego materiału, który nie wchodzi w reakcję z żywnością i nie zagraża naszemu zdrowiu,
- odporna na zarysowania,
- dość grube dno, które nie odkształca się w razie upadków (min. 4 mm),
- równomiernie rozprowadza ciepło,
- dobrze wyprofilowana i nienagrzewająca się rączka,
- średnica patelni dostosowana do naszych potrzeb,
- wygodna w przenoszeniu, a jednocześnie stabilna,
- dostosowana do posiadanej przez nas kuchenki.
Zobacz inspirujące przepisy od blogerek kulinarnych na omlety i naleśniki, które usmażysz na płaskiej patelni: