Wcale nie potrzebujesz kosztownego ekspresu, by cieszyć się aromatycznym włoskim espresso. Wystarczy Ci dobra kawiarka do kawy – prosty w obsłudze zaparzacz ciśnieniowy, z pomocą którego przygotujesz mocny, ciemny napar. Na rynku znajdziesz wiele modeli kafeterek, dlatego warto nieco lepiej im się przyjrzeć. Jaką kawiarkę wybrać, by cieszyć się nią na długo? Zobacz jej różne rodzaje, a także parametry kawiarek, na które warto zwrócić uwagę przy zakupie.

Do przyrządzenia aromatycznego espresso czy kawy americano nie potrzebujesz nowoczesnego ekspresu ciśnieniowego. Do parzenia kawy pod ciśnieniem możesz wykorzystać również inne zaparzacze, a jednym z nich jest kawiarka do kawy – ta stawiana na kuchence lub elektryczna. Proste urządzenie w kilka chwil pozwoli zaparzyć iście włoskie espresso, które możemy wypić od razu lub przygotować na jego bazie inne rodzaje kaw, takie jak americano czy cappuccino. Kawiarka do parzenia kawy może mieć różną pojemność i jakość wykonania. Jaka będzie najlepsza? Zobacz mały poradnik zakupowy, który pomoże Ci wybrać te dobre kawiarki, doskonale dostosowane do Twoich potrzeb.

Reklama

Jak powstała kawiarka? Historia makinetki

Kawiarka do kawy to nie jedyne określenie na tego typu urządzenie. Ten włoski, ciśnieniowy czajniczek do kawy określa się także jako moka, makinetka, kupres, kafetierka, kafeterka i kafetiera. Ojczyzną kawiarka są, a jakżeby inaczej, Włochy! Choć za jej ojca uważa się Alfonso Bialetti’ego, to należy zaznaczyć, że urządzenie zaprojektował w 1933 roku inny Włoch – Luigi di Ponti (na zlecenie Alfonso, który też przyłożył rękę do powstania kafeterki). Luigi sprzedał patent na kawiarkę Bialetti’emu, którego syn rozpromował urzędzenie, a także wymyślił logo, które do dzisiaj widnieje na tych markowych kawiarkach. Elegancki wąsacz ze skierowanym ku górze palcem, który wygląda tak, jakby miał zawołać „Jedno espresso, proszę!”

Pierwsza kultowa kawiarka powstała z aluminium, ale dzisiaj produkuje się je również ze stali nierdzewnej, ceramiki, porcelany czy szkła. Powstały wtedy model Bialetti Moka Express do dzisiaj dostępny jest w sprzedaży w niemal niezmienionej formie! Urządzenie składało się z trzech części – pojemnika na wodę, sitka na zmielone ziarna kawy i pojemnika na zaparzoną kawę. Charakterystyczny kanciasty kształt makinetki stał się rozpoznawalny na całym świecie.

Włoska kawiarka Bialetti Moka Express


Pierwszy powstały model kawiarki Bialetti – Moka Express. W podobnej formie jest w sprzedaży do dzisiaj!

Budowa kawiarki i zasada działania

Każda dobra kawiarka ciśnieniowa składa się z trzech głównych elementów:

  1. zbiornika na wodę
  2. sitka na świeżo zmielone ziarna kawy
  3. pojemnika na zaparzoną kawę

I ważnych dodatków:

  • zaworu bezpieczeństwa – bardzo ważny element, który znajduje się w dolnej części obudowy urządzenia. Reguluje poziom ciśnienia w zbiorniczku z wodą, a tym samym zapewnia nam bezpieczeństwo podczas użytkowania kawiarki.
  • uszczelki – umożliwia pracę kawiarki, ale z czasem się zużywa, dlatego należy pamięć o regularnej wymianie tego elementu.

Przeczytaj również: Jak parzyć kawę w kawiarce? Instrukcja krok po kroku

Zasada działania kawiarki opiera się na ciśnieniu, które pod wpływem wysokiej temperatury wytwarza się w dolnej części urządzenia. Podgrzewana w dolnym zbiorniczku woda zaczyna wrzeć, a wzrastające ciśnienie wypycha ją do góry – woda przechodzi przez sitko ze zmieloną kawą, aż do górnego zbiornika, w którym ma gromadzić się właściwy już, aromatyczny napar kawowy. Cały proces trwa zazwyczaj 4-7 minut. Gdy kawa jest gotowa, zdejmujemy czajniczek z kuchenki i rozlewamy espresso czy americano do filiżanek.


Rodzaje kawiarek

Zanim zdecydujemy się na zakup konkretnego modelu, warto poznać najpierw różne rodzaje kawiarek, dowiedzieć się, czym różnią się kafetierki i na co zwrócić uwagę przy ich zakupie. Wygląd i producent to nie jedyne różnice. Różne mogą być również takie parametry jak: pojemność, materiał wykonania, dostosowanie do kuchenki, jakość wykonania, cena, sposób działania i dodatkowe elementy.

Podział ze względu na materiał:

  • kawiarki aluminiowe
  • kawiarki stalowe
  • kawiarki porcelanowe

Podział ze względu na sposób działania:

  • na kuchenkę (klasyczne)
    • kawiarki na kuchenkę gazową
    • kawiarki na kuchenkę elektryczną
    • kawiarki na indukcję
    • kawiarki na płytę ceramiczną
  • elektryczne (na prąd)

Podział ze względu na pojemność:

  • na 1 tz,
  • 2 tz,
  • 3 tz,
  • 4 tz,
  • 6 tz,
  • 9 tz,
  • 10 tz,
  • 12 tz,
  • 18 tz

Kawiarka – jak wybrać najlepszą?

Jaka kawiarka może być określona jako „dobra”? By odpowiedzieć na to pytanie, przyjrzyjmy się parametrom, na które należy zwrócić uwagę przy zakupie kawiarki.

1 Materiał – kawiarka stalowa czy aluminiowa?

Jaka kawiarka jest najlepsza? Ta stalowa czy aluminiowa? Jak już wcześniej wspominałam, pierwsza makinetka była wykonana z aluminium. Dzisiaj jednak kawiarki do kawy produkuje się również z innych materiałów – wytrzymałej stali nierdzewnej czy eleganckiej ceramiki. Każdy materiał ma oczywiście swoje wady i zalety.

a) Kawiarki z aluminium

Kawiarki aluminiowe – dostępne niemalże w każdym sklepie mającym w swojej ofercie te włoskie zaparzacze. Powszechna dostępność i stosunkowo niska cena to największe zalety tego typu urządzeń. No i nie można zapomnieć jeszcze o jednej – występują w oryginalnym, kanciastym kształcie, którego nie uświadczymy w przypadku kawiarek stalowych. Zostały wykonane z certyfikowanego i dopuszczonego do kontaktu z żywnością stopu aluminium. Nie musisz się zatem o nic obawiać. Niestety, choć użyte do produkcji aluminium jest bezpieczne, to nie jest to materiał najtrwalszy. Z biegiem intensywnego użytkowania na zwykłej kuchence, aluminium może zacząć się odkształcać i odbarwiać. Kawiarka włoska może przybrać nieestetyczny wygląd, a zaparzana kawa zmienić swój smak. Aluminium jest jednak lekkie i szybko się nagrzewa, co pozwala na wygodne użytkowanie urządzenia.

b) Kawiarki ze stali nierdzewnej

Kawiarki stalowe nierdzewne – kawiarka stalowa ciśnieniowa jest znacznie trwalsza niż ta aluminiowa. Stal nierdzewna jest bardziej odporna na intensywne użytkowanie, nie odbarwia się, nie koroduje i nie odkształca. Niezmieniona w swojej formie kawiarka ciśnieniowa nie będzie też zmieniała smaku zaparzonej kawy na gorzki. Posłuży w naszej kuchni na długo. Wśród kawiarek stalowych nie znajdziemy jednak takich, które przypominają oryginalny włoski czajniczek ciśnieniowy. Mają bardziej opływowy kształt i dostępne są jedynie w stalowym kolorze. Nie znaczy to jednak, że jest to ich wadą. Wyglądają po prostu inaczej, bardziej nowocześnie.

c) Kawiarki porcelanowe

Kawiarki z porcelany – mniej popularne niż aluminiowe klasyki i trwałe kawiarki stalowe. Co za tym idzie – są trudniej dostępne i zazwyczaj droższe. Za to pięknie się prezentują, przypominając imbryczki do kawy. W takich urządzeniach z porcelany wykonana jest ich górna część, ta w której zbiera się zaparzona kawa, natomiast podstawa z sitkiem wykonane są ze stali lub aluminium. Dzięki takiej budowie kafetierki porcelanowe mogą być używane na różnych kuchenkach.

Kawiarka porcelanowa Cilio Aladino

Porównanie kawiarek

Rodzaj kawiarkiZaletyWady
Kawiarki aluminiowe
  • klasyczny kanciasty kształt
  • powszechna dostępność
  • dostępne modele do kawy zbożowej i do cappuccino
  • dostępne modele elektryczne ze spieniaczem do mleka
  • do kupienia w różnych wersjach kolorystycznych
  • niższa cena niż kawiarek stalowych
  • szybko się nagrzewają i są lekkie
  • odporne na stłuczenie
  • z czasem mogą zacząć się odkształcać i odbarwiać, a tym samym zmieniać smak kawy
  • dostępność modeli na indukcję jest ograniczona
  • nie można ich myć przy użyciu detergentów
Kawiarki ze stali nierdzewnej
  • odporne na intensywne użytkowanie
  • nie korodują, są mniej podatne na odkształcenia i odbarwienia
  • wysoka dostępność modeli na indukcję
  • odporne na stłuczenie
  • łatwiejsze w czyszczeniu
  • dostępne tylko w gładkim, opływowym kształcie
  • zazwyczaj wyższa cena od kawiarek aluminiowych
Kawiarki porcelanowe
  • bardzo elegancki wygląd
  • dostępny model w kształcie lampy Aladyna
  • dostępne modele elektryczne
  • porcelana nie zmienia smaku kawy
  • nie odkształca się i nie odbarwia
  • dostępne modele na różne kuchenki
  • wysoka cena
  • nie są odporne na stłuczenie

2 Jaką pojemność kawiarki wybrać?

Kolejny istotny parametr, na który należy zwrócić uwagę przy wyborze najlepszej kawiarki to jej pojemność. Na rynku dostępne są kawiarki przeznaczone na 1, a nawet 18 filiżanek espresso. Pamiętajmy jednak, że podawana przez producenta pojemność w filiżankach dotyczy filiżanki espresso, czyli 50 ml naparu. Jeśli zależy Ci na przygotowaniu dużej filiżanki czy kubka czarnej kawy w kawiarce, to musisz zdecydować się na kafeterki o większej pojemności. Pod uwagę weź także liczbę osób, które będą chciały napić się kawy zaparzonej za jednym razem w urządzeniu. Dla jednego miłośnika małego espresso wystarczy kawiarka na 1-2 filiżanki, ale dla zwolennika kawy americano przyda się już kawiarka do parzenia kawy na 3-4 filiżanki. Jeśli kubkiem kawy z mlekiem ma się raczyć dwójka osób, to najlepiej wybrać kawiarkę na 9-10 filiżanek. Te większe będą odpowiednie dla większej liczby domowników lub gości.

Uwaga! Nie kupuj kawiarki „na zapas”. Jeśli wybierzesz kawiarkę na 10 filiżanek espresso, to nie przygotujesz w niej tylko 1 filiżanki. Do dolnego zbiornika należy bowiem wlać określoną ilość wody, by zawór bezpieczeństwa mógł spełniać swoją funkcję. A sitko najlepiej w całości wypełnić zmielonymi ziarnami, by przygotowana kawa miała odpowiedni aromat. Rozwiązaniem może okazać się kawiarka z reduktorem, która to pozwala przygotować zarówno mniejszą, jak i większą liczbę filiżanek.

Pojemność kawiarki do kawy podawana jest w ml lub w tz (z włoskiego „tazza” – filiżanka). Spotkać się można również z cups (z angielskiego cup – filiżanka). 1 filiżanka espresso = ok. 50 ml

Poniżej porównanie – kawiarka włoska na 1 filiżankę espresso vs kawiarka na 6 filiżanek espresso:

3 Dostosowanie do kuchenki – jaka kawiarka na indukcję, a jaka na gaz?

Dobra kawiarka włoska to taka, która działa! A żeby tak się stało, kafetierka musi być dostosowana do użytkowania na posiadanej przez Ciebie kuchence. Jeśli jesteś posiadaczem tradycyjnej kuchenki gazowej lub kuchenki elektrycznej, to raczej nie będziesz mieć problemu z wyborem odpowiedniego modelu. Na tego typu kuchenkach działa większość kawiarek, zarówno tych stalowych, jak i aluminiowych.

Jeśli posiadasz płytę indukcyjną lub zamierzasz mieć ją w przyszłości, musisz szukać kawiarki z ferromagnetycznym dnem, czyli takiej, która zadziała na indukcji. Oczywiście o takiej właściwości modelu informuje producent, umieszczając symbol indukcji na spodzie urządzenia lub na opakowaniu. Kawiarka indukcyjna jest w większości dostosowana do działa również na kuchence gazowej, elektrycznej i ceramicznej. Kawiarki w całości aluminiowe nie zadziałają na indukcji, musisz wybrać takie wykonane ze stali nierdzewnej, lub takie, których górny zbiornik na zaparzoną kawę wykonany jest z aluminium, ale dolny zbiornik ze stali nierdzewnej.

Porada: Przy wyborze kawiarki na indukcję zwróć uwagę na materiał jej wykonania (cała obudowa ze stali nierdzewnej lub tylko dolny zbiornik stalowy), ale również na jej wielkość. Najlepiej sprawdzi się kawiarka, której pojemność wynosi minimum 3 tz (150 ml) – mniejsze modele mogą mogą nie zostać wykryte przez indukcję.

4 Ceny kawiarek

Ceny kawiarek są naprawdę różnorodne. Ten włoski zaparzacz ciśnieniowy możesz kupić już za kilkanaście złotych. Natomiast ceny najdroższych modeli mogą sięgać nawet ponad 400 zł! Wszystko zależy od pojemności kawiarki, marki, użytych materiałów i ogólnej jakości wykonania. Pamiętaj, by nie kierować się tylko ceną! Tańsze kawiarki nieznanych producentów mogą być wykonane ze słabej jakości materiałów i nie nadawać się na indukcję. Takie zaparzacze mogą zacząć dość szybko się odkształcać i odbarwiać. Ich uszczelki mogą szybciej się zużywać i tracić szczelność.

Zatem jaką kawiarkę kupić? Jeśli chcesz tylko spróbować espresso z kawiarki i nie wiesz do końca, czy taki sposób parzenia kawy jest dla Ciebie, możesz zacząć swoją włoską przygodę z tańszą kawiarką, nawet taką za kilkanaście złotych. Natomiast jeśli nastawiasz się na częste użytkowanie kawiarki i chcesz mieć to urządzenie na lata, możesz zainwestować w droższe modele znanych producentów, takich jak Bialetti, G.A.T. czy Pedrini.

5 Kawiarka – jakiej firmy kupić?

Na rynku dostępne są kawiarki na płytę indukcyjną lub na kuchenkę gazową różnych marek. Możemy znaleźć produkty zupełnie niemarkowe lub pochodzące od znanych na całym świecie producentów. Te najpopularniejsze to włoskie kawiarki Bialetti, której nazwa pochodzi od wcześniej wspomnianego Alfonso Bialettie’go, uważanego za „ojca kawiarek”. Przez te wszystkie lata marka miała dość czasu, by udoskonalić swoje produkty, zachowując jednocześnie ich pierwotny kształt i urok.

Dobre kawiarki włoskie:

Popularne kawiarki innych firm:

Marki z kawiarkami elektrycznymi:

6 Wygląd kawiarek – rożne kształty i kolory

Nie można zapomnieć oczywiście o wyglądzie naszej kawiarki! Wiadomo, że urządzenie ma parzyć pyszną kawę, być trwałe i sprawdzać się przez lata użytkowania, ale przy tym wszystkim może stać się też ozdobą naszej kuchni. Kawiarki wykonane z aluminium dostępne są w oryginalnym kanciastym kształcie, będą zatem doskonałym dopełnieniem wszystkich kuchni w stylu retro. Dostępne są w różnych wersjach kolorystycznych: srebrnym, czarnym, białym, czerwonym, niebieskim, różowym, żółtym, zielonym, złotym, łaciatym i wielu innych.

Z kolei kawiarki stalowe dopasują się do nowoczesnych kuchni. W tym przypadku nie ma jednak możliwości wyboru koloru. Wszystkie z nich są srebrne.

7 Kawiarka klasyczna czy elektryczna – jaką wybrać?

Wśród kawiarek ciśnieniowych możemy wyróżnić również kawiarki przeznaczone na kuchenkę oraz kawiarki elektryczne – na prąd. Klasyczne kawiarki ciśnieniowe są z reguły tańsze, popularniejsze i umożliwiają parzenie aromatycznej kawy w tradycyjnym stylu. Wśród klasycznych kawiarek znajdziemy ciekawe modele – przeznaczone do parzenia kawy zbożowej i kawy cappuccino.

Z kolei kawiarki elektryczne nie wymagają żadnej kuchenki do swojej pracy. Jedyne czego potrzebują, to podłączenia do prądu. Dodatkowo, grzałka wbudowana w urządzenie sprawia, że woda szybciej się zagotowuje, a tym samym szybciej uzyskujemy ulubiony napój. Choć nie znajdziemy wśród nich modelu do parzenia „zbożówki”, to dostępne są inne modele. Jaka kawiarka elektryczna będzie najlepsza? Ciekawie wypadają zestawy: kawiarki elektryczne ze spieniaczem do mleka. Taki komplet pozwoli Ci przygotować klasyczne espresso, ale i cappuccino, latte macchiato, a nawet czekoladę!

Kawiarka elektryczna ze spieniaczem Ariete

8 Kawiarka francuska a włoska – jaką kupić?

Jaką kawiarkę kupić? Tę włoską czy francuską? I czym w ogóle różnią się te dwa rodzaje kawiarek? Wszystkie kafeterki, o których wspominam w tym artykule nazywa się ogólnie czajniczkami włoskimi, nawet jeśli ich producent nie jest włoski. Kawiarki włoskie to kawiarki ciśnieniowe – stawiane na kuchence lub elektryczne. Wlana do dolnego zbiornika woda zaczyna się podgrzewać, a wzrastające ciśnienie przelewa wodę do góry, przez zmielone ziarna kawy, aż do górnego zbiornika, w którym to gromadzi się aromatyczny napar.

Z kolei kawiarka francuska znana jest jako french press. To zaparzacz tłokowy w formie szklanego dzbanka, w którym to znajduje się tłok, pozwalający na oddzielnie kawowych fusów od przygotowanego napoju. Kawiarki francuskie moją zupełnie inną budowę i mechanizm działania od kawiarek ciśnieniowych. Są tańsze i dużo prostsze w obsłudze. Można zaparzyć w nich również liściastą herbatę czy zioła. Zmielone ziarna kawy wsypujemy po prostu do dzbanka, zalewamy gorącą wodą, odczekujemy chwilę i dociskamy tłok. Kawa zaparzona we french pressie nie jest jednak tak aromatyczna i mocna jak we włoskim zaparzaczu. Zaparzacz tłokowy nadaje się za to świetnie do przygotowywania naparów herbacianych z różnymi dodatkami – goździkami, suszonymi owocami, skórką pomarańczy czy gwiazdkami anyżu.


Jaka kawa do kawiarki?

Kawiarka to urządzenie przeznaczone do parzenia kawy palonej i zmielonej. Ziarna kawy najlepiej jest mielić tuż przed ich zaparzeniem, by przygotowany napar był pełen aromatu. Do tego zadania niezbędny okaże się młynek do kawy – ten ręczny lub elektryczny. Tak zmielone ziarna kawy przekładamy do sitka kawiarki – nie mogą być one zbyt drobno ani zbyt grubo zmielone. Najlepsze będą te średnio zmielone. Możesz wybrać dowolny gatunek kawy, każdy będzie nadawał się do parzenia, choć wielu baristów twierdzi, że najlepsza kawa to taka przygotowana ze 100% Arabici.

Ręczny młynek do kawy Zest For Life

Dobra kawiarka – jaką wybrać ostatecznie?

Jaką kawiarkę najlepiej kupić? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zależy od tego, co Ci się podoba i czego oczekujesz od urządzenia. W każdym przypadku kawiarka będzie tańszym rozwiązaniem niż ekspres ciśnieniowy, nawet jeśli zdecydujesz się na lepszy model kawiarki znanej marki. Za jej pomocą przygotujesz aromatyczne espresso lub czarną kawą, do której później możesz dolać mleka czy śmietanki. Jeśli nie jesteś do końca przekonany, czy kawa z kawiarki to jest właśnie coś, co chcesz pijać każdego rana, to wybierz tańszy model, nawet taki nieznanej marki. Małą kawiarkę kupisz już za kilkanaście złotych! A jeśli zależy Ci na produkcie wysokiej jakości, który ma służyć przez lata, wybierz model wykonany z dobrych materiałów, dostępny w ofercie znanych, zaufanych marek, dla których produkcja kawiarek nie jest żadną tajemnicą.

Ocena: 4.5/5. Oddano 24 głosy.
Please wait...